Bilgisayar sisteminde cihazın verimli çalışması için birçok donanım ve parça gerekir. Bazı parçalar olmadan bilgisayarın elverişli ve başarılı çalışması söz konusu değildir. Hatta kimi bileşenlerin bulunmaması halinde bilgisayarın açılması dahi söz konusu olmaz. Dolayısıyla donanım bileşenleri büyük önem teşkil eder.
Bilgisayar bileşenleri genellikle iç ve dış donanım birimleri olarak iki kategoriye ayrılır. Dışarıda yer alan aksesuar ve parçalar dış donanım parçaları olarak bulunuyor. Bilgisayar kasası içerisinde yer alan parçalar iç donanım birimleridir.
Sitemiz içerisinde bulunan bilgisayar parçalarına göz atarak ihtiyacınızı giderin. TEQSMA farkı ile iç ve dış bilgisayar donanım birimlerine uygun fiyat seçenekleri ile sahip olmanız basittir. Dilediğiniz parça ve modeli seçerek tüm bileşenleri satın alabilirsiniz.
Ayrıca platformumuz içerisinde sizler için hazır bilgisayar modellerimiz mevcuttur. Set olarak alım yapabilir veya toplama bilgisayar ile parça parça alım sağlamak mümkün.
Bilgisayar İç Donanım Bileşenleri veya Parçaları
Bilgisayarın kasa kısmının iç kısmında birçok parça ve bilgisayar donanımları görülmektedir. Bu parçalardan spesifik ve değişik verim veya işlevler alınır. Farklı performansa ve özelliklere sahip iç donanım parçaları şunlardır;
Ekran kartı: Bilgisayar için en önemli iç bileşen türlerinden biridir. Yüksek çözünürlüklü oyunları ve yazılımları açmaya yarar. Donmadan oyun oynamak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken parçadır. Monitör ile birlikte kaliteli biçimde bulunması elzemdir.
Hard disk: Bilgisayar içerisinde kapasite ve hafızayı meydana getirir. Günümüzde birçok kapasite türlerine sahip hard disk türü bulunuyor. 128 GB, 256 GB, 512 GB gibi türleri yaygın görülür. Ancak son yıllarda 1 TB, 2 TB, 4 TB, 8 TB gibi yüksek hafızalar ilgi çekmektedir.
Anakart: Bilgisayar donanımı olarak bulunan birçok parçayı kontrol etmede görev üstlenir. Tüm parçaların anakart üzerinden işlev kazanması söz konusudur. Dolayısıyla olmazsa olmaz merkezi bileşenler arasında yerini alıyor. Öteki parçaların verimini doğrudan etkileyen anakart seçimi bir hayli önemli olacaktır.
Güç kaynağı: Bilgisayara gerekli olan elektrik akımının iletimi ve kontrolü için kullanılır. Gerekli olan gücün ayarı ve dengesi güç kaynağı ile sağlanacaktır. Dolayısıyla temel parçalar arasında yerini almaktadır.
RAM: Bilgisayara veri aktarımı sırasında RAM büyük ehemmiye sahiptir. Sadece veri aktarımı için değil aynı zamanda veri okuma, ön bellek işlemleri içinde olmazsa olmazlardan biridir. Bilgisayara bilgi ve veri iletimi ile birlikte birçok yazılımın aynı anda çalışmasına RAM vesile olmaktadır.
İşlemci: İşlemci türleri birçok özelliğe sahip olması nedeniyle oldukça önemlidir. Bilgisayarın beyni olarak düşünmek pekte yanlış olmayacaktır. Anakartın ortasına takılan parça anakart ile uyumlu olarak tercih edilirse verim ve performans yukarıya taşınır.
Fan veya soğutucu: Bilgisayar içerisinde bulunan tüm parçalar efor ve enerji harcar. Dolayısıyla ısınma ve sıcaklık artışı meydana gelecektir. Fanlar sayesinde aşırı ısınma ve sıcaklık artışı önlenir. Bu sayede ısı ile alakalı yanma ve arızaların önüne geçilir.
Ses kartı: Bilgisayar içerisinde ses ile ilgili işlemleri yöneten karttır. Dışarı ses verilmesi, sesin yönetimi gibi birçok işlevi bulunuyor. Ayrıca ses sistemi, hoparlör gibi cihazlarla entegre edilmesi ile kullanılabilir. Bilgisayarda bulunan tüm ses aksamları ses kartı ile meydana gelir.
Sabit disk: Sabit disklerin CD, DVD okuma gibi birçok görevi mevcuttur. Ayrıca okuma kadar yazma işlevi de bir hayli önemlidir. Seçim yapılırken yüksek hızla okuma ve yazma özelliklerine sahip sabit disk seçilmelidir.
Bilgisayar Dış Donanım Bileşenleri ve Parçaları
Bilgisayarın iç işleyişi kadar dış işleyişte önemlidir. Dış parçaların birçoğu zorunlu görülürken bazıları aksesuar olarakta betimlenir. Bilgisayar dış donanım parçalarından bazıları aşağıdaki gibidir;
Klavyeler: Bilgisayar içerisinde istenilen yazıların yazılması için kullanılan, temel dış bileşenlerden biridir. Ayrıca çeşitli komutlar vermek ve bilgisayar işlemlerini kontrol etmek için mecburidir.
Mouse veya fareler: Bilgisayar içerisinde tıklama işlemi adı verilen tüm işlemleri sağlayacaktır. İmleç yönetimi ve bilgisayar içerisinde yapılması istenenler mouse ile sağlanır. Temel ve mecburi dış parçalardan biri olarak bulunuyor.
Hoparlör ve ses sistemleri: Müzik dinlemek ve bilgisayardaki sesleri dışarı aktarmak hoparlör ile olur. Ayrıca duruma göre ses sistemleri adı verilen kompakt setler kullanılabilir.
Kulaklıklar: Gelen sesi dışarı yansıtmadan bireye ileten aksesuarlardan biridir. Oyun severler, müzik dinleyicileri ve film seven kişiler için oldukça elzemdir.
Joystick, direksiyon gibi oyun aksesuarları: Oyun oynamayı seven bireylerin tercih ettiği keyifli aksesuarlardır. Değişik tipleri ve spesifik özellikleri mevcut olarak kullanılabilir.
Yazıcı: Bilgisayar içerisinde bulunan evrak, fotoğraf ve çeşitli görselleri yazdırmak için kullanılır. Ofis ve birçok işyerinde olmazsa olmaz dış parçalar arasında yer almaktadır.
Tarayıcılar: Belge, görsel ve evrak okutarak bilgisayara aktarılmasına vesile olmaktadır. Eski dönemde yaygın kullanılırken zamanda teknolojinin gelişmesi ile kullanım sayısı düşmüştür. Farklı olarak bilgisayar harici başka cihazlarla da kullanılabilir.
Bilgisayar Temel Yazılımları ve Programları
Bilgisayarın harici donanım birimleri haricinde yazılımlarda büyük önem teşkil eder. Bazı yazılımların olması neredeyse zorunlu olarak karşımıza çıkar. Bilgisayar ile bütünleşmiş yazılım ve programlar aşağıdaki gibidir;
İşletim Sistemi: Bilgisayarın olmazsa olmaz yazılım ihtiyacı arasında ilk sırada gelen tabi ki işletim sistemidir. İşletim sistemi olmadan bilgisayar içerisine program yüklemek ve kullanmak mümkün değildir. Windows, Mac ve Linux gibi işletim sistemleri yaygın olarak kullanılıyor.
Office Programları: Office programları birçok amaç için tercih edilen önemli yazılımlardır. Word ile yazı ile ilgili tüm işlemler yapılırken PowerPoint ile sunum yapılabilir. Sunum, slayt ve birçok çeşitli işlemi yapmak mümkündür. Excel ile birlikte tablo oluşturma, listeleme ve birçok ofis işi yapılmaktadır.
Ses Programı ve Ses Kartı Yazılımları: Bilgisayardaki sesleri duyabilmek ve düzgün açabilmek için bazı yazılımlar kurulmalıdır. Format attıktan sonra işletim sistemi kurulur ve ardından ilk iş ses kartı programları yüklenir. Genellikle CD olarak bulunurken duruma göre internetten ücretsiz indirmek mümkün.
İnternet Ağ ve Network Programları: İşletim sisteminin kurulumu sonrasında internet ile ilgili bazı prosedürler yapılmalıdır. İnternet ağ ve yapılandırmalar yapılara bilgisayarın network ayarı yapılır. Bu sayede internete kolay giriş ve gezinme mümkün olacaktır.
Antivirüs Programları: Bilgisayarın güvenliği ve korunması oldukça önemlidir. Dolayısıyla bilgisayara güvenilir ve kaliteli bir antivirüs programı yüklemeniz gerekir. Genellikle Avast ve Norton antivirüs yaygın kullanılan antivirüs programlarıdır.
Skype, Zoom Programları: Skype ve Zoom gibi programlar sayesinde görüntülü iletişim kurmak mümkündür. Görüntülü ve sesli iletişim için tercih edilen yazılımlar bilgisayarda olması gereken programlardır.
WhatsApp Messenger Web: WhatsApp Messenger en yaygın kullanılan yazılımlardan biridir. Günümüzde telefonlar ile birlikte yaygın kullanılan yazılım aynı zamanda PC ile kullanılabilir. Dolayısıyla WhatsApp Web önemli programlardan biridir.
E-mail ve E-posta Yazılımları: E-mail ve E-posta kontrolü oldukça önemlidir. Dolayısıyla bilgisayara ilk yüklenmesi gereken programlardan biridir. Günümüzde birçok bilgisayarda işletim sistemi birlikte kolay şekilde senkronize etmek mümkündür.
Bilgisayar İşletim Sistemleri