Bilgisayar Güç Kaynağı, Olmadan Bilgisayar Çalışır mı?

Bilgisayar Güç Kaynağı, Olmadan Bilgisayar Çalışır mı?

Bilgisayar gibi önemli teknolojik cihazlarda birçok parça kullanımı söz konusudur. Her parçanın farklı kullanımları nedeniyle oldukça önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. Parçalara aynı zamanda donanım birimleri veya bileşenleri ismi verildiği de görülecektir.


Donanım birimleri ve bilgisayarın önemi günümüzde tartışılmaz ehemmiyete sahip. Bu önem derecesi nedeniyle sitemiz içerisinden istediğiniz özelliklere sahip teknolojik cihazlara ve bilgisayarlara sahip olmanız oldukça kolaydır.

 

TEQSMA olarak akla gelen tüm elektronik cihazların satışı konusunda öncü olarak hizmet vermekteyiz. Elektronik cihaz denince akla ilk gelen mekanizma tabi ki bilgisayarlardır. Dolayısıyla sitemiz içerisinden istediğiniz bilgisayar modeline erişmeniz mümkün. Bilgisayar içerisinde elzem seviyede bulunan önemli parçaları da tedarik edebilirsiniz.

 

Bilgisayarın içerisinde yer alan parçalara iç donanım birimleri denirken dışında bulunanlara dış donanım birimleri adı veriliyor. Bu parçaların birçoğu önemli olması nedeniyle olmazsa olmazlar arasında yerini alacaktır. Bilgisayar içerisinde bulunan iç donanım birimleri şunlardır;

 

Ekran kartı
Anakart
Harddisk
Sabit sürücü SSD
RAM
Güç kaynağı
Fan ve soğutucular
İşlemci
Ses kartı

 

 

Bilgisayar dışında bulunan dış donanım birimleri aşağıdaki gibidir;

 

Monitör
Bilgisayar kasası
Klavye
Mouse
Kulaklık
Hoparlör
Yazıcı ve tarayıcı
Çeşitli ihtiyaçlara göre aksesuarlar

 

 

Yukarıda belirtilen parçaların her birinin kendi içerisinde çeşitli görevleri veya misyonları bulunuyor. Bu parçaların arasında güç kaynağı ismi verilen donanım biriminin de önemi oldukça fazladır.

 

Bilgisayar Güç Kaynağı Nedir?

 

Bilgisayar gibi elektronik aletlerin belli elektrik enerjisine ihtiyaç duyması mecburi ve olasıdır. Dolayısıyla belli güç kaynakları ile istenilen enerji tedarik edilir. Prizden gelen akımın öteki parçalara doğru ve istenilen biçimde iletilmesi görevini üstlenen, mühim parçalardan biridir.

 

Bilgisayar içinde yer alan parçalarda çalışmak için yeterli olan enerjinin iletilme görevini üstlenmektedir. Dolayısıyla bilgisayarın donanım birimlerinin enerji konusunda istedikleri gücü alarak çalışması söz konusu olacaktır.

 

Elektrik enerjisi ve akım oldukça önemli, hatta tehlikeli enerji türlerinden biridir. Her elektrikle çalışan cihazın belli miktarda enerjiye ihtiyacı söz konusudur. Ancak bu enerjinin az olması halinde çalışma randımanı sağlanamaz.

 

Aksi durumda çok olması halinde fazla enerji ile arıza ve yanma söz konusu olacaktır. Dolayısıyla kontrollü biçimde istenilen enerji miktarının doğru biçimde iletilmesi söz konusu olacaktır.

 

Parçaların genel olarak farklı gerilime ihtiyaç duyduğu görülecektir. Bu nedenle güç kaynağı gibi, parçaların ihtiyacı olan enerjiyi almasına yarayan parça güç kaynağıdır. Gerilim değerlerini istenilen ayarda tutması nedeniyle kontrollü, doğru ve gerektiği seviyelerde enerji transferi yapılacaktır.

 

Güç kaynakları sadece bilgisayarlar içerisinde kullanılmaz. Aynı zamanda elektronik cihazları doğru biçimde çalıştırmak için birçok cihazda kullanımı söz konusudur. Fakat her güç kaynağı; aynı boyuta, güce ve özelliklere sahiptir. Elektronik cihaz türüne göre güç kaynaklarının tipleri ve işlevleri değişim gösterecektir.

 

Bilgisayar içerisinde bulunan güç kaynağının metal kasa yapısına sahip olduğu görülmektedir. Genellikle kasanın içerisinde araba radyosu veya teypleri kadar yer kaplayan önemli parçalardan biridir.

 

Aynı anda birden fazla parçanın kompakt ve sorunsuz biçimde çalışmasına vesile olmaktadır. Elektronik devreler ve istenilen gerilim miktarlarını kontrol etme noktasına yüksek performans sunacaktır. Dolayısıyla ihtiyaç duyulan ve var olan güç yönetimi ile birlikte transferinin kontrolü de güç kaynağı sayesinde yapılır.

 

İçinde yer alan transformatör ve çeşitli elektronik devreler sayesinde değer ölçümü yapılmaktadır. İstenilen en doğru akımın öteki parçalarla buluşması için büyük efor sarfiyatı yapmaktadır. Güç kaynağının görevleri maddeler halinde şu şekildedir;

 

Parçalara işe yarar ve gerektiği kadar enerji iletimi
Akım ve elektrik enerjisinin yönetimi
Güç ve enerji ile ilgili sorunlu durumlarda devreye girer
Elektrik kesintisi durumunda arıza önleyici ve gücün bir anda yok olmasını önlemek
Kısa devre sorunlarının önüne geçmek
Güç kabloları ile uyumlu çalışmak
Güç kaynağı bilgisayarın bozulmasını ve arızalanmasını önler
Denge unsuru sağlar
Elektronik sistemlerin ihtiyacı olan tüm görevi üstlenmek
Adaptörlerden pillere ve devrelere doğru akım akışının sağlanması
Kontrollü biçimde hareket eder
Genellikle 300 Watt ile 600 Watt arasında görülen değerlere sahiptir. (Bilgisayarda)

 

Bilgisayar içerisinde görev alan güç kaynakları;

 

+3 V
- 3 V
+5 V
- 5 V
+12 V
- 12 V

 

gibi değerlerin ve gerilimlerin aynı zamanda üretilerek öteki parçalara aktarımı yapılır. Pals dalgalar ismi verilen elektrostatik dalgalar sayesinde denk bir dağılma yapılacaktır.

 

Güç Kaynağı Olmadan Bilgisayar Çalışır mı?

 

Maalesef güç kaynağı olmadan istenilen enerjinin aktarılamaması nedeniyle bilgisayarın çalışması mümkün değildir. Alternatif yollar ile çalışma sağlansa dahi, gerekli randıman alınmaz ve arızalanmalar görülür. Dolayısıyla zorunlu ve mecburi parçalardan biridir.

 

Bilgisayar Güç Kaynağında Neler Bulunuyor?

 

Her yerde bulunan güç kaynaklarının hemen hemen hepsinde 1 tane AT bağlantısı çıkışı bulunmaktadır. Bu bağlantı çıkışı aynı zamanda ATX anakart bağlantı çıkışı olarakta bilinmektedir.

 

Bilgisayar güç kaynakları aynı zamanda ATX güç kaynakları olarakta isimlendirilen parçalardan biridir. ATX anakart bağlantısının haricinde genel olarak 4 tane +5 V ile +12 V kompakt bağlantı bulunuyor. Bu bağlantılar kompakt ve sabit diskler için bulunan önemli bağlantı tipleridir.

 

Ayrıca bu dört çıkış bağlantıları haricinde +5 V, +12 V iki tane bağlantı mevcut. Bu bağlantılar ise disket sürücüler için kullanılan bağlantı tipidir. Aracı kablolar sayesinde istenilen parçalara, gerekli enerji transferi veya aktarımı sağlanır.

 

Güç Kaynağı Fiyatları ve Markaları Nelerdir?

 

Güç iletimi konusunda efektif bir hizmet oynayan parçanın birçok modeline ve türüne rastlanıyor. İngilizce dilinde PSU olarak kısaltılarak kullanılmaktadır. Açılımı ise Power Supply olarak karşımıza çıkması nedeniyle bu isimle araştırılması söz konusudur. Popüler güç kaynağı markaları aşağıdaki gibidir;

 

 

1. EVGA: En bilindik markalardan biri olması nedeniyle yüksek satış rakamlarına sahiptir.
2. Powerful: Değişik ürünleri ile yüksek satış rakamlarına erişen önemli şirketler arasında bulunuyor.
3. Cooler Master: İlk üç arasında yer alan, önemli ürünleri bulunan markaların başında geliyor.
4. MSI: Oyun sever kişilerin sıkça tercih ettiği markalardan biridir. Oyun bilgisayarı parçaları konusunda üst düzey performansa sahip parçaları mevcut. Dolayısıyla bu parçaların güç kaynağı noktasındaki ihtiyacı sebebiyle, yüksek güce sahip güç kaynağı ürün yelpazesine sahip.
5. Hadron: Ülkemizde birçok tekno markette ve sitede rastlanan markalar arasındadır.
6. OEM: Yüksek satışlara sahip olmasa da düşük bütçeli kişilerin yönelim gösterdiği bir markadır.
7. Frisby: Adından yeni söz ettiren, yüksek satışlara sahip markalar arasında bulunmaktadır.
8. Everest: Düşük ve orta fiyatları ile ilgi çekici birçok cihazı mevcuttur.
9. S - Link: Düşük fiyat seçenekleri ile ilgi çeken markalar arasında yer alıyor.
10. Schneider: Uluslararası alanda popüler olan marka aynı zamanda güç ve elektrik konusunda oldukça başarılıdır. Farklı akü ve değişik alanlarda güç kontrolünü sağlayan cihazları ile elektronik sektörüne genel katkı sağlar.
11. Corsair: Popüler markaların başında gelmektedir. Orta fiyat segmentine sahip olması nedeniyle piyasa içerisinde tekno marketlerde sıkça rastlamak olasıdır.
12. Seasonic: Eski ve köklü markaların başında gelmektedir.

 

Fiyatlar tamamen model ve özelliğe göre değişkenlik göstermekte. Sitemiz TEQSMA üzerinden dilediğiniz bilgisayar parçasına uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz. Her bütçeye uygun kalitede donanım birimleri, sitemiz içerisinde mevcuttur. 

 

Bilgisayar parçalarının haricinde akıllı cep telefonları, telefon aksesuarları ve koruma ürünleri de pratik biçimde alabilirsiniz. Performans ve fiyat kıstasına bakıldığında bir hayli makul seçeneklerle, ürünleri sizlere sunuyoruz.

 

Firmamız TEQSMA bünyesinde ayrıca giyilebilir teknoloji ürünlerden akıllı bileklik ve saatlerde oldukça revaçta. Bu cihazlar haricinde bağlantı kabloları, aksesuarlar, kulaklık, hoparlör gibi aletleri sipariş edebilirsiniz. Sipariş ettiğiniz ürünler kısa süre içerisinde güvenli bir biçimde kargoya verilerek sizlere ulaştırılır. TEQSMA içerisinde bulunan bazı ürünler aşağıdaki gibidir;

 

Kablo ve dönüştürücü türleri
Şarj aletleri
Kapaklar ve kılıflar
Ekran koruma ürünleri
Powerbank ve kablosuz şarj aletleri
Kamera aksesuarları ve tripod
Telefon tutucular ve selfie çubukları
Kulaklık koruyucular
Bataryalar ve SİM aksesuarları
Akıllı saat, akıllı bileklik ve çeşitli giyilebilir teknoloji ürünler
Kordon, kablo gibi aksesuarlar
Masaüstü ve dizüstü bilgisayar
Bilgisayar parçaları
Oyunculara özel bilgisayarlar
Tablet
Tablet kalemi ve dokunmatik ekran kalemleri 
Fotoğraf makinesi ve aydınlatma ekipmanları
Paraflaş ve aydınlatma setleri
Bluetooth kulaklık modelleri
Kablosuz ve kablolu kulaklıklar
Kulak içi ve kulak üzerine takılan kulaklık
Hafıza kartları
USB bellekler

Yukarıda belirtilen ürünler haricinde akla gelen birçok teknolojik cihaz ve aksesuar satışımız mevcuttur. Tek yapmanız gereken istediğiniz ürünü seçerek, pratik biçimde sipariş oluşturmak olacaktır.
 

Etiketler: Bilgisayar güç kaynağı, Elektronik cihazlar için donanım birimleri, Güç kaynağı markaları, Bilgisayar parçaları, Akıllı cep telefonları, Telefon aksesuarları, Teknolojik cihazlar satışı, TEQSMA güç kaynağı fiyatları
Mart 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR