Bilgisayar Bölümleri ve Bilgisayar İle İlgili Bölümler

Bilgisayar Bölümleri ve Bilgisayar İle İlgili Bölümler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok olanaklar doğmuştur. Teknolojik cihazların yaygın kullanımı, önemli olarak bulunması sebebiyle günümüzde birçok sektör meydana çıktı. Bu nedenle teknolojik cihazlar ile türeyen yüzlerce iş imkanı ve meslek grubuna rastlanır.


Teknolojik cihazların kapsamları doğrultusunda alt kollara sahip mesleklerin meydana geldiği de görülür. Örnek vermek gerekirse cep telefonu ile ilgili yüzlerce iş bulunurken aynı durum bilgisayar içinde geçerlidir. Geniş yelpazeye sahip bilgisayar ile ilgili yüzlerce farklı iş kolunun olduğu görülecektir.


İş ve meslek türemesi ile birlikte yüksek gelir olanakları mevcuttur. Dolayısıyla insanların bilgisayar ile ilgili işlere yönelmesi söz konusu. Ancak bilgisayar ile ilgili bilgi ve donanımlara sahip olmak gerekecektir. Bu nedenle iş kollarının yaygın hâle gelmesi birlikte üniversiteler içerisinde bölümlerin doğuşu tetiklenir.


Üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olan bireylerin istedikleri iş grubuna mensup olması söz konusu. Gerekli bilgiye ve donanıma sahip olup, çalışarak yüksek gelirler elde etmek mümkün olacaktır. Bu sebeple 21.yy içerisinde bilgisayar ile ilgili bölümlerin yoğun ilgi gördüğü gerçeği yadsınamaz.


Özellikle genç nüfus tarafından üniversitelerde bulunan bilgisayar ile ilgili bölümler yoğun ilgi çeker. Elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve alt kollara ait birçok iş grubu vardır. Bu bölümlerden mezun olan bireyler, kendilerini yetiştirerek sektöre olumlu bir şekilde hizmet verecektir. Hizmetin karşılığı olarak yüksek gelir elde etme olanağına da sahip olacaklardır.


Bilgisayar İle İlgili Bölümler ve Meslekler


Bilgisayar ile ilgili üniversitelerde birçok bölüm mevcuttur. Arz talep dengesi sebebiyle her geçen gün çağın getirileri ile başka farklı bölümlerde ortaya çıkmaktadır. Duyulan ilginin artışı bazı pozitif etkileri beraberinde getirir. Bilgisayar ile ilgili bulunan üniversite bölümleri ve mesleklerden bazıları şunlardır;


Yazılım mühendisliği: Yazılım ve program konusunda gerekli detaylara hakim olunan meslek grubudur. Ayrıca üniversite bölümleri bulunan ve mezun olan öğrencilerin iş imkanı sağladığı önemli alandır. Programlama dillerine hakimiyet gereken elit meslek grubudur. Ayrıca yazılım geliştirme ile alakalı da birçok işleme şahit olunan bölüm ve meslektir.
Sosyal medya uzmanlığı ve yönetimi: Sosyal medyanın ortaya çıkması ve gelişmesi sonucunda birçok meslek türedi. Üniversite içerisinde genellikle dijital medya veya medya olarak bölümler bulunuyor. Bölümü bitiren kişiler sosyal medya ile ilgili birçok konuda iş bulabilir. Ayrıca ilgili bölümleri okumadan da sosyal medya hizmeti veren bireylere sıkça rastlanmaktadır.
Bilişim sistemleri ve teknolojileri: Bilişim ile ilgili çeşitli ayrıntıları kapsayan üniversite bölümüdür. Mezun olan bireyler birçok spesifik iş olanağına sahip olacaktır.
Bilgisayar mühendisliği: Bilgisayar, yazılım, programcılık ve çeşitli içeriklerin öğrenildiği alandır. Günümüzde gençlerin ve öğrencilerin en fazla ilgi duyduğu bölümlerden biridir. Bilgisayar ile alakalı tüm detaylara hakimiyet isteyen, geniş iş yelpazesine sahip bölüm olarak bulunuyor.
Elektronik mühendisliği: Sadece bilgisayar ile ilgili değil tüm elektronik cihazların bulunduğu bölümdür. Dolayısıyla iş kolu oldukça geniş ve fazladır. Yüksek lisansa geçiş sınavını vererek çok daha yüksek gelirli işler bulmak mümkün olacaktır. Dolayısıyla çeşitli eğitim ve seminerlere katılmak büyük önem arz ediyor.
Elektronik ve haberleşme mühendisliği: Elektronik mühendisliği haricinde iletişim ve haberleşme açısından da bilgi verilen bölümdür. Bölümden mezun olan kişilerin değişik işlere girebilme olanağı oldukça yüksektir.
Grafik tasarımcılık: Görsel sanatlar ve grafik tasarım ile alakalı birçok bölüm mevcuttur. Bu bölümler sayesinde grafik tasarımı, dijital tasarımlar ve baskı gibi hizmetler verilebilir. Geniş iş kolu bulunan önemli bölüm ve mesleklerden biridir. 
Dijital oyun tasarımı veya üretimi: Oyun yapmak, kod yazmak ve birçok ayrıntının hakim olunduğu bölümdür. Oyun üretmek sanılanın aksine oldukça zor bir işlemdir. Dolayısıyla bilgisayar programcılığı hakkında tüm ayrıntıların bilinmesi gereklidir. Yazılım mühendisine benzer meslek gruplarından biridir.
İçerik editörleri: Metin yazarlığı, SEO uyumu, web site kurulumu, web tasarımı gibi birçok hizmeti kapsar. Günümüzün popüler hizmetleri arasında yer alıyor. Üniversite mezunu olmayan ancak bilgi sahibi kişilerinde tercih ettiği meslek türlerinden biridir.
İşletme bilgi yönetimi: İş olanağı fazla olan meslek gruplarından ve üniversite bölümlerinden biridir. Meslek dal açısından fazla tercih edilen ilgi çekici alanların başında geliyor.
Basım teknolojileri: Basım teknolojileri ile ilintili detayların bulunduğu bölümdür. Dolayısıyla mezunlara; matbaa, baskı ve basım ile alakalı çeşitli mesleklerde iş olanağı doğacaktır.
Bilgisayar bilimi veya bilimleri: Bilgisayar bilimi ile alakalı tüm detayların öğrenildiği bölümdür. Bilgisayarın sorunlarına çözüm arandığı, analizlerin yapıldığı kapsamlı alandır. Sürekli bilgisayarın gelişimi ve teknolojinin daha iyi hâle gelmesini amaçlayan alandır.
SEO uzmanı: Web sitesinin Google algoritmasında öne çıkmasına yarayan önemli hizmetlerden biridir. SEO uyumlu yazılar, anahtar kelimeler (keywords) gibi bilgileri kapsar. Ayrıca backlink çalışmaları ve çeşitli bazı site bilgilerinin bulunması gerekir. 21.yy önemli hizmetlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Veri bilimci ve analistleri: Veri tabanının yönetimi, veri tabanı kontrolü, analizi içeriklerini kapsayan önemli bölüm ve meslektir. Veri ile ilgili tüm detayları öğrenen mezunlar önemli işlerde çalışma şansına erişecektir.
Video editörlüğü: Videolar ile ilgili çeşitli işlemlerin yapılmasını kapsayan sektördür. Üniversite içerisinde de benzer bölümler bulunuyor. Video eşitleme, montaj, prodüksiyon ve çeşitli işlemleri kapsar.
Yönetim bilişim sistemleri: Bilişim sektöründe gerekli görülen detayların öğrenildiği önemli bölümlerden biridir. Bu duruma göre bilişim ile ilgili birçok alanda iş bulmak mümkün olacaktır.
Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri: Bilişim teknolojileri alanı ile ilgili birçok detayın bulunduğu iş koludur. Dolayısıyla üniversiteler içerisinde bulunan önemli bölümlerden biridjr. Bilişim teknolojileri alanından edinilen bilgiler ile sektörde önemli iş kapıları, kişilerin karşısına çıkacaktır.
Bilgisayar ve teknoloji öğretmenliği: Bilgisayar sistemlerinin ve tüm detayların öğrencilere aktarıldığı, öğretici görevi bulunan bireylerin meslek grubudur. Öğretmen olarak bulunan bireyler okul ve eğitim kurumlarında bilgisayar ile ilgili bilgileri öğrencilere aktarır. Genellikle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine verilen eğitimi kapsar. Üniversite eğitimi için lisans programında doktora yapmak veya başka eğitimler almak gereklidir.
Dijital medya ve pazarlama: Genellikle üniversitelerde iki yıl olarak bulunan bölüm türlerinden biridir. Dijital medya ile kastedilen sosyal medya vb. içerik türleriyken ayrıca e-ticaret, dijital pazarlama gibi önemli bilgiler öğrenilir. Gelişen teknoloji ile oldukça geniş iş yelpazesine sahip bölümlerden biridir.
Yeni medya ve iletişim: Medya ile ilgili detayların öğrencilere öğretildiği bölümdür. Televizyon, gazete, dergi gibi kitle iletişim araçları ile ilgili birçok detay öğrenilir. Dolayısıyla bilgisayar ile alakalı birikimlerde kişiye aktarılır.
Teknik servis: Bilgisayar ve teknolojik cihazlar teknik servisi ile ilgili meslekleri kapsar. Ancak genellikle üniversite bölümlerinden ziyade küçük yaştan itibaren çalışan tecrübeli kişileri sektörde daha çok görmekteyiz. Genellikle deneme yanılma yolu sayesinde bilgi sahibi olan bireylerin teknik servis olarak kapsamlı hizmet vermesi söz konusudur.

Bilgisayar İle İlgili Meslek Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Bilgisayar ile ilgili meslek seçimi yaparken neyi sevdiğinizin önemi büyüktür. Hobileriniz, sevdikleriniz ve hangi mesleğin sizi mutlu edeceğinin tespiti yapılmalıdır. Bu sayede daha doğru seçim yapmak mümkün olacaktır. İstenilen meslek ile ilgili bilirkişi fikirleri ve yorumları üzerinden analiz yapmak çok daha doğrudur.


Meslek analizi ve seçimi yapıldıktan sonra hangi üniversite bölümüne girileceği seçilmelidir. Fakat burada önemli olan sınav ve puan dengesidir. Maalesef günümüzde birçok öğrenci, puan farkı nedeniyle istediği ve hayalini kurduğu bölüme girememektedir.


Bölüm tercihi ve meslek tercihi en önemli olaylardan biridir. İnsanın hayatını şekillendirmesi nedeniyle doğru tercih yapılmalıdır. Günümüzde birçok genç hatalı tercih yaparak sevmediği bölümü seçiyor. Bu nedenle mezun olduğu bölümlerin harici alanlarda çalışan kişi sayısı fazladır.
 

Etiketler: Bilgisayar Mühendisliği, Teknoloji Meslekleri, SEO Uzmanı, Dijital Medya, Yazılım Geliştirme, Elektronik Mühendisliği, İş Olanakları, Meslek Seçimi, Bilişim Sistemleri, Veri Bilimi
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR