Elektronik cihazların kullanımı için prize takarak elektrik akımı iletilmesi gerekir. Ancak gelişen teknoloji sonucunda anlık elektrik akımı olmadan da bataryalar sayesinde kullanım söz konusudur. Bataryaların şarj edilmesi sonucunda belli kullanım miktarı boyunca cihazlardan, prize takmadan kolay ve taşınabilir halde faydalanabiliriz.
Elektronik bataryalar, elektrikli cihazların güç kaynağı olarak karşımıza çıkar. Bu bataryalar, kimyasal reaksiyonlar yoluyla elektrik enerjisi üretmekle birlikte enerjiyi depolayan yapıya da sahiptir. Özel ve etkin işlevleri nedeniyle elektronik cihazlarda olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.
Elektronik bataryalar çeşitli şekillerde, biçimlerde veya boyutlarda olabilirler. Bu nedenle binlerce farklı batarya türüne rastlamak mümkün olacaktır. Cihazın kategorisine, hizmetine, işlevine ve markasına göre bataryalarında farklılaşması söz konusudur.
Bataryalar; cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, fotoğraf makineleri, uzaktan kumandalar ve daha pek çok cihazda kullanılmaktadır. Bataryalar, cihazın güç tüketimiyle doğrudan ilişkilidir ve yeniden şarj edilebilir veya tek kullanımlık olabilir.
Bataryaların en önemli olduğu ve yaygın kullanıldığı elektronik cihazların başında tabi ki akıllı telefonlarda ve bilgisayarlarda kullanım gelmektedir. Taşınabilir özelliği yaygın olan ve fazla kullanım ihtiyacı olan bu cihazlarda batarya olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Aksi taktirde taşınabilirlik özelliği ortadan kalkar ve sabit kullanım söz konusu olacaktır.
Masaüstü bilgisayar modellerinden dizüstü bilgisayarlara geçiş olması sebebiyle taşınabilir özellikler ön plana çıkmıştır. Bu nedenle dizüstü bilgisayarlarda bulunan bataryalar nedeniyle şarj süresi bitene kadar çeşitli ortamlarda kullanım imkanı ortaya çıkar. Aynı şekilde farklı ortamlarda ve pratik biçimde kullanılması için bataryaların önemli olduğu cihazlardan birisi de cep telefonlarıdır.
Günümüzde akıllı telefonların markasına ve modeline göre şarj veya batarya ömrünün değişkenlik gösterdiğine şahit olmaktayız. Telefon şarjının cihazın kalitesine göre daha şekillenmesi söz konusudur. Kalitesiz telefonlarda düşük pil ömrü olduğu görülürken aynı şekilde kaliteli cihazlarda uzun süre kullanım imkanı sunan bataryalar ve pil ömrü görülmektedir. Bu nedenle alışveriş yaparken cep telefonu modelinize göre hareket etmeniz mantıklı olacaktır.
Cep Telefonu Bataryası
Cep telefonu bataryaları, telefonun çalışması için gerekli enerjiyi sağlamaktadır. Elektrik olmadığı zamanda önceden depolanan elektrik enerjisini bünyesinde barındırır ve elektrik olmadığı zamanlarda telefonun çalışması için kullanır. Stok olarak bulunan enerji sayesinde cihazın durumuna göre belli kullanım zamanı olanağı sunar.
Cep telefonu bataryaları genellikle farklı kimyasal bileşenlerden oluşmaktadır. Nikel - metal, kurşun - asit, lityum - iyon gibi değişik kimyasalların entegrasyonu sonucunda oluştuğu görülür. Cep telefonu bataryaları kullanım süresine, şarj süresine ve değişik faktörlere göre imkan sunar. Yeni nesil telefonlar daha uzun şarj olanağı sunarken eski ve yavaş cihazlarda verim düşünülmektedir.
Cep telefonu bataryaları genellikle telefonun arka kısmında bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çok daha küçük ve hafif şekillerde ortaya çıktığı görülür. Eski marka telefonlarda büyük ve ağır cep telefonu bataryalarına rastlanmaktadır. Aynı durum bilgisayarlarda, laptoplarda ve fotoğraf makinelerinde de değişen özelliklerden biridir.
Telefonun arka kapağının açılması sonucunda batarya kısmına erişmek mümkündür. Bu sayede bozulma ve arızalanma durumlarında yeni batarya alarak değişim yapmak söz konusu olacaktır. Ancak 4 - 5 yıl içerisinde oluşan yeni modellerde arka kapağın açılması ortadan kaldırılmıştır.
Kapak yerine telefonun kompakt bir şekilde kapalı biçimde ortaya çıktığı görülür. En yeni modellerde batarya değişimi için telefonun vidalı şekilde açılarak değişim yapılması gerekmektedir. Bu nedenle eskiden kullanıcıların kendisi bataryayı değiştirme olanağı mevcutken artık bilirkişilere, telefonculara veya teknik servise ihtiyaç duyulur.
Bilgisayar Bataryası
Bilgisayar bataryası dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde ve taşınabilir tüm cihazlarda karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan bir tür güç kaynağıdır. Aksi taktirde dizüstü bilgisayarların veya laptopların masaüstü bilgisayarlardan bir farkı kalmayarak tek farkları boyut olarak karşımıza çıkardı.
Bilgisayar bataryaları genellikle 2 ile 5 yıl aralığında kullanım imkanı sunar. İyi bakılması halinde sürenin uzaması söz konusudur. Ancak genellikle şarja takılmadan çalışmayan laptop bilgisayarlara sıkça rastlanır. En fazla görülen arızalanma biçimleri arasında şarjsız çalışmayan dizüstü bilgisayar problemi gelir.
Prize takılmadan çalışmama sorunu bataryanın ömrünün bitmesi ile alakalıdır. Dizüstü bilgisayar bataryası zamanla deforme olur ve işlevini kaybeder. Bu nedenle prize takılmadan çalışması mümkün olmaz hale gelir. Dolayısıyla masaüstü bilgisayardan farkı kalmayacak seviyede kullanım söz konusu olur.
Batarya ömrünün bitmesi sonucunda yapılması gereken yeni batarya alarak cihaza takılıp kullanılmasıdır. Bazı üreticiler bilgisayarların batarya ömrünü optimize etmek için çeşitli enerji modları da koyarlar. Güç tasarrufu modu olarak bilinen modlar telefonda ve bilgisayarda tasarruflu yapıyı ortaya koymaktadır.
Aynı şekilde bazı markaların hızlı şarj özellikleri mevcuttur. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hem bataryalarda hemde şarj aletlerinde hızlı şarj özellikleri karşımıza çıkmıştır. Eskiden saatlerce şarj etmek gerekirken artık 20 - 30 dakika içerisinde şarjı full hale getirmek mümkündür.
Bilgisayar bataryaları genellikle laptopların alt kısmında bulunmaktadır. Tahmini olarak 4 - 6 cm genişliğinde 15 - 20 cm uzunluğunda olurlar. Cihazın markasına ve modeline göre batarya boyutlarında farklılıklar görülür. Kurumumuz TEQSMA üzerinden istediğiniz tüm batarya ve şarj aleti türlerine sahip olabilirsiniz.
Bilgisayar bataryası değişimi yapılırken orijinal ürün almak önemlidir. Aksi taktirde cihazı bozabilir ve çeşitli parçalarda arızalanmaya sebebiyet verilebilir. Markanın modeline ve markasına uygun batarya alıp, değişim yapmak ilerisi için kullanım ömrünü uzatacaktır.
Cep Telefonu Batarya Ömrü ve Kısaltan Durumlar
Cep telefonunuzun batarya ömrü oldukça önemlidir. Bu nedenle birçok kullanıcı batarya performansından dert yanmakta ve telefon şarjını nasıl daha fazla kullanabileceğini merak etmektedir. Telefon şarjını daha uzun kullanmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur.
Batarya kullanım ömrünü uzatmak için bazı konulara dikkat edilmelidir. Bataryanın veya şarjın hızlı bitmesinin sebepleri arasında yoğun kullanım ve yüksek enerji israfı gelmektedir. Enerji tasarrufu yapılması halinde şarjın ömrünün uzaması söz konusu olacaktır.
Telefon ışığı ve güç tasarrufu modu gibi faktörlerde şarj süresini doğrudan etkiler. Yüksek telefon ışığı şarjın hızlı bitmesine neden olurken güç tasarrufu modu süreyi uzatır. Ayrıca bazı telefonlarda ekstra güç tasarrufu modu sayesinde sürenin çok daha uzun hale dönüşmesi mümkündür.
Oyun oynamak, müzik dinlemek, video izlemek, program çalıştırmak, sosyal medya aplikasyonları gibi kullanımlar yüksek miktarda şarj tüketimine vesile olmaktadır. Bu nedenleyoğun kullanımları azaltarak batarya ömrünü kısaltan durumların önüne geçmek mümkün olacaktır.
Aynı zamanda telefonlarda arka plan programları veya yazılımları da yüksek miktarda şarj tüketimine vesile olmaktadır. Programların kapatılmasına rağmen hâlâ arka tarafta çalışıyor olması yoğun şarj israfına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle telefonunuzu temizleyecek ve ram çalışmasını düzene çekecek programları indirerek israfı önleyerek tasarruf yapmanız mümkündür.
Bataryaların Ömrü Ne Kadardır?
Batarya kullanım ömrü birçok faktöre ve etkene göre değişkenlik gösterir. Kullanım olarak iyi bakılması halinde süre uzarken kötü ve düzensiz kullanımı doğal olarak süreyi düşürecektir. Bataryaların çok fazla tak çıkar yapılması da arızalanmaya sebebiyet veren durumlar arasında yer almaktadır.
Bataryaların ömrü kullanım sıklığına, şarj aleti kalitesine, şarj süresine, sıcaklık koşullarına ve cihazın marka kalitesine göre değişim gösterir. Genellikle dizüstü bilgisayarlarda 2 ile 6 sene aralığında bataryanın kullanımı olduğu daha sonrasında arızalanma görüldüğü durumlara rastlanmaktadır. Telefonlarda ise süreç 1 ile 3 yıl arasında boy göstermektedir.
Cep telefonlarında bataryanın tamamen bozulmamasına rağmen işlev kaybının olması çok rastlanan durumlardan biridir. Örnek vermek gerekirse normal şartlarda 10 saat giden şarjın hızlı şekilde bitmesi hatta 30 - 40 dakikalık sürelerde şarjının sıfıra inmesi görülebilir. Aynı şekilde yüzde 15 şarj yüzdesinden 2 - 3 dakika içerisinde 0'a inme durumu da sıkça görülen arıza biçimlerindendir.
Cep Telefonu ve Bilgisayarı Şarj Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cep telefonunu veya bilgisayarı şarj ederken sahip olan imkanlar zorlanarak şarj aleti almak mantıklı olacaktır. Maalesef günümüzde birçok kullanıcı ucuza kaçmak için kalitesiz ve yan sanayi şarj aletleri alarak şarj ihtiyaçlarını karşılar. Bu durum sebebiyle bataryalarda sorunların oluşması ve zamanla arızaların çıkması kaçınılmazdır.
Şarj ederken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de şarj aletinin doğru akıma yani mAh değerine sahip olmasıdır. Örnek vermek gerekirse 5 mAh enerji isteyen bir cihaza 2 mAh enerji vermek şarj süresini uzatır ve cihaza yetersiz kalır. Aynı şekilde voltaj ve akım değerlerininde cihazın isteklerine karşılık gelecek şekilde olması gerekir.