Fotoğraf Işıklandırma ve Fotoğraf Stüdyosu Ekipmanları

Fotoğraf Işıklandırma ve Fotoğraf Stüdyosu Ekipmanları

Fotoğraf çekimi esnasında ışıklandırma oldukça önemlidir. Işık gündelik hayatımızda istenilen alana veya bölgeye renk katan en önemli oluşumların başında gelir. Karanlık bir ortamda görünen açı ve netlik ile ışık bulunan ortamlarda bulunan netlik aynı değildir. Bu nedenle ışıklandırma sayesinde fotoğraf çekimlerinin çok daha kaliteli ve profesyonel seviyelere erişmesi mümkün olacaktır.

Fotoğraf veya kamera çekimleri esnasında fotoğraf stüdyosu içerisinde yer alan ışıklandırma büyük önem teşkil eder. Işık alan bölgede fotoğrafın veya kameranın istenilen ışıkta çekilmesi gerekir. Çekimde ışık kaynağı istenen görselin durumuna göre ayarlanmalı ve ona göre perspektif sağlanmalıdır. Fotoğraf ışıklandırma doğru yapılmaz ise çekim yapılan ürünün çok daha kötü görünümü söz konusu olabilmektedir.

Ürün fotoğrafları ve ürün çekimi gibi çekimlerde gerekli görülen ışık gücü ile kişisel portre çekimlerinde gerek görülen ışık aynı kranda değildir. Ürün çekiminde sürekli ışık kullanımı tercih edilebilirken aynı zamanda ürüne odaklanan ve ayrıntıları öne çıkaran ışık odağı da kullanılabilinir. Video çekimlerinizde de ışığa dikkat ederek istediğiniz perspektife göre kamera ışıklandırma ayarını yapmanız önemlidir.

Fotoğraf ışıklandırma önemi istenilen konsept ile de alakalı durumlardan biridir. Örnek verecek olursak kişisel çekimlerde ruh haline ve konsepte göre ışıklandırma yapılmaktadır. Görseli çekilen objenin veya canlının istenilen ruh haline göre biçimlendirilmesi mümkündür. Fotoğraflarınızın ve videolarınızın neyi, nasıl yansıtacağı tercihleri belirler.

Güneş, enerji, aydınlık gibi durumlarda stüdyo ışığı aydınlık olacak şekilde ayarlanır. Depresif, negatif ve bohem bir hava katılmak isteniyorsa sert ışığa yönelmek mantıklı olabilir. Işık tercihi tamamen çekimi yapan kişinin isteğine bağlıdır. Detayları belirlemek için ışığın yansımasını istediğiniz alanı belirleyerek hareket etmeniz mantıklı olacaktır.

Görselde veya fotoğraf çekiminde öne çıkarılmak istenilen bölge tamamen ışık ile sağlanabilir. Kıyafet detayları ele alınmak isteniyor ise ışık detaylara doğru yönelirken bir mankenin yüzü öne alınıyorsa yüzüne doğru ışık vurulması mantıklı olur. Bu nedenle fotoğraf çekimi esnasında açılara bakarak hareket etmek ve deneme yanılma yoluyla doğruyu bulmak çok daha mantıklıdır. Duruma ve amaca göre ışığın yönü değişmekle beraber ortaya çıkan sonuçta bambaşka olacaktır.
Aydınlatma veya ışıklandırma sırasında ürünün ebatları da büyük önem teşkil eder. Küçük boyuttaki ürünlerde daha yumuşak ışıklar kullanılırken büyük boyutlarda serbest ve kişisel isteğe göre hareket söz konusudur. Işıklandırma yapılırken belli başlı ürünlerden yardım alınır. Genellikle fotoğraf stüdyolarında paraflaş, fon perde gibi ürünler olmazsa olmazlar arasında yer alır.

Fon Perde
Fon perde bilindiği üzere arka fonun oluşmasında oldukça önemli yere sahiptir. Genellikle sinema sektöründe veya fotoğraf çekimlerinde yeşil fon perde yaygın şekilde tercih edilir. Burada önemli olan nokta arka fonun tek renk olması ve dikkat dağıtmamasıdır. Desenli ve karışık arka fon fotoğrafçılık için kötü görünüm oluşturur.

Desenli fon perde kullanılması halinde sıkıntılı görünüm ortaya çıkacaktır. Fotoğraf çekiminde çekim yapılan ürüne odaklanmanın kolaylaşması ayrıca canlı kişide de aynı durum geçerlidir. Ayrıca fon perde sayesinde düz renkte arka fonun bulunması üzerine montaj, ekleme ve shop yapılması konusunda basitlikler sağlar. Bu nedenle daima profesyonel çekimlerde fon perdeler tercih edilmektedir.

Arka fon perde tercihinde düz renkli seçimler kabul görmektedir. Bu seçimlerin başında genellikle yeşil fon perde ilk sırada yer almaktadır. Green screen olarak bilinen arka fon kullanımı sinema sektöründe, reklam çekiminde, profesyonel fotoğraf çekimlerinde ilk sırada tercih edilir. İsteğe göre beyaz fon, mavi fon gibi renklerde tercih edilebilmektedir.

Yeşil fonun kullanımı haricinde beyaz, mavi ve siyah gibi fonlarda sık sık tercih edilir. Ancak sinema sektöründe edit, montaj ve arkaya eklemeler yapılması için yeşil fon daha uygun görülür. Akla gelen tüm bilim kurgu filmlerinde yeşil arka fon kullanılarak istenilen kurgu ve montajlama işlemleri yapılmaktadır.

Fon perde kullanımları sırasında da çeşitli türler karşımıza çıkar. Stabil olarak durabilen fon perde türleri genellikle ayaklı demir yapıya sahiptir. Kale direğini andıran 3 demirli yapısı sayesinde istenilen perdenin durmasına vesile olur. Destek ayakları sayesinde güçlü şekilde durabilir ve arka fon konusunda yardımcı olabilmektedir.

Arka fon kullanımı sırasında fon perde türlerinde görülen bir diğer çeşit ise demir ile asılan seçenektir. Duvara veya yüksek alana asılan ve barfiks demirine benzer yapıya sahip olan modeldir. Bu modelde duvara asılan bölgeye perde entegre edilir. Genellikle çivi ve türevi malzemeler ile duvara sabitleme yapılır.

Televizyonların sabitlenmesi için duvarda kullanılan sisteme benzerlik gösterir. Ancak kendi içerisinde de makaralı ve makarası olarak değişkenlik görülür. Özellikle teknolojinin gelişmesi sonucunda fon perde türlerinde de aynı gelişim söz konusudur. Son yıllarda yaygın şekilde görülen makaralı sistem sıkça rastlanılan modellerden biridir. 

Duvara entegre edilen barkovizyon ve projeksiyon perdesine benzer otomatik yapıya sahiptir. Otomatik şekilde açılır kapanır sistemi ile perde kendini toplayabilir ve duruma göre serbest bırakabilir. Uzaktan kumandalı sistemle dahi yönetilen çeşitleri mevcuttur. Pratik ve kullanışlı fon perde modelleri arasında yer alır.

Paraflaş Seti ve Softbox
Işıklandırma sırasında kullanılan paraflaş setleri de oldukça önemlidir. Paraflaş setlerinde ışıklandırmaya yarayan Watt güç değerine göre aydınlık katan cihazlar söz konusudur. Bu cihazların haricinde kare, dikdörtgen, şemsiye gibi bezler sayesinde ışığın yayılmasını sağlayan kumaş parçaları mevcuttur.

Işığın istenilen çekimde ortama eşit dağılması veya bölgesel odaklanması için paraflaş ürünleri bir hayli önemlidir. Duruma göre yansıtmalı veya reflektörlü ürünler sayesinde ışığın yansıması ayarlanarak çekim kaliteli şekilde gerçekleşir. Paraflaş ürünleri markasına ve kalitesine göre kullanış sunmaktadır. Kaliteli markaya sahip ürünler daha verimli olurken kalitesiz ürünlerin verimi doğal olarak düşük olacaktır.

Kullanılan paraflaş türleri alanın büyüklüğüne, açıya ve amaca göre değişkenlik gösterir. Softbox ismi verilen ürünler sayesinde alandaki ışığın ayarlanması mümkün olacağı için alanın genişliğine göre softbox tercihi yapmak çok daha mantıklıdır.

Paraflaş ve ışıklandırma gereçleri genellikle set halinde satılır. Markalara göre fiyatlarında değişiklik görülür. Yaygın olarak kullanılan markalar Godox, Star, Visico, Jinsei, Profoto, Golden Eagle, Broncolor, Elinchrom, Multiblitz, Hensel gibi markalardır. Visico markası daha uygun fiyattayken Profoto markası lüks kategoride yer alır.

Paraflaş denince akla en fazla Godox markası gelir. Kaliteli olmasına rağmen çok lüks fiyatlardan daha düşük ancak kalitesiz markalara göre daha pahalı şekilde bulunur. Orta - iyi fiyat aralığında bulunması sebebiyle birçok stüdyo içerisinde Godox markasına rastlanır.
Paraflaş setleri içerisinde softbox, ışıklandırma, reflektör, tripod gibi içerikleri barındırır. Set olarak alınması halinde daha uygun fiyat seçenekleri ile sahip olmak mümkündür. Bu nedenle satın alırken set halinde birbirlerine uyumlu, içinde çantası ve şarj aletleri bulunan setlere yönelmek mantıklı olacaktır.

Paraflaş setleri içerisinde bulunan ürünler genellikle benzerlik gösterir. Ancak farklı markalara ait ürünlerde değişik ekstra detay ürünlere rastlanır.
Standart bir paraflaş setinde bulunması gerekenler şunlardır;

3 adet paraflaş kafası duruma göre 2 adette olabilir
2 adet Softbox şekillendirici (küçük setlerde 1 adet bulunabilir)
1 adet kablosuz tetikleyici
1 adet Tas Reflektör
1 adet kanatlı yapıya sahip şekillendirici (bulunmayan setler mevcuttur)
Sıfır olarak alınması halinde 1 adet taşıma çantası


Softbox ürünleri fotoğraf stüdyosu içerisinde sağ ve sol yanda bulunan beyaz karelere verilen addır. Ayaklı yapısının haricinde içinde ışık ve üzerinde kare perde bulunur. Bazı modellerde dikdörtgen, altıgen, şemsiye gibi şekilleri bulunur. Ayrıca yuvarlak softbox ürünlerine de bazı ışıklandırma markalarında rastlanabilir. 

Softbox önemi ışık açıları ile alakalıdır. Bu nedenle boyutun farklı olduğu modellere sık rastlanır. Genellikle fotoğraf çekiminin yapılacağı alana göre softbox boyutu tercih edilir. Softbox boyutu arttıkça daha fazla ışık ve stüdyo işığı yayılma biçimi değişecektir. 
Alana göre softbox lara yönelim gösterilmelidir. Alanın darlığı, fotoğraf makinesi, ışığın gücü, çekimin amacı ve türü gibi birçok faktör ekipman seçimini etkiler. Tercih ve ihtiyaca göre hareket edilerek stüdyo ekipmanları seçilmelidir. Sitemizden TEQSMA farkıyla tüm kamera ürünlerine göz atabilirsiniz.

Hangi softbox modelinin alınması gerektiği fotoğraf çekimi ile uğraşan kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Set alınması halinde kaliteli markalar tercih edilmelidir. Ayrıca estetik görünen ve stüdyonuzu dekoratif açıdan da yukarıya taşıyacak softbox tercih edilmelidir. İşlevsel olmasının haricinde paraflaş ve softbox gibi ürünler dekorasyon bakımından da önemli fotoğraf stüdyosu ekipmanları arasında yer alır.
LED Işıkla Fotoğraf Çekimi

Gelişen teknoloji ile led ışık modelleri ile fotoğraf çekimi yapmakta mümkündür. Özellikle ev ortamında çekim yapan kişiler bu tarz LED'li ürünlere yönelim gösterirler. Yuvarlak, kare ve değişik şekillerde bulunan ekipman sayesinde basit kullanım imkanı ortaya çıkar.
Tek başına çekim yapan kişiler için LED'li aydınlatma ve ışıklandırma ürünleri cazip gelmektedir. Profesyonel çekimlerin haricinde amatör olarak hizmet sunan veya fotoğrafçılık konusunda üst düzey bilgisi olmayan kişiler LED ışıklandırma ekipmanlarına yönelebilirler. Genellikle manken ve fotomodel çekimlerinde çok tercih edilmez.

Kolay kullanım arzulayan kişiler LED ışıklandırma modelleri ile çekime yönelirler. Özellikle ürün fotoğrafları konusunda LED modeller oldukça kullanışlı ve başarılı sonuçlar doğurur. Bu nedenle ihtiyacınıza göre tercih yapmak mantıklı olacaktır. Video çekimi ile fotoğraf çekimi tercihinize göre seçim yapabilirsiniz.
Taşıma Çantası
Fotoğraf çekimi kadar ekipmanların korunması aşaması da çok önemlidir. Fotoğraf ve kamera aksesuarları değerli olduğu için dikkatli şekilde korunmalıdır. Aksi taktirde kullanım ömrü kısalabilir ve arızalanmalar meydana gelebilir. Çizik, kırık ve deformasyon oluşmaması için önemlidir.

Fotoğraf ekipmanları ve paraflaş taşıma çantaları aynı bilgisayar çantası mantığında karşımıza çıkar. Laptop çantasının büyük hali gibi düşünmek ve bavula benzer yapısı ile kullanışlı olması söz konusudur. Kendi içinde bulunan bölmeleri sayesinde pratik ve kaliteli kullanım imkanı bulunur.
Taşıma çantası konusunda bulunan hassasiyet kamera ve fotoğraf makinesi içinde geçerlidir. Ayrıca lens ürünleri kaliteli olması sebebiyle ekipmanlarınızı koruyarak istiflemeniz gerekir. Düzenli şekilde ekipmanları korumak sizin için faydalı olacaktır. 

Fotoğraf ve kamera ekipmanlarına firmamız TEQSMA üzerinden ulaşmanız mümkündür. Her türlü fotoğraf makinesine, ekipmanlarına ve kameralara erişebilirsiniz. Uygun fiyat seçenekleri ile sizlere sunduğumuz elektronik ürünlere basit biçimde sahip olabilirsiniz. Kaliteli ve güvenilir kargo aşaması sayesinde ürünler sizlere sağlıklı şekilde ulaştıracaktır.

 

Etiketler: #IşıklandırmaTeknikleri, #StüdyoFotoğrafçılığı, #ParaflaşSeti, #Softbox, #LEDIşık, #FonPerde, #FotoğrafEkipmanları, #IşıklandırmaEkipmanları, #ProfesyonelFotoğrafçılık, #FotoğrafTeknikleri
Şubat 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR