Eski Bilgisayar ve Eski Masaüstü Bilgisayar

Eski Bilgisayar ve Eski Masaüstü Bilgisayar

Gelişen dünya düzeni ile birlikte teknolojinin yeri yadsınamaz seviyelere çıkmıştır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte birçok konuda atılım, kullanım ve popülerlik söz konusudur. Yaygınlaşan iletişim ağı, popüler hale gelen dijital platformlar sayesinde elektronik aletlere duyulan ilgi fazladır.

 

 

Teknolojik ve elektronik cihazlar temel kullanım portföyüne sahiptir. Hobiden ziyade zorunluluk olarak bulunan elverişli kullanım vesilesi ile duyulan ilgi her geçen gün artacaktır. Teknolojik aletlere duyulan alakanın merkezinde tabi ki akıllı cep telefonları ve bilgisayarlar ilk sıralarda yer alıyor.

 

Yaygınlaşan kullanım, çağa ayak uydurma isteği ve çeşitli faktörlerden dolayı bilgisayar sahibi olmak her bireyin arzusudur. Ancak bazı durumlarda bilgisayar sahibi olmak pekte kolay görünmeyebilir. Çünkü teknolojik cihazların değerli olması ve farklı modellere sahip biçimde bulunması fiyatlarında değişmelere sebep olur.

 

Değişken ve esnek fiyat seçenekleri nedeniyle bireylerin bütçe konusunda sıkıntı yaşaması görülmektedir. Maddi olarak yeterli gelire sahip olmayan kişilerin, yüksek fiyatlardaki cihazları temin edebilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle sağlam, eski ve kullanılabilir cihazlara yönelim görülecektir.

 

Eski Masaüstü Bilgisayar Nedir ve Neden Tercih Edilir?

 

Bilgisayarların sürekli yeni modelleri ve çeşitleri çıkmaktadır. Dolayısıyla yeni özelliklere sahip cihazların çok daha pahalı olması olağandır. Bu nedenle bireylerin daha düşük fiyatlarda bilgisayar almak istemesi söz konusudur. Bu nedenle eski masaüstü bilgisayarlara yönelim gösterirler.

 

Eski cihazlara yönelmenin sebepleri arasında standart ve basit kullanım geliyor. Örnek vermek gerekirse sadece internette gezinmek isteyen bireyler çok yeni ve kapsamlı cihaz aramazlar. Aynı şekilde müzik dinlemek veya film izlemek gibi içerikler içinde eski bilgisayarlar bir hayli yeterlidir.

 

Eski cihazların ne denli eski ve hırpani olduğu önemli olacaktır. Bu nedenle 10 yılı geçememiş cihazların her işleme yaraması söz konusudur. Yüksek kalitedeki oyun ve üst düzey yazılımlar hariç her işlem kolaylıklar yapılabilir. Ancak burada eskiden kastedilen 1 - 10 sene arasındaki bilgisayarlardır.

 

Eski masaüstü bilgisayar tercih etmek isteyenlerde genellikle "düşük fiyata işimi görsün yeter" mantalitesi vardır. Çok üst düzey işlemler ve özellikler aranmadan basit işlemlerin yapılması istenir. Eski masaüstü bilgisayar arayanlar genellikle aşağıdaki gibidir;

 

Ofis içi kullanım (standart işlemler)
İnternette gezinmek
Müzik dinleyiciler
Film izlemeyi sevenler
Basit ve düşük çözünürlüklü oyun oynayanlar
Temel işlemler
Word, Excel, PowerPoint
Görüntülü ve sesli konuşma
WhatsApp Web gibi temel iletişim kullanıcıları
Zoom, Skype gibi kullanımlar
E-posta ve E-mail kontrolleri
Randevu oluşturmak
Not almak
Yazı yazmak
Metin ve makale yazarlığı
Kitap yazarlığı
E-kitap ile kitap okumak
Takvim
Solitare ve basit oyunlar
CD ve DVD yazmak
Website kurulumu
E-ticaret satışı ve takibi

 

Eski Bilgisayar Dezavantajları

 

Eski olan her cihazın kalitesiz veya hırpani olduğu yanılgısı büyük hatadır. Hala kullanılabilen, sağlam ve dayanıklı eski birçok cihaz bulunuyor. Eski cihazların tek dezavantajı, çağın son teknolojik getirilerinden bazılarını yakalayacak olmasıdır.

 

Aynı durum eski bilgisayar türleri içinde geçerlidir. Eski bilgisayar tiplerinin avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları da bulunuyor. Eski bilgisayar almanın dezavantajları şunlardır;

 

Eski işletim sistemlerine uyumluluk
İndirilen program ve yazılımlarda senkron sorunları (uyum problemi)
Bazı programları açamamak
Daha yavaş hareket etmek
Parçaların eski olması sebebiyle kullanım ömrünün daha kısa olması
Yedek parça temin ederken zor bulunması
Deformasyon ve yıpranma
Satılması halinde düşük gelir ve değer
Bozulma, bozuk çıkma ve çeşitli arıza riskleri

 

Yukarıda belirtilen özellikleri kabullenerek eski bilgisayar almak gerekir. Eğer dezavantajlar, sizlere sıkıntı çıkarmıyor ise temin ederek kullanmanız mümkün. Ancak yenilikçi tutum isteniyorsa daha yeni cihazlara yönelmek mantıklı olacaktır.

 

Eski Bilgisayar Avantajları

 

Eski kavramı çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Burada önemli olan nokta ne kadar eski bir cihazın alındığıdır. Örnek vermek gerekirse 3 sene önce bulunan bir cihazda eski sayılır. Aynı şekilde 20 sene önce bulunan cihazda eski olarak görülmektedir. 

 

Bilgisayar alırken ne kadar eski bir cihazın alındığına göre verim veya performans şekillenir. Eski bilgisayarlara duyulan ilginin birçok sebebi bulunuyor. Avantajlı durumlarının olması nedeniyle bazı kullanıcılar tarafından yaygın biçimde tercih edilir.

 

Eski, ikinci el veya kelepir teknolojik aletlerin müşterilerin ilgisini çektiği görülecektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta alınan ürünün çalışır olması ve sorunsuz halde bulunmasıdır. Çalışır vaziyette ve sorunsuz olarak bulunan eski bilgisayarınız artık kullanıma hazırdır. Dolayısıyla sizlere sunduğu ayrıcalıklar ve bazı avantajlar şunlardır;

 

Uygun fiyat seçenekleri
Ucuz, makul ve düşük fiyatlar ile sahip olmak
Kullan at mantalitesine uyumluluk
İkinci el bulabilmek veya alabilmek
İkinci el pazarlarında, sitelerde veya mağazalardan temin edilebilmesi
Basit işlemleri hızlı yapabilmek (Eski cihazlarda az yazılım olması nedeniyle kasmalar çok görülmez, istisnalar hariç)
Garanti derdinin olmaması
İade etme gibi detayların bulunmaması
Bozulması halinde çok fazla üzüntü yaratmaması
Arıza ve bozulma halinde düşük maddi kayıp
Eski işletim sistemleri olduğu için tema, menü ve içeriklerin basit kullanımı
Eski işletim sistemleri nedeniyle ağır, son teknoloji yazılımların bulunmaması
Eski işletim sistemleri nedeniyle şatafatsız, hızlı ve pratik kullanım (İnternette gezinmek, temel oyunları oynamak, film vb.)
Yukarıda belirtilen özellikler eski bilgisayar modellerinin sunduğu avantajlardır. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi önemli olan cihazın ne denli eski olduğudur. 30 senelik bir cihazın avantajları ile 5 sene önceki cihazın aynı olmaz. Bu nedenle eski cihaz alırken belli ayrıntılara dikkat edilmelidir;
Eski bilgisayarın 10 seneden eski olmamasına
Cihazın çizikleri olabilirken kırık, eksik parça olmamasına
Cihazın çalışır vaziyette olması
Cihazın kullanılabilir durumda olması
Eski cihaz almanın temel amacı uygun fiyat olacağı için maliyetinin düşük olması
Güvenilir kurumlardan veya bireylerden alınması
Olanaklar dahilinde ise ikinci el mağazalardan alınması
İkinci el mağazadan alınırken bayi garantisi istenmesi (olası sorunda ücretsiz tamir)
Amacınıza uygun cihaz seçimi
Oyun önceliği olanlar için ekran kartının kaliteli olması
Veri depolama yapacak kişilerin yüksek kapasiteli harddisk sahibi cihazlara yönelmesi
Duruma göre kasa ile monitör set olarak alınmalı
Kasa uygun ise sadece kasa alınarak ardından farklı bir firmadan monitör alınabilir
Dolandırılma ve kandırılma durumlarına dikkat etmek
Kötü niyetli, yalancı ve işgüzar bireylerden alışveriş yapmamak
Ürün eski olacağı için 2. El olarak bulunur. Dolayısıyla eski olmasına rağmen orijinal olmasına özen gösteriniz.

Etiketler: #EskiBilgisayar #Teknoloji #UygunFiyat #MasaüstüBilgisayar #İkinciElBilgisayar #BilgisayarAlımRehberi #TeknolojiHaberleri
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR