En İyi Bilgisayar Markaları ve Dünyanın En İyi Bilgisayarı

En İyi Bilgisayar Markaları ve Dünyanın En İyi Bilgisayarı

Bilgisayarlar hayatımızın her noktasında kullanılan elektronik cihazlardır. Adından anlaşılacağı üzere PC kavramı "Personal Computer" tabirinin kısaltılmış halidir. Kişisel bilgisayar anlamına gelen kelime dünya genelinde PC, yani İngilizce tabirin kısa biçimi olarak biliniyor.


Bilgisayar, kavram olarak sayısal biçimde çalışma gösteren sisteme sahiptir. Matematik ve mantıksal birçok işlevi yapan komut disiplinine sahiptir. Bilgisayarın, ilk defa matematiksel işlemler için hatta abaküs amacıyla kullanıldığına şahit olmaktayız. Zamanla devasa gelişmeler ile birlikte bilgisayar günümüzdeki üst düzey kullanım versiyonuna dönüşmüştür.


Ayrıca bilgisayar birçok özelliğe ve işleve sahiptir. İstenilen bilgilerin saklanması, işlenmesi, kontrol edilmesi özelliklerine sahip olan yapısı mevcuttur. Zaman içerisinde yazılımsal gelişmeler ile birlikte programlar ile çeşitli komut dizinlerinin de yerine getirilmesi mümkün hâle gelmiştir.


Kullanım amacı olarak farklı amaca hizmet eden ilk ortaya çıkan bilgisayarlar, sahip oldukları özellikler bakımından oldukça sınırlıydı. Bahsedilen dönemlerde 2. Dünya savaşı esnasında farklı kullanımlar söz konusudur. Döneminde bulunan PC'ler insanlar tarafından kabul gören süper bilgisayardı.


Zamanla gelişen teknoloji ile birlikte yüksek performanslı bilgisayar modelleri ve seri üretim meydana gelmiştir. Parça ve donanım gelişmelerinin haricinde yazılım ile birlikte işletim sistemlerinde de gelişmeler yaşandı. Gelişmeler ile birlikte bilgisayar ile birlikte internet gelişmelerinin de yaygın hâle geldiği görülmüştür. İnternet, network gelişmelerle birlikte web sitelerinin sayısı artarak dijital çağa adım atılmıştır.

Bilgisayarda Önemli Olan Donanım Birimleri


Bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile birlikte değişik amaca hizmet eden yazılımlarda meydana gelmiştir. Bu bağlamda her geçen süre zarfında bilgisayar donanım birimlerinin gelişmesi ve yol katettiği görülmektedir. Bilgisayarda bulunan mühim donanım birimlerinden bazıları şunlardır;

Ekran kartı: Yüksek çözünürlüklü işlemlerin hızlı ve donmadan yapılmasına sebep olan önemli parçalardan biridir. Özellikle oyun bilgisayarı içerisinde oldukça önemli yapıya sahiptir. Grafik ve görüntünün işlenmesi konusunda ana görev gören donanım biridir.
Monitör: Bilgisayar içerisinde bulunan tüm işlemleri ve komutları görmemize vesile olmaktadır. Yapılan, izlenen ve istenen tüm işlemler monitörden görülerek kontrol edilir. Dolayısıyla TV'ye benzer görev gören önemli, temel parçalardan biridir. Görüntü işleme hızı yüksek monitörler, yüksek kalitede ve hızda görüntü sunar.
RAM: Ön bellek görevi gören önemli parçalardan biridir. Açılan program ve yazılımları yöneten, kontrol eden ve arka hatlarda çalışmasını sağlayan parçadır. Anakarta takılan RAM parçası sayesinde verimli kullanım söz konusudur.
Harddisk ve SSD depolama: PC içerisinde bulunan kapasiteyi belirleyen harddisk oldukça önemlidir. Eski dönemlerde Megabyte kullanımı söz konusuyken daha sonrasında Gigabyte kullanımına geçildi. Son yıllarda ise yüksek kapasiteye sahip Terabyte versiyonuna geçilmiştir. İhtiyaca ve bütçeye göre kapasite seçimi mantıklı olmaktadır.
İşlemci: Bilgisayarın beyni olarak görev üstlenen, küçük ancak görevi büyük parçadır. Anakartın ortasına takılmasının haricinde öteki parçalar ile uyumlu olması halinde verimi artar. Yüksek performans veren işlemciye sahip bilgisayarın birçok noktada hızlı ve başarılı biçimde çalıştığı görülecektir.
Anakart: Bilgisayar içerisinde kullanılan iç donanım birimlerinin birçoğunun takıldığı karttır. Elektronik kart olarak bulunan yapı üzerine işlemci, RAM, ekran kartı gibi parçalar takılır. Dolayısıyla tüm parçaları birbirine entegre etmesi ve uyumlu biçimde çalışması için misyon yüklenir. Bu nedenle anakart ve öteki parça uyumlarına özen göstermek gerekiyor.
Bilgisayar kasası: Bilgisayar kasaları donanım birimlerini içinde tutan ve düzenli durmasına sağlayan araçtır. Farklı boyutları olmasına rağmen genellikle standart ölçülerine sıkça rastlanıyor. İçerisinde iç donanım parçaları konumlanarak kullanılır. Laptop veya dizüstü bilgisayarlarda kasa monitör ile birlikte kompakt olarak görülür.
Kulaklık, hoparlör gibi aksesuarlar: Donanım birimleri arasında temel kullanımların haricinde aksesuarlarda önemli bir yere sahiptir. Hatta bazı aksesuarlar zorunlu olarakta görülebilecek ehemmiyet seviyesindedir. Hoparlör, kulaklık gibi aksesuarlar yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Klavye ve mouse: Bilgisayar içerisindeki işlemleri, komutları yönetmeye yarayan araçlardır. Mouse ile imleç yönetimi, tıklama gibi işlemler yapılır. Klavye ile komut verme, yazı yazma ve bilgisayarın yazılımsal yönetimi yapılacaktır.
Fan ve soğutucular: Bilgisayar içinde bulunan parçalar yüksek efor harcar. Elektronik olmaları nedeniyle ısınmaları söz konusu olacaktır. Arızalanma, yanma ve sorun olmaması için soğutucular görev üstleniyor. Fanlar sayesinde PC parçaları arızasız biçimde çalışacaktır.
Güç kaynağı: Bilgisayar belli bir elektrik enerjisi ile çalışan elektronik cihazdır. Elektronik cihazlar elektrikle çalıştığı için güce ve bu gücün yönetimine ihtiyaç bulunuyor. Güç kaynağı sayesinde istenilen elektrik ihtiyacı ve Amper değeri verilerek, bilgisayar sorunsuz çalışır.

En İyi Bilgisayar Markaları


Rekabet ortamının artması ile birlikte yüzlerce değişik bilgisayar markasına ve modeline rastlanıyor. Farklı özelliklere sahip, başka firmaların çıkardığı PC modelleri ile müşterilere birçok imtiyaz sunulur. Kişiler ihtiyaçlarına, amacına, bütçesine ve isteklerine göre seçim yaparak bilgisayar alışverişini yapacaktır.


Bilgisayar alırken en fazla dikkat edilmesi gereken husus bilgisayar markası ve özellik seçimidir. Popüler olarak ilgi gören, üst düzey kaliteye sahip PC modeli bulunan markalardan bazıları şunlardır;

MSI: Güçlü oyun bilgisayarları ile ortaya çıkan modelleri ile ortaya çıkan markadır. Bu nedenle oyun sever kişilerin sıkça tercih ettiği lüks markalardan biridir. Ayrıca yüksek performansa sahip laptop modelleriyle de piyasa içerisinde sükse yapmıştır.
Monster: Gamer ve oyun seven kişilerin tercih ettiği markalardan biridir. Yüksek performanslı, üst düzey parçalara sahip cihazları ile dikkatleri üzerine çeker.
Asus: Asus' un bazı bilgisayar parçaları konusunda da zirvede olduğu görülüyor. Dolayısıyla markaya duyulan güvenin fazla olması, modellerine duyulan ilgiyi yukarıya taşımaktadır.
Sony: Kaliteli ve popüler markaların başında gelen Sony firması, çeşitli model tipleri ile karşımıza çıkıyor. Marka sadece bilgisayar alanında değil, başka alanlarda da oldukça başarılıdır. Oyun konsolu, televizyon, kulaklık ve akla gelen birçok müzik sisteminde zirvede yer almaktadır.
Apple: Markanın kalitesi, popülerliği ve yarattığı etki tartışılmaz seviyededir. Kalite arayan ve lüksü seven kişilerin ilk tercihleri arasındadır. İşletim sistemi olarak kendine has MacOS işletim sistemine sahiptir. Değeri nedeniyle yüksek fiyatlara sahip olduğu için bütçesi uygun kişilere hitap eder.
Dell: Düşük ve tasarruflu fiyatları ile ilgi çekmektedir. Aşırı pahalı modelleri olmaması nedeniyle müşterilerin ilgisini çeken hesaplı markalardan biridir. Laptop modellerinin pil ömrü konusunda dayanıklı olduğu söylenmektedir.
Lenovo: Uygun fiyatla, iyi kalitede cihazlar sunması ile ilgi toplayan markalardan biridir. Bu nedenle Lenovo' nun birçok kullanıcıya hesaplı modelleri ile hizmet sunduğunu görüyoruz. Orta fiyat skalasına sahip birçok modeli ile ilgi çekici marka haline gelmiştir.
Razer: Yeni markalardan olmasına rağmen piyasa içerisinde tutunmuş firmalar arasında bulunuyor. Uygun fiyatlı modelleri, yüksek miktarda ilgileri üzerine çekmektedir.
HP: Köklü bilgisayar markaları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla yüksek satış rakamlarına sahip olan markaların başında gelir.
Samsung: Telefon denince akla gelen iki firmadan biridir. Aynı konudaki başarısı PC içinde geçerli olmaktadır. Ancak PC markasına duyulan ilgi akıllı cep telefonuna duyulan alakadan daha azdır.
Huawei: Markanın telefon performansı kadar PC performansının da üst düzey olduğu görülüyor. Popüler olmasına rağmen bazı markaların arkasında kalan satış rakamlarına sahiptir.
Casper: Fiyat performans dengesine bakıldığında uygun fiyatlı modelleri ile satış yapan markalardan biridir. Genellikle orta ve düşük gelirli müşterilere hitap etmektedir. Dolayısıyla orta fiyat segmentine sahip cihazları fazladır.


Piyasadaki Bilgisayar Markaları Geniş Listesi

Apple: En lüks ve en popüler bilgisayar markalarından biridir. Uluslararası alanda ve global açıdan milyarlarca insana satış yapan dev firmalar arasında yer alıyor.
Dell: Popüler olarak bulunan markaların başında gelmektedir.
HP: Markanın bilgisayar haricinde de birçok cihazda öncü olduğu görülür. Yazıcı türleri konusunda birçok spesifik ürüne sahip şirkettir.
Lenovo: Uygun fiyat seçenekleri ile dikkatleri üzerine çeken, güvenilir firmalardan biridir.
Asus: Asus markası bilgisayar parçalarında da lider pozisyonda yer alıyor. Dolayısıyla markanın PC türlerine duyulan güven oldukça fazladır.
Acer: Makul fiyatlar ile öğrencilere hitap eden birçok modele sahiptir. Dolayısıyla yüksek satış sayısına ulaşan markalardan biridir.
Samsung: Popüler olarak bulunan marka aynı zamanda akıllı cep telefonu konusunda ilk üçte yer almaktadır. Bu nedenle ürünleri fazla talep görmektedir.
Toshiba: Markanın laptop cihazları yoğun ilgi gören elektronik aletlerden biridir.
MSI: Oyun oynamayı seven kişilerin ilgi gösterdiği, üst düzey özelliklere sahip cihazlara sahiptir.
LG: Bilinen, popüler markalar arasında yer almaktadır.
Sony: Markanın birçok teknolojik ürün konusunda lider olması, duyulan ilgiyi yukarıya taşır. Yüksek satış marjına sahip firmalardan biridir. Ülkemizde markayı bilmeyen kişi neredeyse yok denecek kadar azdır.
Fujitsu: Bilgisayar konusunda çok popüler olmasa da fotoğraf makinelerinde öncü konumdadır.
IBM: Orta fiyat segmenti ile dikkatleri üzerine çeken şirketler arasında yer alıyor.
Panasonic: Eski dönemde popüler olan firma, eski süksesini kaybetti. Pil markaları, elektronik kartları ve akü türleri ile hammadde elektronik konusunda lider konumdadır. Bilgisayar modellerine duyulan ilgi daha az seviyelerde görülüyor.
Razer: Adından söz ettirmeye başlayan şirketlerden biridir.
Casper: Uluslararası alanda bilinen şirketlerin başında geliyor.
Turbox: Toplama bilgisayar mantığı ile satış sunan kaliteli PC modelleri olan şirkettir.
Monster: Oyun severlerin ilgisini çeken çok kaliteli ve değerli modeller sunan markadır. MSI markası ile birlikte oyun konusunda zirvede yer alan bilgisayar markalarından biridir.
Go Gamer: Oyunculara hitap eden cihazları bulunması nedeniyle yüksek performanslı bilgisayar modelleri bulunmaktadır.
Zetta: Kaliteli markalardan biri olarak bulunması sebebiyle yüksek satışlara sahiptir.
Dragos: Oyunlara uygun PC modellerine sahip ilgileri üzerine çeken firmalardan biridir. 
Universal: Popüler bilgisayar markalarından biridir.
Ramtech: İlgi duyulan modellere sahiptir.
Canar: Adından söz ettirmeye başlayan markalar arasında bulunuyor.
Exper: Üst segment ile orta segment arasında bulunan eski markalardan biridir.
Yuka soft: Yeni olmasına rağmen adından söz ettiren bilgisayarlara sahip şirketlerin başında geliyor.
Ypd: Yeni firmalardan olmasına rağmen PC konusunda dikkatleri üzerine çekiyor.
Yako: Kaliteli modelleri bulunan bir firmadır.
Xiamo: değişik ürünleri ile dikkatleri çeken firmalardan birisidir.
Wintec: Yeni ancak kaliteli firmalardan biridir.
Sinerji: Oyun bilgisayarları konusunda popüler olan şirketlerden biridir.
Philips: Marka çok köklü olması nedeniyle birçok ürün konusunda dünya genelinde saygın biçimde bulunuyor.
Demirsoft: Türk ortakları ile kurulan kaliteli şirketlerden biridir.
Asper: Yeni bulunan firma bazı cihazları ile iddialı konumdadır.
Brother: Ülkemizde yeni çıkmış PC şirketlerinden biridir.
Evoo: Çok çeşitli modelleri olmasa da bazı modellerine ilgi duyulmaktadır.
Gimax: Yeni çıkan ve adından söz ettirmeye başlayan markalardan birisidir.
Gjob: Yeni çıkmasına rağmen değişik modelleri bulunan bir PC markasıdır.
J tech: Uygun fiyat seviyeleri ile müşterileri memnun eden firmalardan biridir.
Pyro: Yeni ve ucuz fiyatlarla değişik PC modelleri sunan şirketler arasında yer almaktadır.
Sunmi: Son yıllarda adından söz ettiren firmalardan biridir.
Posstart: Yeni çıkan ve ilgi gören şirketlerin başında geliyor.
Tpos: Ucuz model seçenekleri ile hizmet sunan bir firmadır.
Jedi: Uygun nodelleri ile dikkatleri üzerine çeken firmalardan biridir.
 

Etiketler: #Bilgisayarlar #PC #Donanım #MSI #Monster #Asus #Sony #Apple #Dell #Lenovo #Razer #HP #Samsung #Huawei #Casper #BilgisayarMarkaları #PCModelleri #BilgisayarDonanımı #Teknoloji #OyunBilgisayarı
Mart 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR