Yazılımın ve teknolojinin gelişmesi doğal olarak bilgisayarlardaki özelliklerinde gelişmesine vesile olmuştur. İşlevsellik açısından bambaşka seviyelere geçen bilgisayarın her alanda kullanımı söz konusudur. İşletim sistemleri sayesinde istenilen programların yönetimi, veri analizi ve spesifik kullanımlar söz konusudur. Bilgisayarın atası olarak görülen ilk kişisel bilgisayar evrim geçirerek modern bilgisayar haline gelmiştir.
Tarihte ortaya çıkan ilk bilgisayarlar tamamen hesap makinesi amaçlı ortaya çıkmıştır. Basit hesaplama işlemlerini yapabilen araçlar olarak ortaya çıkan cihazlar günümüzdeki haline yüz yıllar sonucunda ulaşır. 19.yy civarında Pascal, Babbage gibi mucitler çeşitli dişli sistemlerle hesaplama yapan hesap makinesine benzer cihazlara yoğunlaştı. Aritmetik işlemler yapabilen bu cihazlar zamanla gelişim kaydederek bilgisayarın oluşmasına vesile olmuştur.
Bilgisayarı kim icat etti sorusuna yanıt olarak Charles Babbage ve Pascal yanıtını vermek pekte yanlış olmayacaktır. Charles Babbage adlı mucit bilgisayar konusunda mühendis olması nedeniyle birçok konuda öncülük etmiştir. Çeşitli yazılımları programlayarak yazılımlar ile bilgisayarın kullanabilir olduğunun tezini sunmuştur. Bu fikir ve tez sayesinde dünyaya çığır açan teknolojinin başlangıç temelleri atılmıştır.
Bilgisayar gelişim süreci ilerleyerek Türkiye toprakları içerisinde de kullanılır hale gelmiştir. Bilgisayar sözcüğünü bulan ve bu kavrama adını verdiği Türk düşünür Aydın Köksal adlı kişidir. Bilgi ve sayar köklerinin birleşimi ile bilgisayar anlamını dilimize entegre ederek cihazın kavramlaşmasında öncü olmuştur. Computer kavramının dilimize bilgisayar olarak karşılık gelmesi Aydın Köksal sayesindedir.
Bilgisayar tarihinde 16.yy da hesap makinesi ile ortaya çıkan cihaz 19.yy ve 18.yy aralıklarında Babbage ile analitik bir hale gelmiştir. 19.yy sonlarına doğru James Thompson tarafından cihaz karışık çeşitli algoritmaları hesaplayacak seviyelere ulaşmıştır. İlk bilgisayarların abaküs olarak ortaya çıktığı gerçeği de ilginç ayrıntılardan biridir.
Bilgisayar, mühendisler ve ileri gelen bilimciler tarafından gelişen bilgisayar zamanla günümüzdeki haline dönüşmüştür. 1941 senesi ile itibaren bilgisayarın dijitalleşmeye başlaması dönüm noktasıdır. Bilgisayarlar 1945 yılı sonrasında ilerlemesini hızlandırarak resmi şekilde tanımlanmış ve ciddiye alınmıştır. Programlanabilir şekilde oluşan ilk dijital bilgisayar Konrad Zuse tarafından ortaya çıkmıştır.
Çeşitli şifreler oluşturabilen ve savaş esnasında işe yarayabilen cihaz zamanla gelişimini sürdürdü. Yaklaşık bir kaç sene sonunda elektronik olarak kabul gören ilk bilgisayar Amerika Birleşik Devletleri içerisinde ortaya çıkmıştır. İlk bilgisayar ENİAC tarafından ortaya çıkan elektronik bilgisayar savaş ve çeşitli veriler için geliştirilerek kullanılmıştır. Dünya savaşı esnasında bilgisayardan yararlanılarak savaşta avantajlar elde edilmiştir.
Amerika içerisinde ENİAC olarak tabir edilen bilgisayar resmen icat edildi sayılmaktadır. Ancak icat edilme miladı olarak önceki yıllardaki gelişim kademeleri de baz alınabilmektedir. 1965 senesinden sonra modern olarak kabul gören bilgisayarların seri üretimine başlanmıştır. Seri üretim olmasına rağmen sadece yüksek gelirli yerlerde bulunması dönemdeki bilgisayar değerini kanıtlar.
Kişisel bilgisayar olarak kullanılan cihazlar ise 1970 senesi ile birlikte insan hayatına entegre olmuştur. Ancak bahsedilen dönemde bilgisayar oldukça pahalı ve lüks cihazlar arasında yer almaktadır. Yüz binlerce hatta milyonlarca dolar değerinde bilgisayarlara sahip olunabiliyordu. Pahalı olması sebebiyle bahsedilen dönemde sadece ülke genelinde belli başlı kişilerde bulunuyordu.
Bilgisayar konusunda gelişimin hızlanması Windows adlı işletim sisteminin doğması ile hızlanmıştır. 1985 yılında ortaya çıkan Windows gelişerek çeşitli türlerle karşımıza çıkmıştır. Bill Gates adlı kişi tarafından bulunan Windows, 1990 sonrasında yazılım olarak daha da gelişmiştir. Kendisi şuan dünyanın en fazla kazanan ilk 10 insanın arasında yer alan milyarderlerden biridir.
Windows 95, 98 gibi gelişmeleri bilgisayardaki işlevleri arttırarak katkı sağlamıştır. Bu sayede bilgisayar gelişimi üst düzey hıza erişti. Bu süreç sırasında Macintosh yani Apple markasına ait MAC işletim sistemi de ortaya çıkmıştır. 1984, 1996 ve 2000 seneleri MAC yazılımının evrim zamanıdır.
İşletim sistemleri Windows ve MAC ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda Linux ve benzeri işletim sistemleri de 1990 yılları civarında ortaya çıkmıştır. Bilgisayarda kullanılabilen işletim sistemlerinin artması doğal olarak cihazın gelişmesini ve üzerine yapılan araştırmaları olumlu şekilde tetiklemiştir.
2000’li yılların başında evlere girebilen ve normal bireylerin sahip olduğu bilgisayarlar hala lüks sayılırken 2010 senesi sonrasında temel ihtiyaç haline gelmiştir. Günümüzde 2023 senesi ele alındığında bilgisayar sahibi olmak ayrıcalıktan ziyade basit ve kolay hale gelmektedir. Hatta ufak telefonlar sayesinde bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemler kolay şekilde yapılabilmektedir. Belki de bundan yaklaşık 100 yıl sonra bambaşka seviyelerde bilgisayar yazılımları ve özellikleri karşımıza çıkacaktır.
Bilgisayardaki gelişmelerde teknolojinin gelişimi, donanım ve yazılım gibi faktörlerde ilk sırada yer alır. Gelişen teknoloji sayesinde tablet, laptop gibi kullanımlarda yaygın hale gelmiştir. Yazılım gücü, internet, sosyal medya ve kolay iletişim çağı sayesinde bilgisayarın gelişimi hızlı şekilde devam etmektedir. Günümüze bilgisayarların üst düzey hale erişmesine yazılım ve sosyal medya içerikleri de sebebiyet vermiştir.
Eski dönemde bulunan bilgisayarların boyutları bir oda dolusu seviyelere ulaşmaktaydı. Büyük devasa yapılar zamanla gelişerek küçülmüştür ve bugün olan halini almıştır. Geliştikçe küçülen ve minimal hallere erişen bilgisayar laptop, mini laptop veya diğer adıyla netbook gibi çeşitlerle de bulunur. Aynı zamanda ağ bilgisayarı, masaüstü bilgisayarı gibi türleri de vardır.
Bilgisayar günümüzde PC olarakta karşımıza çıkar. Personel Computer kavramının kısaltması olarak bulunan kavram kişisel bilgisayar olarak Türkçe dilinde karşılık bulur. Dünya genelinde İngilizce dilinin ortak dil kabul edilmesi sebebiyle bütün ülkelerde PC tabirine sık miktarda rastlanmaktadır. Aynı tabir ülkemizde de halk tarafından kullanılan bilindik tabirlerin başında gelir.
Bilgisayar üretimi insan sayısı arttıkça ve maddi olanaklar kolaylaştıkça artış göstermektedir. Eski dönemlerde nadir bulunan bilgisayarlara artık e-ticaret sitelerinden saniyeler ile ulaşarak alınabilecek hale gelmiştir. Rekabet ortamının artması ve farklı markaların doğması da bilgisayar üretim sayılarına doğrudan etki eder. Firmamız TEQSMA içerisinden de her türlü amaca ve ihtiyaca uygun bilgisayar modellerine sahip olabilirsiniz.