Bilgisayar Teknolojisi Nedir Bilgisayar Teknolojileri Nedir?

Bilgisayar Teknolojisi Nedir Bilgisayar Teknolojileri Nedir?

Teknoloji kavramı son yıllarda en yaygın duyduğumuz tabirlerden biridir. Dünya düzenini değiştiren, insanlık için kolaylıklar sağlayan, çağın getirilerinden biridir. Bu nedenle teknolojinin artık insanla bütünleştiğine ve insanın hayatında merkezi bir sisteme sahip olduğunu görüyoruz. 


Teknoloji ile insan ilişkisi ayrılmaz bir bütünün parçaları gibidir. Bir makine dişlerinin işleyişi misali insan ve teknoloji ayrılmaz bütünü oluşturuyor. Teknolojik tüm gelişmelerin anında insana sirayet etmesi oldukça normal ve doğaldır. Çünkü insanın yaşamını kolaylaştıran ve birçok konuda keyifli, lüks kullanımlar sunan gelişmeleri bünyesinde barındırır.


Teknolojinin bilim ve mühendislik prensiplerini kullanarak insan yaşamını kolaylaştırması söz konusudur. Bu nedenle yenilikçi, yaratıcılığı arttırıcı ve verimliliği yükseltici etkileri mevcuttur. Aynı zamanda gelişmelerin bireylere doğrudan tesir edici etkileri görülmektedir.


Teknolojik gelişmelerin yaygın görüldüğü birçok alan ve bölüm mevcuttur. Teknolojinin izlerinin ve değişiminin en fazla görüldüğü konular şunlardır;

Akıllı cep telefonları
İnternet
Ağ ve network sistemi
Robot ve kendi kendine çalışan cihazlar
Otomatik makineler
Yapay zeka
Dijital yazılımlar ve programlar
Web tasarımı
Dijital cihazlar
Elektronik araç ve gereçler
Üretim teknoloji cihazları
Endüstriyel sektör araç ve gereçleri
Sağlık kuruluş cihazları ve tıbbi araçlar
Otomotiv sektörü
Havayolu araçları ve denizyolu araçları
Bilgisayarlar 
Bilgisayar ağları
Bilgisayar programcılığı
İnternet siteleri ve aplikasyonlar
Temizlik ürünleri
Ev eşyaları ve çeşitli yaşam alanları
Akıllı ürünler
Hobi araç ve gereçleri
Müzik aletleri ve müzik dinleme aletleri
Veri aktarımı, transferi, istiflenmesi ve veri tabanı işlemleri
Beyaz eşyalar
Televizyonlar
Kitle iletişim araçları
Giyilebilir teknoloji ürünler
Kitle iletişim araçları
Yazılı medya
Görsel medya
Dijital medya
Taşınabilir cihazlar
Kulaklık, hoparlör, şarj aleti aksesuarları
Oyun konsolları
Mutfak araç ve gereçleri
Bilimsel araştırma aletleri
Deney, test ve bulgular için ekipmanlar
İnşaat sektörü
Bilgisayar donanım ve yazılım işlemleri
Sosyal medya

Yukarıdaki maddeler teknolojinin doğrudan etki ettiği bazı alanlardır. Bu maddelerin haricinde teknolojinin, insanın bulunduğu ve kullandığı her detaya etki ettiği görülüyor. Dolayısıyla teknoloji akla gelen en ufak ayrıntıya dahi direk etki ederek yaşamı başkalaştırır. Olumsuz etkileri olduğu kadar olumlu yüzlerce etkisi bulunmaktadır.

Teknolojik Gelişmelerin İnsan Hayatına Doğrudan Etkisi


Teknolojik gelişmelerin yaşanması ile birlikte bilgisayar ve telefon gibi cihazlarda etkilenmenin çok fazla olduğu görülüyor. Temel kullanım cihazları olması nedeniyle teknoloji ve bilgisayar ayrılmaz bütün olarak öne çıkacaktır. Dolayısıyla bilgisayar teknolojisi veya teknolojileri çağ için oldukça önemli bir yere sahiptir.


Teknolojik gelişmeler ile birlikte insan yaşamında her durum doğrudan etkilenir. Örnek vermek gerekirse bir zaman makinesi oldugunu hayal ederek zamanı 50 sene öncesine geri saralım. Yaklaşık 50 sene önce 1970'li yıllarda bulunan imkanlar ve insan hayatı bambaşka işleyişe sahipti. Bir bölgeden başka bölgeye saatlerce, günlerce giden kişilerin aynı uzaklığı dakikalar içerisinde gitmesi mümkündür.


İnsanların ulaşım konusunda 50 yıl önce yaşadığı zorluklar ile bugün yaşanan kolaylıklar oldukça farklıdır. Dünyanın herhangi bir ülkesine uçak ile kısa sürede gitmek mümkün. Aynı şekilde eski dönemde bulunan tıbbi cihaz ve imkanlar insan ömrünü daha kısa halde tutmaktaydı. Günümüzde insan ömrü ve yaşam süresi 20 sene daha uzayarak artmıştır.


1970 senesi örneğinden devam edersek, bahsedilen dönemde telefon ve iletişim mevcut değildir. Mektup, telegram ve ankesörlü telefon gibi kullanımlar bulunuyor ve iletişim sağlanıyordu. Günümüzde ise dünyanın başka ülkesindeki bir bireyle dahi görüntülü konuşmak sıradan hâle gelmiştir. Bahsedilen dönemde bir insanın görüntüsünün canlı biçimde ve ücretsiz olarak başka ülkeye gidebileceği hayal olarak görülmekteydi.


Yaşanan gelişmeler ile birlikte 1970 senesinde bilgisayarların sadece nadir olarak bulunduğu görülmektedir. Fakat günümüzde bilgisayarlar her evde bulunan aletler haline gelmiştir. Hatta küçük telefonlar ile bilgisayarda yapılan tüm işlevlerin kolaylıkla yapılabilir olması mümkün olmuştur.


İletişim, ulaşım, sağlık gibi etkilenmelerin haricinde eğitim alanında da direk etki söz konusudur. Teknoloji ile birlikte ev ve yaşam alanlarında teknolojik cihazların birçok kullanımı mümkün hale gelmiştir. 


Bundan yaklaşık 20 30 sene öncesinde bir bilgiye ulaşmak için ansiklopediler saatlerce karıştırılırdı. Günümüzde telefon üzerinden bir tuşa basarak istediğimiz bilgiyi anında öğrenmekteyiz. 

Bilgisayar Teknolojisi veya Bilgisayar Teknolojileri

Bilgisayar teknolojisi ile ilgili birçok çeşitli araştırmalar ve bulgular söz konusudur. Hatta günümüzde birçok üniversite ve eğitim kurumda alanla ilgili farklı, spesifik bölümlere rastlanacaktır. Bu bölümlerde okuyan ve ilgili bilgisayar teknolojisi bölümü öğrencileri, bölüm mezunları olduktan sonra birçok alanda iş yaparlar.


Bilgisayar sistemlerinin ve teknoloji ile işleyişinin detaylı biçimde incelendiği bölümler sayesinde sektörde iş bulmak daha kolaydır. Nitelikli eleman özellikleri olan yabancı dil bilinmesi halinde uluslararası alanda da birçok iş kapısı karşınıza çıkacaktır. Çünkü bilgisayar teknolojileri, sadece ülkemize özgü bir kavram veya olgu değildir. Global anlamda, dünyanın en önemli ve değerli gelişimleri arasında yer almaktadır.


Bilgisayar teknolojisi ve bilişim; bilgisayar donanımını, yazılımını, bilgi işlem gibi konuları doğrudan kapsamaktadır. Ayrıca ağlar, veri yönetimleri ve öteki ilgili teknolojilerin gelişim süreciyle doğrudan ilişkilidir. Tasarım ve kullanım kısmını kapsayan çok önemli bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri disiplinidir.


Bilişim teknolojilerine hakim olmak ve bahsedilen teknolojilerin birçok amacı mevcuttur. Bu teknolojinin genel amacı, bilgisayarların daha faal ve verimli kullanılmasıdır. Dolayısıyla etkin kullanımı sağlamak adına ve insan yaşamını basitleştirmek için gelişim durmadan devam eder. 


İnsan işlerini, yaşamlarını, ömrünü, sağlığını, iletişimini ve ulaşımını teknoloji ile elit seviyelere taşımak mümkün olacaktır. Donanım, yazılım, ağ teknolojileri, robotik cihazlar, güvenlik, veri tabanı yönetimi gibi birçok gelişmenin insan için önemi yadsınamaz. Ayrıca mobil cihazlar, telefonlar, bilgisayar ve medya sektörü gibi alanlarda da farklı değişimler insan yaşamını yukarıya taşıyor.


Bilgisayar Teknolojisi Üniversite Bölümleri ve Mezunları Ne İş Yapar?

Bilgisayar teknolojisi ile ilgili üniversiteler içerisinde birçok bölüm bulunuyor. Bilgisayar ile akla gelen ilk bölümlerin başında bilgisayar mühendisliği ilk sırada yer almaktadır. Bilgisayar ile ilgili tüm ayrıntılara hakim olan öğrenciler, mezun olduktan sonra birçok iş alanında iş imkanı bulacaklardır.


İlgili bölümler arasında yer alan popüler bölümlerden birisi de bilişim sistemleri bölümünün bulunduğu alanlardır. Bilişim sistemleri bölümü dersleri ile öğrencilerin bilişim ve bilgisayar teknolojisi ile ilgili tüm detaylara hakim olması öngörülüyor. Dolayısıyla bilişim sistemleri bölümü öğrencileri yüksek iş olanaklarına sahip biçimde mezun olacaklardır.
 

Etiketler: "Teknoloji, BilgisayarTeknolojisi, DijitalDönüşüm, AkıllıCihazlar, İnsanHayatı, TeknolojikGelişmeler, BilişimSistemleri, YenilikçiTeknoloji, SağlıkTeknolojisi, DijitalMedya, İleriTeknoloji, İnsanBilgisayarİlişkisi, TeknolojiEğitimi, RobotikCihazlar, SosyalEtkiler, EkonomikEtkiler"
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR