Günümüzde elektronik cihazların gelişimi ile birlikte birçok cihaza rastlanır. Bu cihazların başında bulunan önemli aletler bilgisayarlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk bilgisayar üretiminden bugüne dek onlarca farklı model ve türle karşılaşmak olasıdır.
Bilgisayarlar birçok çeşide ve türe göre sınıflara sahiptir. Bu kategorilerin meydana gelmesinde yazılım faktörleri ve marka etkenleri ilk sırada yerini alıyor. Kendine has özellikleri mevcut olan birçok PC tipi, tekno marketlerde satışa sunulmaktadır.
Mac Nedir (Bilgisayar)?
Kendine has detayları olan bilgisayar markalarından birisi de Apple olarak bulunuyor. Marka hem telefon hemde bilgisayar gibi birçok üründe kendine ait yapısı ile dikkatleri üzerine çeker. Bu nedenle insanlar tarafından Mac nedir sorusu büyük merak uyandıran suallerden biridir.
Mac kavramının ortaya çıkışı Apple markası ile oluşmuştur. 1984 senesi ile hayatımıza giren kendine ait seri ve stili ile dikkatleri üzerine çeker. Uzun tabir olarak aynı zamanda Macintosh olarakta bilinmesi nedeniyle iki farklı isimle anılması söz konusudur. Markaya ait Macbook, Macbook Air ve Macbook Pro gibi modeller oldukça rağbet görmektedir.
Macintosh bilgisayar çeşitlerinin birçok spesifik özellikleri mevcuttur. Markaya ait çeşitli pazarlama tekniklerini nedeniyle kendine has değişik işlevlere sahiptir. Dolayısıyla kendi tarzına sadık kalarak günümüzde kadar gelmeyi başarmış, Apple ürünlerinden biridir. Apple markası ürünlerine kendi imzalarını atarak, müşterilerine kaliteyi ve değişik özellikleri altın tepside sunar.
Kişisel bilgisayarlar olarak kullanışlı olan cihaz, güvenlik açısından da yüksek kalite sunuyor. Ayrıca Mac bilgisayarlar sayesinde Mac OS x işletim sistemlerinde yapılamayan bazı işlemlerde yapılabilir. Fakat tam tersi Windows işletim sistemi içerisinde yapılabilen bazı işlemlerin Mac OS işletimine uygun olmaması söz konusudur. Dolayısıyla avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur.
Mac Bilgisayar Ne Demek ve Farklı Özellikleri
Mac bilgisayarların kendi içinde değişik yapısı nedeniyle birçok konuda değişik olguya sahip olduğu görülüyor. Dolayısıyla müşterilere sunulan farklı kullanım imkanları nedeniyle ayrıcalıklar ve değişikler söz konusudur. Apple Macintosh'un sizlere sunduğu farklılar şunlardır;
Kendine has işletim sistemi
Sadece Apple markasına ait Mac OS işletim sistemi
Markaya ait diğer aksesuar ve ürünlerle kolay uyum
Yüksek performans ve kalite
Estetik dizayn ve tasarım
Kendine özel dış görüntü ve markayı yansıtma
Beyaz ve gri tonları ile kendini vurgulaması
Yazılım ve program açısından üst düzey performan
Değişik model ve özellikli ürün yelpazesi
Şık görünümlü donanım birimleri (klavye, mouse, monitör)
Monitör çözünürlük konusunda yüksek performans
İşletim sistemine uyumlu yazılım entegrasyonu
Mac OS İşletim Sistemi Sürümü (Sürümleri)
Apple markası genellikle ürünlerinde güncellemeye büyük önem verir. Markaya ait iPhone telefonlarda da rutin dönemlerde sürüm güncellemelere şahit oluyoruz. Aynı durum Apple markasına ait Macintosh bilgisayarlarda da geçerlidir. Dolayısıyla kendine özel olarak bulunan işletim sistemi belli gelişmeler ile birlikte daha doğru hale getirilir.
Sürüm güncellemesi; eksik görülen hataların, ortaya çıkan sorunların ve yenilenen durumların cihazlara entegresi için geçerlidir. Dolayısıyla upgrade edilerek bir önceki hâlinin daha güncel bir versiyona dönüşmesi sağlanır. Bu sayede Mac OS işletim sistemi sürekli yenilikçi tutum sergileyerek kendini revize edecektir.
Normal bilgisayarların Microsoft Windows işletim sistemiyle çalıştığına sıkça rastlanmaktayız. En yaygın kullanılan işletim sistemleri arasında yer alır. Bill Gates tarafından hala gelişim gösteren işletim sisteminin haricinde Linux gibi sistemlerde popüler olarak bulunuyor. Ancak yaygınlık sıralaması yapacak olursak ilk sıraya Windows ikiye Mac OS üçüncü sıraya Linux yazılır.
Mac OS kullanımı tamamen Apple markasına ait olduğu için başka bilgisayarda kullanılmaz. Fakat kullanmak isteyen kişilerin çeşitli yollar ile yükleme yaptıkları ve kullandıkları görülür. Ancak bu durum aynı verimi ve etkiyi vermeyeceği için Apple cihazlarda kullanımı çok daha havalı ve kullanışlıdır. Cihazlara senkronize bir biçimde kullanarak Mac OS ayrıcalıkları ile farklı kullanımlardan yararlanmanız mümkün olacaktır.
Genellikle sürümün güncellenmesi bilgisayar ve telefonda uyarı olarak görülüyor. Kullanıcılar güncelle seçeneği tıklayarak yazılımın son versiyona dönüşmesini sağlar. Mac OS işletim sistemine ait bilinen bazı versiyonlar, eski ve yeni sürümler şunlardır;
Mac OS Ventura
Mac OS Monterey
Mac OS Big Sur
Mac OS Catalina
Mac OS Mojave
Mac OS High Sierra
Mac OS Sierra
OS X El Capitan
OS X Yosemite
OS X Mavericks
OS X Mountain Lion
OS X Lion
Mac OS X Snow Leopard
Mac OS X Leopard
Mac OS X Tiger
Mac OS X Panther
Mac OS X Jaguar
Mac OS X Puma
Mac OS X Cheetah
Mac Adresi Nedir Ne İşe Yarar?
Bilgisayar markalarından birinin modeli olan Mac, aynı zamanda başka kavramlara sahiptir. Bu kavramların başında Media Access Control kısaltması, adres olarak bulunan kavramlardan biridir. İp adresi ile oldukça benzerlik gösteren Mac adresinin, bazı farkları vardır.
Cihazlarda Mac adresini bulmak ve öğrenmek bir hayli merak edilmektedir. Bu nedenle Mac adresi nasıl bulunur ve öğrenilir sorusu yaygın biçimde sorulmaktadır.
Akla gelen tüm cihaz veya aletlerde bulunan fiziksel adres ile donanım adresi olarakta bilinmektedir. 24 Bit, 48 Bit gibi birçok detaya sahip kısımları mevcuttur. Mac adres konusu oldukça detaylı ve kapsamlıdır. Bu nedenle sitemizde konu ile ilgili diğer yazılardan detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.