Telefonların yolculuğu 2000'li yılların başında hızlanarak boy göstermiştir. 20.yy başlarında tuşlu telefonların revaçta olması ve yeni çıkması sebebiyle kullanım olarak daha yüzeysel özellikler karşımıza çıkar. Arama, mesaj atma gibi temel özelliklerin bulunması sebebiyle sadece konuşma iletişim görevi ve misyonu telefonlara yüklenmiştir. Mesaj ve arama haricinde eski telefonlarda başka işlem yapmak pek mümkün değildi.
Teknolojik ve yazılımsal gelişmeler sayesinde telefonların değişerek birçok özellikle kavuşması söz konusu olmuştur. Özellikle 2010 yılı civarında telefonların müzik çalma gibi özellikleri çarpıcı şekilde ortaya çıkar. Polifonik melodiler yerini normal şarkılara ve dizayn olarak daha estetik telefonlara evrilmiştir. 2010 senesi ile itibaren video açabilen, kamera çekebilen, oyun yükleme yapılan telefonlar piyasaya hızlı bir giriş yapmıştır.
Eski dönemde bulunan cep telefonu özellikleri bugüne kıyasla oldukça kalitesiz şekilde karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse 2007 senesinde piyasada olan telefonların kamera kalitesi çok düşük netliğe sahipti. VGA olarak bilinen kameralar bugüne kıyasla verimsiz sayılırken dönemine göre başarılı görülmekteydi. Fakat günümüzde fotoğraf kalitesi seviyesinde ultra HD resimler çeken telefonlar mevcuttur.
Telefonların akıllı versiyona geçişinde kamera netliği haricinde başka özelliklerde öne çıkmıştır. Bellek kapasitesinin artışı, oyunların seviyesinin yükselmesi, müzik indirme, film izleme, program açabilme, aplikasyon ismi verilen uygulamaları indirme ve girme gibi durumlarda önemli roller oynamıştır. Bu durumun sebepleri arasında internetin kullanımı, yaygınlaşması ve her alanda teknolojinin ilerlemesi vesile olmuştur.
Cep telefonlarının akıllı hale dönüşmesinde sosyal medyanın ayrı bir yeri vardır. Sosyal medya ismi verilen Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat gibi platformların gelişmesi ve varlık göstermesi telefonlara da yansımıştır. Olumlu şekilde yansıyan gelişim etki tepki şeklinde ilerleyerek günümüzdeki hâle gelmiştir. Günümüzde tuşlu ve sadece arama yapan telefonlar yerini 3 adet arka kamerası olan üst düzey akıllı cep telefonlarına adeta mini bilgisayarlara yerini bırakmıştır.
Akıllı cep telefonları evrim sürecine başlangıç 1973 yılında olmuştur. İlk cep telefonu olan Motorola marka telefon 1983 senesinde ortaya çıkarak akıllı cep telefonu yolculuğu başlamıştır. 1973 senesinde örnek ve prototip olarak Martin Cooper adlı kişi tarafından çıkan telefon 1983 senesinde resmi olarak insanlarla buluşmuştur.
Farklı özellik eklemeleri sayesinde ilk telefondan günümüzdeki telefona büyük gelişim ve değişimler görülmüştür. Yıllar ilerledikçe 1993 yılına gelindiğinde ibm simon adlı telefona benzer elektronik cihaz ortaya çıkmıştır. Bu gibi cihazlar sayesinde cep telefonlarının evrimi çok daha hızlı şekilde ilerlemiştir. Cep telefonu modeli ve çeşitliliği arttıkça doğal olarak alternatifler çoğalmıştır.
Rekabetin gelişmesi akıllı telefonların doğmasına ve bilgisayar özelliklerine sahip olmalarına sebebiyet vermiştir. İşletim sistemi bulunan ve bilgisayarda yapılan tüm işlemleri kapsayan mini bilgisayar türevi dokunmatik ekran barındıran telefonlar 21.yy içerisinde karşımıza çıkmaktadır.
HTC dream, Apple iPhone, Samsung Galaxy, Nokia serileri, Oppo, Huaweii gibi markalar telefon modellerini çeşitli hale getirerek gelişmesine vesile olmuşlardır. Ancak eski dönemde 1990 ile 2000 yılları arasında Siemens, Motorola, Alcatel, Nokia, Ericsson gibi markalar ön sıralarda yer almaktaydı. Zamanla başka markaların sektörü ele geçirmesi sonucunda dinamikler değişmiştir.
Cep telefonu fiyatları Apple ve Samsung gibi markalarda daha yüksek olsa da insanlar kalite ile popülerliğe yönelim göstermektedir. Fiyatı daha uygun olan cihazlara nazaran marka ve kalite tercihi fazla görülür. Ancak daha düşük cep telefonu fiyatlarına da oldukça kaliteli ve güzel telefon modellerini bulmak mümkündür. Telefon dünyanın her ülkesinde gerekli görülen temel yaşam araç gereçleri arasında yer almaktadır.
Telefon sahibi olmak lüks, keyfi ve isteğe bağlı olmaktan ziyade zorunlu ihtiyaç halinde bulunmaktadır. TEQSMA bünyesinde yer alan akıllı cep telefonu modellerine göz atarak sizde cep telefonu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Her bütçeye uygun çeşitli marka ve modelleri garanti kapsamında almanız mümkün. Kurumumuz bünyesinde yer alan cep telefon modelleri piyasada bulunan firmalara göre çok daha ucuz ve uygun fiyatlarda sizlere sunulmaktadır.
Akıllı telefonlara geçiş 2008 senesi ile birlikte hızını arttırmıştır. Özellikle Nokia markasının çıkardığı 6600 nam-ı diyar armut şekline benzer telefon birçok özelliğin ortaya konduğu lüks telefonlardan biri haline gelmiştir. Sürekli gelişim gösteren telefon modelleri zamanla ön kamera eklemeleri, kameranın daha net hale gelmesi ve bellek artışı ile karşımıza çıkar. Hafızanın artması için hafıza kartı entegrasyonu oluşturularak çeşitli dosya ve video yüklemeleri mevcut olmuştur.
Gelişmelerin devam etmesi sonucunda internet telefonlar ile adapte edilmiştir. Telefonlar üzerinden internete girilirken 2010 senesi civarında 2G hız ile giriş sağlanmaktaydı. Açılan internet sitesi dakikalarca sürerken oldukça meşakkatli şekilde olmaktaydı. Ancak internet hızının gelişmesi 3G ve daha sonra 4G'ye geçiş telefonlarında olumlu etkilenmesine vesile olmuştur.
Olumlu şekilde etkilenen telefonlar 2013 senesi ile birlikte dokunmatik olarak karşımıza çıkmaktadır. Dokunarak parmak algılama sayesinde telefonun kullanımı akıllı telefon kavramını karşımıza çıkarmaktadır. Özellikle Apple ve Samsung markalarının televizyon ve bilgisayar üzerindeki teknolojilerini telefona aktarmaları sonucunda gelişim hızlı şekilde ilerlemiştir. Gelişmeler sayesinde günümüzde telefonlar fotoğraf makinesine eş değer şekilde fotoğraf çekebilir ve aynı zamanda profesyonel bir kamera özelliklerine sahip olabilmektedir.
Telefonların aşırı gelişmesi sonucu da akıllı telefon haline evrilme söz konusu olmaktadır. Günümüzde telefonlar ile son teknolojik kullanımlar ve akla gelen her türlü ihtiyaç karşılanmaktadır. Sesli arama, mesajla arama, görüntülü konuşma, müzik dinleme, fotoğraf çekme, internet sayesinde sesli konuşmak, sosyal medyaya girmek, banka uygulamaları sayesinde para aktarmak, resim çizmek, modelleme yapmak gibi akla gelen tüm işlemler akıllı telefonlar tarafından yapılabilmektedir.
Son teknolojiye sahip bir bilgisayarın yaptığı tüm işlevleri cep telefonlar sayesinde pratik şekilde yapmak mümkündür. Bundan yaklaşık 20 sene önce bir bireye dünyanın başka ülkesindeki başka kişi ile görüntülü ve ücretsiz konuşabilme olanağı olduğunu söylesek muhtemelen buna inanmaz veya dalga geçildiğini düşünürdü. Ancak günümüzdeki teknoloji sayesinde insanlar WhatsApp, Instagram gibi uygulamalar sayesinde ücretsiz ve sadece internet sayesinde dünyanın başka ülkesindeki insanla anında konuşabilmektedir.
Yaklaşık 10 – 15 sene öncesinde bireyler başka ülkeden birine telefon açarken binlerce liralık masraf yaparken artık teknoloji bambaşka seviyelere gelmiştir. Pratiklik ve kolay kullanım sayesinde insanlar sosyal medya platformlarında oturduğu yerden para dahi kazanabilecek seviyeye erişmiştir. Aynı şekilde 15 – 20 sene öncesinde bireyler MSN üzerinden iletişim kurarken şuan WhatsApp Messenger üzerinden istenilen herkese SMS ücreti ödemeden iletişim kurmak mümkündür.
İletişimin, müziğin, sanatın, dijitalleşmenin, teknolojinin, bilginin bu denli pratik hale gelmesi teknolojinin geldiği seviyeyi gözler önüne sermektedir. Aynı şekilde istenilen bir bilgiyi arama motoru sayesinde akıllı telefondan saniyeler içinde bulmak mümkündür. Fakat 10 sene öncesinde bir öğrenci yapmak istediği ödev için ansiklopedi temin edip saatlerce araştırma yaparak istediği bilgiyi öğrenmekteydi. Teknolojinin durmaksızın gelişimi göz önüne alındığında bugün hayal edemediğimiz belki de imkansız dediğimiz şeyleri yıllar sonra görmemiz mümkün olacaktır.