Hafıza Kartı ve Micro SD Kart

Hafıza Kartı ve Micro SD Kart

İnsanlar teknolojik cihazlar kullanırken belli bellek kullanımları ararlar. Elektronik cihazlarda bulunan özelliklere göre bazı kotalar ve bellekler mevcuttur. Bu belleklerin kapsamına göre veri yüklemek, veri depolamak veya dosya istiflemek mümkündür.

 

Veri depolama işlemleri genellikle müzik, film, program yazılımları, text yazılar gibi içeriklerde önemlidir. Bu nedenle yüksek bellek kapasitesine ihtiyaç duyulur. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet, MP3 çalar gibi birçok cihazda bellekler mevcuttur. Modelin kalitesine ve fiyatına göre bellekte artış görülür.

 

Elektronik ve teknolojik cihazların belleklerin yetersiz olduğu durumlarda çeşitli takviyeler yapılabilir. Zamanla yetersiz gelen hafızalar ek takviye ürünlerle yukarıya taşınır. Bu takviye ürünlerin başında hafıza kartı gelmektedir. Fotoğraf makinesi, telefon gibi cihazların doğal belleğinin yukarı taşınması için hafıza kartları çok önemlidir.

 

Hafıza kartları isminden anlaşılacağı üzere küçük çipe benzer bir yapıda bulunmaktadır. Genellikle boyutları standart olduğu için tüm cihazlara aynı şekilde uygunluk gösterir. Ancak eski dönemde daha büyük olan kartlar zamanla küçülerek sim kartı boyunu almıştır. Fakat çeşitli plastik aparatlar sayesinde hafıza kartları istenilen boyutlara dönüştürülür.

 

Veri depolama konusunda yüksek bellek ihtiyacı olan kişiler veya elindeki cihazlarin kapasitesini yetersiz bulan bireyler sitemiz üzerinden hafıza kartı gibi yardımcı parçalarla ihtiyaçlarını giderebilirler. Ayrıca son yıllarda ortaya çıkan yüksek kapasiteye sahip taşınabilir harddisk türleri de bir hayli ilgi çekmektedir.

 

Hafıza Kartı Çeşitleri Nelerdir?

 

Hafıza kartının kullanım amacına, şekline, biçimine, yazma hızına ve işlevine göre belli kategorilere ayrılması söz konusudur. Değişik ve farklı versiyonları olması sebebiyle ayrı türlerde hafıza kart modeline rastlamak mümkündür. Hafıza kartı türlerinden bazıları şunlardır;

 

1. SD Kartlar: Genellikle fotoğraf makinelerinde tercih edilen, standart boyutlara sahip kartlardır. Depolama kapasitelerinin farklı olduğu 128 GB, 256 GB, 512 GB ve 1 TB ye kadar ulaştığı görülmektedir. Kart sektör içerisinde tüm fotoğrafçılar ve çekim işleri ile uğraşan kişiler tarafından tercih edilir.
2. Micro SD Kartlar: Genellikle akıllı telefonlarda microsd kartları sıkça görmek mümkündür. Aynı zamanda tablet ve çeşitli taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılan, popüler kartlardır. Akıllı telefonumuzun hafızasının yetersiz geldiği durumlarda micro SD kartlar ile sorun ortadan kalkacak ve hafıza artacaktır.
3. Mini SD Kartlar: Micro SD türünün daha eski versiyonudur. Bu nedenle okuma ve yazma hızı yeni modellere nazaran daha düşüktür. Bilindiği üzere yüksek yazma hızına sahip kartlar veri aktarırken çok daha hızlı şekilde dosya aktarımı yaparlar. Kartın hızı verinin aktarımı noktasında etkin rol oynar.
4. Compact Flash Kartlar: Profesyonel olarak fotoğrafçılık yapan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Aşırı yüksek kapasitesi olması ve kartların muadilleri olması sebebiyle çok fazla tercih edilmez. SD kart türleri genellikle yeterli görülmektedir.
5. Memory Stick Kartlar: Teknolojik ürünlerde markanın kendi üretimleri ve imalatları konusunda da yenilikler görülür. Memory Stick kartlar, Sony markasının çıkardığı ve sadece Sony markası cihazla uyumlu olduğu spesifik kartlardır. Samsung markasının çıkardığı QLED modeli televizyonun sadece o markaya özel olması gibi düşünmek yanlış olmaz.
6. XD Kartlar: Memory Stick yapısına benzer mantık burada da görülür. Memory Stick Sony markasına özgü iken XD kartlar, Fujifilm ve Olympus gibi fotoğraf makineleri için uygunluk gösterir.
7. Cfast Kartlar: İsminden anlaşılacağı üzere yüksek yazma hızına sahip kartlardır. Aynı şekilde kartların öne çıkan özelliklerinden birisi verileri okuma hızlarıdır. 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü video kalitesine sahip büyük verileri hızlı şekilde aktarabilen kart türüdür. Sinema sektöründe yaygın şekilde tercih edilen yüksek video hız sınıfı arasında yer alan kartlardır.

 

 

Hafıza Kartı Kapasiteleri

 

Hafıza kartları birçok kapasiteye sahiptir. Eski dönemde 16 MB, 32 MB, 64 MB, 128 MB, 256 MB gibi kartlar oldukça popülerdi. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB gibi kartlar öne çıkmıştır.

 

Kapasiteye göre doğal olarak fiyatında yükselmesi söz konusudur. İnsanlar yeterli gördükleri bellek miktarına göre takviye yaparak cihazlarının kapasitesini arttırabilir. Ayrıca hafıza kartları veri depolamanın haricinde veri taşımak içinde büyük önem taşır.

 

Hafıza kartı teknolojisi ilk olarak 1994 yılında SanDisk tarafından piyasaya sürüldü. İlk hafıza kartı SD kartıydı ve 2MB kapasiteliydi. O zamandan beri, hafıza kartı teknolojisi hızla gelişti ve kapasiteleri arttı. Bu nedenle SanDisk markası hafıza kartı konusunda öncü olarak karşımıza çıkar.

 

CompactFlash, Memory Stick, MMC ve xD gibi diğer hafıza kartı biçimleri de piyasaya sürüldü. Son yıllarda, SD kartları daha popüler hale geldi ve en gelişmiş SD kartları, 1TB'a kadar olan kapasitelere sahip şekilde piyasada yer almaktadır.

 

Micro SD kartlar ise ilk olarak 2005 yılında SanDisk tarafından tanıtıldı. O zamanlar, mobil cihazlar için daha büyük boyutlu SD kartlara ihtiyaç mevcuttu. Ancak bu kartların daha küçük boyutta olması gerektiğini düşünen firma Micro SD kartları piyasaya sürdü. Micro SD kartlar, bugün hala popüler bir depolama cihazı olarak kullanılmaktadırlar.

 

Hafıza kartlarına kaydedilen veya istiflenen veriler kartın çıkarılıp başka cihaza takılması sonucunda oraya iletilmiş olacaktır. Bu nedenle verilerin aktarımı içinde kolaylık sağlayan ürünlerin başında gelir. Ancak genellikle veri taşımak için hafıza kartlarından ziyade taşınabilir harddisk veya USB bellek tercih edilmektedir.

 

 

En iyi Hafıza Kartı Markaları

 

En iyi hafıza kartlarının hangileri olduğu merak konusudur. Bilindiği üzere hafıza kartları aynı zaman micro SD kart veya SD kart olarakta bilinmektedir. SD kart, Secure Digital olarak yer alan ingilizce kavramın kısaltılmış halidir. Yaygın şekilde kullanılması sebebiyle en iyi SD kart markaları merak konusudur.
SD kartlar, verilerin depolanmasına, taşınmasına, aktarılmasına ve bellek artışı oluşmasına sebebiyet veren spesifik ve gerekli kartlardır. Kamera, tablet, telefon ve birçok elektronik cihazlarda kullanılır. Genellikle farklı bellek boyutlarına sahip birçok türü mevcuttur. Popüler olarak bulunan hafıza kartları markalarından bazıları şunlardır;

 

1. SanDisk: En popüler ve bilinen markaların başında gelir. Çünkü hafıza kartını ilk ortaya çıkaran firma Sandisk firmasıdır. 1994 senesinde hafıza kartının ilk halini ortaya çıkarırken 2005 yılında mikro boyuttaki türünü sektöre kazandırmıştır. Bu nedenle SanDisk firması en önemli hafıza kart firmaları arasında zirvede yer almaktadır. 
2. Samsung: Samsung markası telefonda gösterdiği başarıları burada da göstermektedir. Ancak aynı popülerliğe sahip değildir. Genellikle micro SD kart veya SD kart türlerinde 3, 4. sıralarda tercih edilen markalardan biridir. Ancak yine de dünya genelinde kullanan sayısı oldukça fazladır. 
3. Kingston: SanDisk markasından sonra en popüler ikinci hafıza kartı firmasıdır. Diğer markalara göre daha uygun fiyatlarda satış yapması sebebiyle oldukça fazla ilgi görmektedir. Ayrıca ucuz olmasına rağmen kaliteden ödün vermeden hareket eder.
4. Transcend: Ülkemizde çok yaygın şekilde kullanılmayan markalardan biridir. Ancak fotoğrafçılık sektöründeki birçok insan tarafından tercih edilen markalardan biridir.
5. Lexar: Transcend markası gibi aşırı popüler olmayan ancak ülkemizde tekno marketlerin bazılarında rastlanan hafıza kartı modelleri mevcuttur. Orta fiyat segmentinde olması nedeniyle tercih sebebi haline gelebilmektedir.
6. Sony: Hafıza kart konusunda popüler olan markalardan biridir. Özellikle fotoğraf makineleri için çıkardığı Memory Stick kart sebebiyle Sony fotoğraf makinesi kullanan herkes dolayısıyla aynı markanın ürünlerine yönelmek isterler. Bu nedenle üst sıralarda yer alan ilgiye sahiptir.
7. Toshiba: Popüler ve kaliteli hafıza kartlarına sahip markalardan biridir. Toshiba markasının kartları için ilk üç sırada yer alır demek pekte yanlış olmaz. SanDisk sonrasında Kingston ve Sony markaları ile rekabet halinde olan yüksek satış rakamlarına sahip markalardan biridir. Farklı modelde ürünlerinin bulunması müşterilere cazip gelmektedir 
8. PNY: Genellikle fotoğraf makinesi kullanıcılarının daha fazla tercih ettiği aşırı popülaritesi bulunmayan markalardan biridir. 
9. Strontium: Nadir olarak bulunmasına rağmen e-ticaret ve tekno market alışverişlerinde müşterilerin ilgisini çeken markalardan biridir. 
10. ADATA: Aşırı popüler olmasa da tekno marketlerde denk gelinen müşterilerin ilgisini çeken markalardan biridir. Fiyat olarak uygun seçeneklerde bulunan modelleri mevcuttur.

 

Yukarıda belirtilen hafıza kartları en popüler olanları olması sebebiyle dünya genelinde büyük rağbet görürler. Bu markaların başında SanDisk hafıza kartı ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca Samsung, Kingston, Sony ve Toshiba gibi markalarda SanDisk markasının arkasından gelen popüler markalardır.

 

SanDisk dünya genelinde popüler olması sebebiyle farklı kapasiteleri sahip SD, MicroSD, Compact Flash ve diğer hafıza kartlarını müşterilerine sunar. Sektörün öncü markalarından olması sebebiyle yüksek kapasiteye sahip türlerine rastlamak mümkündür.

 

SanDisk markasının son zamanlarda popüler olan hafıza kartları arasında SanDisk Ultra modeli büyük ilgi görmektedir. Yüksek kapasiteye sahip olması nedeniyle 64 GB, 128 GB, 256 GB, 512 GB gibi türleri mevcuttur.

 

SanDisk Ultra modeli ayrıca UHS i özelliğe sahiptir. UHS ingilizce dilindeki Ultra High Speed kavramının kısaltılmış halidir. İsminden anlaşılacağı üzere ultra yüksek hıza sahip olması nedeniyle verileri okuma hızı ve veriler yazma hızı çok yüksektir. Depolama alanının yüksek olduğu durumlarda hızlı okuma ve yazma daha efektif bir rol oynayacaktır.

 

Veri okuma ve yazma hızı ile örnek vermek gerekirse hafıza kartlarında bulunan dosyayı istenilen yere atarken geçen vakit diye ele alabiliriz. Özellikle üst düzey videolarda, yüksek çözünürlüklü içeriklerde ve büyük boyuttaki dosyalarda yavaş hıza sahip kartlar süreyi uzatmaktadır. Profesyonel şekilde video çeken kişiler için yazma hızı büyük önem teşkil eder.

 

Hafıza Kartı Özellikleri Nelerdir?

 

Hafıza kartı özellikleri denilince ilk akla kapasite gelmektedir. Fiyatında en etkili olan ve kartların önemini belli eden durumların başında gelir. Hafıza kartları eski dönemde 64 MB, 128 MB, 256 MB gibi boyutlarda karşımıza çıkmaktaydı.

 

Zamanla teknolojinin gelişmesi ile birlikte 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB, 512 GB gibi kartlar karşımıza çıkmaktadır. Hatta son yıllarda 1 TB ve 2 TB gibi çok yüksek kapasiteli kartlara da rastlanmaktadır.

 

Hafıza kartlarının ikinci en büyük özelliği hızlarıdır. Okuma ve yazma hızlarına göre kategorize edilmektedir. Hızlı okuma ve yazma hızına sahip kartların veri aktarma konusunda daha verimli ve süratli olduğu görülür. Hatta bazı kartlarda UHS yani ultra yüksek hız özelliği mevcuttur.

 

Hafıza kartları özellikleri denilince akla gelen bir diğer durum ise kartların ebatlarıdır. Hafıza kartları değişik boyutlarda bulunduğu için farklı şekillerde karşımıza çıkar. SD kartlar daha büyük iken isminden anlaşılacağı üzere micro SD kartlar daha ufak ebatlara sahiptir. Ancak ufak plastik veya demir aparatlar sayesinde micro SD kartları eski tip SD kart boyutunadönüştürmek kolay hale gelmiştir.

 

 

USB Bellek Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

USB bellek eski tip veri taşıma ve depolama cihazıdır. Özellikle bilgisayar içerisinde yer alan dosya, evrak ve müziklerin küçük cihazlara aktarılarak yanda taşınması görevini üstlenir. Özel dosyaları içine atarak kolay ve kullanışlı kullanım imkanı ortaya çıkacaktır.

 

USB bellek, USB arabirimine sahip taşınabilir bir depolama cihazıdır. USB bellekler, bilgi depolamak, taşımak ve paylaşmak için kullanıldığı için bu cihazlar, bilgisayar ve mobil cihazlara bağlanabilir ve verileri hızlı ve kolay bir şekilde aktarabilirler. USB bellekler farklı kapasitelerde mevcuttur ve kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olarak seçilebilir.

 

USB bellekler isminden anlaşılacağı üzere ucunda USB giriş kısmı bolunan cihazlardır. Kapaklı ve değişik şekillerde olması sebebiyle USB kısmının bilgisayara takılarak bağlanması söz konusudur. Ayrıca anahtarlık şeklinde veya kolay taşınabilen kibar USB bellek çeşitleri de mevcuttur.

 

USB bellek görevi gören cihazlara istenmesi halinde şifre koymakta mümkün olacaktır. Cihazı bilgisayara takmanız halinde dosyaları görmek için sizden parola ister. Bu nedenle kişisel ve önemli bilgilerinizi veya belgelerinizi de depolamanız mümkün olacaktır.

 

 

En Ucuz Hafıza Kartlarını Nereden Alabilirim?

 

İnsanlar teknolojik ürünler alırken uygun ve hesaplı hareket etmek isterler. Hatta bu durumu sadece teknolojik cihazlar ile sınırlamak yanlış olur. Bütün alışveriş araç ve gereçleri sırasında bireyler uygun ve hesaplı alışveriş yapmak istemektedir. Bu nedenle uygun ve ucuz hafıza kartlarının nereden bulunacağı büyük merak konusudur.

 

Hafıza kartları konusunda firmamız TEQSMA sizlere en ucuz ve uygun hizmetleri sunar. Şirketimiz diğer tekno marketlere göre çok daha makul fiyatlarla aynı ürünleri sizlerle buluşturuyor. Ayrıca sadece hafıza kartı değil akla gelen tüm elektronik cihazlara firmamız üzerinden ulaşmanız mümkün.

 

Şirketimiz içerisinde yer alan ürünlerden bazıları akıllı saatler, akıllı cep telefonları, veri ve depolama araçları, bilgisayarlar, tabletler, dokunmatik kalemler, laptop bilgisayarlar, taşınabilir harddiskler, kulaklıklar ve akla gelen yüzlerce ürün TEQSMA bünyesinde bulunur.

 

 

USB Bellek Özellikleri

 

USB bellekler aynı hafıza kartında olduğu gibi karşımıza çıkar. Hafıza kartlarındaki kapasite mantığını USB bellek türlerinde de görmek mümkündür. Farklı kapasitelerde olduğu için çeşitli kategorilerde karşımıza çıkar.

 

USB bellekler genellikle 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB gibi türlerde bulunmaktadır. Daha yüksek versiyonları genellikle pek bulunmaz veya tercih edilmez.

 

USB belleklerde çok üst kapasitelerin tercih edilmemesinin sebebi son yıllarda ortaya çıkan taşınabilir harddisk cihazları ile alakalıdır. Powerbank şekline benzeyen bu ürünler yüksek kapasiteye sahip kategorileri bulunması sebebiyle USB belleklerin görevini üstlenmiştir.

 

USB bellekler küçük boyutlarda üretilmesi nedeniyle genellikle çakmak ebatlarına benzer yapıda karşımıza çıkar. Kalem versiyonları veya anahtarlık çeşitleri mevcuttur. Ayrıca aktarım hızları da modellere ve markalara göre değişim gösterir.

 

Taşınabilir harddisk türleri bilgisayar kullanıcıları tarafından USB belleğe göre daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Bu cihazlar sayesinde verilerinizi cihazdaki hafızadan ayırarak daha güvenli şekilde taşıyabilir ve istediğiniz yere aktarabilirsiniz.

 

Taşınabilir harddisk büyük boyutlu dosyaları veya belgeleri depolamak ve taşımak içinde çok önemlidir. Bu cihazlar USB veya Thunderbolt gibi çeşitli bağlantı noktaları ile PC'ye bağlanır. Ardından hızlı şekilde istenilen verileri aktarabilir veya kopyalayabilirsiniz.
 

Etiketler: #HafızaKartları #USB #Teknoloji #Depolama #SDkart #MicroSD #BellekKapasitesi #Markalar #VeriDepolama #UcuzAlışveriş #TEQSMA #ElektronikCihazlar #USBbellek #BilgisayarAksesuarları #TeknolojiHaberleri #DataTransfer #HafızaKartıÇeşitleri #BilgisayarTeknolojisi #MobilTeknoloji #BilgisayarDepolama #VeriTaşıma #HafızaKartlarıMarkaları #USBDrive #DepolamaTeknolojisi #VeriYedekleme #UcuzTeknoloji
Şubat 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR