Bilgisayar Türleri veya Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar Türleri veya Bilgisayar Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayarlar gündelik yaşamımızda olmazsa olmaz cihazların başında gelmektedir. Aklımıza gelen birçok konuda bilgisayarlardan faydalanarak yardım alırız. Film izlemek, müzik dinlemek, internet üzerinde gezinme gibi işlemler bilgisayarda yapılan temel işlemlerin başında gelir. Aynı zamanda çeşitli oyunlar oynamak ve yazılım tercihleri de bilgisayar denince akla ilk gelen kullanımların başında gelir.

Tesisat, mimarlık, inşaat projeleri, 3D modelleme, tasarım, yazılım, evrak istifi, veri depolama, kodlama, üretim işlemleri gibi spesifik kullanımlarda alanlarında uzman kişilerin tercih ettiği önemli bilgisayar işlevlerindendir. Bilgisayar kullanımı sırasında çeşitli amaçlara ve ihtiyaca göre model tercihi yapmak mantıklı olacaktır. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan bilgisayar türlerinden bazıları şunlardır;

Oyun Bilgisayarı (Gamer Bilgisayarı)
Laptop (Dizüstü Bilgisayar)
Masaüstü Bilgisayar (Deskbook Bilgisayar)
Mini Bilgisayar (Netbook Bilgisayar)
Ana Bilgisayar (Server - Sunucu Bilgisayarları)
Ağ Bilgisayarları (Network)
Tablet veya Dokunmatik Bilgisayar

Oyun Bilgisayarı (Oyuncu - Gamer Bilgisayarları)

Kullanım amacına göre bilgisayar türleri farklılık gösterir. Özellikle oyun oynamayı seven kişilerin kullandığı bilgisayarlar daha farklı olmaktadır. Bilgisayar iç ve dış donanım birimini daha kapsamlı seçen oyuncular keyifli oyunlar oynamayı arzular. Normal masaüstü bilgisayar ile aynı kasa biçimi bulunsa da parça kalitesi çok daha üst düzeydedir.
İç parçalarının çok daha güçlü olduğu geniş kapsamlı olan bilgisayarlardır. Üst düzey oyunları aynı anda yüksek kalitede açabilen keyifli bilgisayarlar oyunculara hitap eder. Özellikle ekran kartı, ram, işlemci gibi parçalar çok yüksek seviye kalitelerde karşımıza çıkar. Oyun grafiklerini rahat şekilde kaldıracak biçimde parçalar tercih edilir.

Masaüstü Bilgisayar

Gündelik hayatımızda sık sık gördüğümüz masa üzerine uygun olan bilgisayar çeşididir. Diğer bilgisayar türlerine göre en yaygın şekilde bulunması sebebiyle genellikle daha az maliyete sahip cihazlardır. 
Anabilgisayarlar 

Bir anabilgisayar sayesinde binlerce hatta milyonlarca kullanıcıya farklı veya eş şekilde hizmet verebilen spesifik bilgisayarlardır. Güçlü bir sunucuya bağlı olması sebebiyle birçok işlemcisi bulunan dev makinelerdir. Çok güçlü olması sebebiyle maliyeti pahalı olan cihazlardır. 

Bilgisayarların birbirine hizmet vermesi bilgisayardan bilgisayara hizmet veya bağlanması söz konusu olabilmektedir. Anabilgisayarlar genellikle büyük firmalarda, internet şirketlerinde, holdingler, üniversiteler, data alanları, devlet kurumları gibi birden fazla işlemin gerektiği ve dağıtımın bulunduğu alanlarda tercih edilir.

Laptop Bilgisayar (Dizüstü Bilgisayar)

Laptop, taşınabilir bir bilgisayar türüdür ve modern yaşamda çok önemli bir role sahiptir. Kullanıcılarına, iş veya eğitim amaçlı işlemler yapma, internete bağlanma, multimedya içerikleri izleme ve oyun oynama gibi farklı seçenekler sunar. 

Laptoplar, masaüstü bilgisayarlara göre daha küçük ve daha taşınabilir olduğu için birçok insan tarafından tercih edilir. Ayrıca, dizüstü bilgisayarlar genellikle daha az enerji tüketir ve bataryaları sayesinde güç kaynağına ihtiyaç duymadan kullanılabilirler. 

Laptoplar, farklı modellerde ve farklı özelliklerde gelirler. Bunlar arasında işlemci hızı, RAM kapasitesi, depolama alanı, ekran boyutu ve çözünürlüğü, grafik kartı, batarya ömrü ve bağlantı noktaları gibi faktörler yer alır. Bu özellikler, laptopların hangi amaçlar için kullanılabileceğini belirler. 

Laptopların ekranları, çözünürlükleri ve boyutları farklılık gösterir. Çözünürlük, ekranın netliğini belirlerken, boyut, kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişebilir. Grafik kartları, bilgisayarın grafik performansını etkiler. Daha iyi bir grafik kartı, daha iyi bir oyun veya video deneyimi sağlayabilir. 

Tablet Bilgisayarlar (Dokunmatik Bilgisayarlar)

Tablet bilgisayarlar dokunmatik olarak görev görmektedir. Büyük cep telefonlarının boyutunda bulunan tabletler, sim kart bulunmayan ve arama yapmayan telefona eş değer yapıda bulunur. Genellikle 7 ile 13 inç aralığında değişkenlik göstermesi sebebiyle ekran boyutu diğer bilgisayarlara göre küçüktür. 

Tabletler kullanım olarak ve taşınma bakımından pratik yapıya sahiptir. İş insanları ve çeşitli öğrenciler tarafından da tercih edilir. Oyun oynama, kitap okuma, internet üzerinde gezinme gibi birçok işlemleri yapmak mümkündür. Dokunmatik kalemler sayesinde tablet üzerinde çizim ve proje yapmakta pratik hale gelmektedir. 

Mini Bilgisayar (Netbook Bilgisayar)

Masaüstü bilgisayarlara göre daha az enerji harcarlar ve masaüstüne göre daha küçük olan bilgisayar çeşididir. Laptop veya dizüstü bilgisayarların küçük ekranlı olan çeşidine denir. Genellikle 10 ile 14 inç arasında ekran ebatlarına sahiptir. Ayrıca hafifliği ve taşıma kolaylığı ile kullanışlıdır.

Ağ Bilgisayarları (Network)

Ag bilgisayarları isminden anlaşılacağı üzere Network ağ üzerindeki birçok dağıtım ve veri iletim görevini üstlenir. Telekomünikasyon, internet ve çeşitli sağlayıcılar için olmazsa olmaz önemli bilgisayarlardır. İnternet ağı ile ilgili birçok misyonu bulunan cihazların veri kapasitesi sebebiyle disk kapasitesinin çok yüksek olduğu görülür.

 
Etiketler: Bilgisayar Türleri, Masaüstü, Laptop, Oyun Bilgisayarı, Anabilgisayar, Tablet, Mini Bilgisayar, Ağ Bilgisayarları, Taşınabilir Bilgisayarlar, Bilgisayar Kullanım Alanları
Şubat 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR