İnsanlar birçok teknolojik aleti gündelik hayatında kullanmakta ve çeşitli işlemleri basit şekilde yapabilmektedir. Bu nedenle teknolojinin artık insan ile ayrılmaz bir bütün olduğu görülecektir. Teknolojik cihazların kullanımı esnasında yapılan işlemlerin, komutların ve verilen saklanması gerekebilir.
Veri saklama konusunda çeşitli aksesuar ve farklı tipteki cihazlardan destek alınır. Taşınabilir harddisk, USB flash bellek ve hafıza kartı gibi aletler oldukça revaçtadır. Kişisel olarak bulunan dosya, evrak, fotoğraf, video ve çeşitli içeriklerin saklanması mümkün kılınır.
Verileri saklarken en yaygın kullanılan araçların başında SD kartı ismi verilen parçalar geliyor. Secure Digital Memory kısaltması olan SD kartlar çeşitli boyutlarda ve ebatlarda bulunmaktadır. Eski dönemlerde çok daha büyük ebatlarda olan hafıza kartları zamanla gelişim göstermiştir.
Eskiye nazaran daha küçük ve portatif hâle gelen kartlar farklı kapasitelere sahiptir. Bu nedenle micro SD kart olarak isimlendirilen, konforlu kartlar arasında yerini alıyor. Küçük kart yapısı bulunan cihazlar ile istenilen teknolojik cihaza bağlantı ve veri alışverişi mümkün olabilmektedir.
Hafıza kartlarının küçülmesinde teknolojik aletlerin veya cihazların gelişimi büyük rol oynuyor. Akıllı cep telefonlarının gelişmesi, kart yuvasının küçülmesine vesile olmuştur. Aynı durum PC, fotoğraf makinesi gibi cihazlar içinde geçerlidir.
Hafıza kartları aynı zamanda veri depolamanın yanı sıra bellek artımı sağlıyor. USB flash bellekten farklı olarak bulunduğu cihazın kapasitesini yükselttiği görülecektir. Dolayısıyla dijital cihazlardaki ek veri depolama biriminin yerine geçmesi nedeniyle efektif kullanım sunacaktır. Firmamız TEQSMA ile dilediğiniz hafıza kartı çeşidine, uygun fiyatlar ile sahip olun.
Hafıza Kartı Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde birçok hafıza kartı türü ve çeşidi piyasa içerisinde yer alır. Her bir türünün farklı amaçlara hizmet etmesi ve değişik işlevlere sahip olması görülmektedir. Hafıza kartı çeşitlerinden bazıları şunlardır;
SD hafıza kart çeşidi: En yaygın görülen hafıza kartı çeşitlerinden biridir. Secure Digital kavramının kısaltması ile oluşan kartlar, kameraların birçoğunda yaygın biçimde tercih ediliyor.
SDHC hafıza kartları: SD kavramının yanına High Capacity tabirinin kısaltması eklenmiştir. Anlamından anlaşılacağı üzere yüksek kapasiteli SD kartları temsil eder. Dolayısıyla hafızasının yüksek olarak bulunduğu, yaygın görülen kart tipidir.
SDXC kartlar: SD tabirinin yanına gelen XC kavramı Xtra Capacity tabirinin kısaltması olarak bulunuyor. SDHC'ye göre SDXC çok daha yüksek kapasitelere ulaşmaktadır. 2 TB hatta 4 TB gibi devasa bellekler görülmektedir. Yeni teknolojiyle karşımıza çıktığı için her bilgisayar okuyamaz.
PC'nin exFAT dosyalarını okuma özelliği bulunmasına ihtiyaç vardır. Aksi taktirde SDXC kartların okunması mümkün değildir. Dolayısıyla Windows eski işletim sistemlerinin birçoğunda okunamazlar. Windows 7, 8, 10, 11 gibi yeni işletim sistemlerinde kullanımı mümkün olacaktır.
Compact Flash hafıza kartları: Sanddisk firmasının çıkardığı en eski kartlardan biridir. 1994 senesi ile birlikte çıkan kart fotoğraf makineleri ve video kameralarda sıkça görülüyordu. Fakat günümüzde Canon gibi bazı markalarda sadece kullanılan kart haline geldi. Kullanılmasının sebebi yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraflarda oldukça verimli olması ile alakalıdır.
Micro SD kartlar: Micro SD kartlar son yıllarda karşımıza çıkan küçük ve portatif kartlardır. Eski boyutlarının 5'te 1'ine yakın boyutta görülüyor. Yeni cihazların mikro kartlara uyumlu olması nedeniyle sık kullanılan kartlardan biridir. Eğer cihaz eskiyse bir aparat kart ile eski tip büyüklüğe dönüşümü mümkündür.
XQD kartlar: Hafıza kartlarında en önemli hususlardan birisi veri aktarım hızıdır. Veri transferi esnasında yüksek dosyaların aktarım süresi oldukça önemlidir. Saniyede 10 MB hız ile aktarılan dosya ile 700 MB hız ile aktarılan aynı konforu sağlamaz. Aktarım hızı arttıkça doğal olarak kartların değeri ve fiyatı yükselecektir.
Memory Stick Duo hafıza kartları: Sony markasına ait kart türlerinden olması sebebiyle sadece Sony marka kameralarda kullanılıyor.
Multi Media kartlar: SD kartlar ile aynı görüntüye sahip olmasına rağmen erişim kilidi bulunmuyor. Aktarım hızı ve miktarı çok yüksek olmaması nedeniyle süksesini kaybetmiştir
UHS - II hafıza kartları: Raw dosyası ve yüksek çözünürlüklü videolar için üretilmiştir. Fakat günümüzde son çıkan modellerin bu işlemleri yapması nedeniyle ayrıcalığını yitirmiştir.
C Fast hafıza kartı türleri: Sandisk markasının atılımıyla birlikte ultra süratli aktarım hızına sahip kart olarak çıktı. Saniyede yüksek veri transfer edebilmesi ile oldukça revaçta olan kartlardır.
Hafıza Kartı Hangi Cihazlarda Kullanılır?
Hafıza kartı, hafıza kapasiteleri ve depolama kapasitelerinin artışına yarar. Fotoğraf makinelerine takılması halinde içinde yer alan fotoğraf, video ve çekimlerin dijital ortamlara taşınmasına sebebiyet verir.
Depolama alanlarına artış sağlayan SD kart, birçok elektronik alet ile uyumlu biçimde çalışır. Günümüzde hafıza kartlarıyla birlikte kullanılan teknolojik cihazlardan bazıları aşağıdaki gibidir;
Akıllı cep telefonlar
Cep bilgisayarı
Dizüstü bilgisayar
Masaüstü bilgisayar
Fotoğraf makinesi
Video kamera
MP3 çalar
Oyun konsolu
Spesifik kart okuyucular
Bazı yazıcı ve baskı makineleri
Müzik sistemi, hoparlör vb. cihazlar
Son model televizyon türleri
SD Kart Nasıl Kullanılır?
Hafıza kartı nasıl kullanılıyor konusu insanlar tarafından merak edilir. Kullanımı sırasında uyumlu elektronik cihaza takılır. Telefonlarda genellikle yandan takılabilen yapıya sahiptir. İstisnai durumlarda telefonun arka kısmında yuvası vardır.
Bilgisayarlarda ise hafıza kartı okuyucu olarak bulunan kart okuyucu bölümleri bulunuyor. Genellikle tüm bilgisayar türlerinde SD kart okumak için bir giriş ve soket mevcut. Ancak eğer bulunmuyor ise ekstra aparatlar alınarak kart okuma işlemi için aracı bağlantı elemanlar kullanılır.
Fotoğraf makinelerinde de aynı telefonda olduğu gibi hafıza kartı soketine kart takılır. Kartın okunması ile birlikte kolay biçimde kullanım söz konusu olacaktır. Duruma göre aygıt yöneticisi kısmında da hafıza kartını görmeniz mümkündür.