İlk Bilgisayar ve İlk Bilgisayar Adı Nedir?

İlk Bilgisayar ve İlk Bilgisayar Adı Nedir?

Günümüzde bilgisayarlar yaygın biçimde kullanılan önemli ve efektif teknolojik aletlerden biridir. Ancak bilgisayarlar ilk çıktığında şuan bulunan halinden oldukça uzak biçimde karşımıza çıkıyor. Gelişim süreci ve yaşadığı evrim sayesinde bambaşka seviyelere ulaştığını söylemek yanlış olmaz.

 

Elektronik cihazların bilim, matematik, çağ ve değişik gelişmeler ile doğrudan ilintisi vardır. Yüzlerce cihazın sadece son 15 - 20 yıl içerisinde aldığı gelişim gözle görülecek seviyededir. Bu cihazların başında bilgisayar ve cep telefonu gibi önemli kitle iletişim araçları gelmektedir.

 

Dünyadaki İlk Bilgisayar Ne Zaman İcat Edildi?

 

Dünya üzerinde bilgisayarın ilk üretimine ne zaman başlandığı ve nasıl ortaya çıktığı büyük merak konusudur. Bilgisayar ilk olarak karmaşık hesaplamaları yapması için kullanılan cihaz olarak doğmuştur. 

 

Bilgisayarın ilk üretim amaçları arasında matematik hesaplamaları haricinde ilk bilgisayarın abaküs olduğu görülmektedir. Bilgisayarın mucidi olarak görülen Charles Babbage sayıları ekleyip çeşitli matematik hesapları için bilgisayarı meydana getirmiştir. Babbage'nin ilk icat ettiği bilgisayar basit işlemleri yapmak çıkarma veya toplama işlemlerini sağlamak için çıkmıştır.

 

18.yy içerisinde ortaya çıkan bilgisayar zamanla gelişerek bambaşka seviyelere erişmiştir. Zamanla yaşanan gelişim ve değişim sonucunda ilk dijital bilgisayarın 1945 yılında üretilmesine başlanmıştır. Dolayısıyla bilgisayarı kim icat etti sorusuna yanıt olarak 1945 senesinde Charles Babbage tarafından üretilmiştir cevabı verilir.

 

İlk Bilgisayar Adı Nedir?

 

Modern bilgisayarların inanılmaz bir seviyeye ulaşması sonucunda çıkış noktası merak edilir. Günümüzde olmazsa olmaz ve insan kullanımından ayrı düşünülemez halde bulunan bilgisayarın ne zaman çıktığı merak ediliyor. 

 

1945 yılında çıkan bilgisayarın aynı zamanda ilk adının ne olduğu da merak konusudur. İlk bilgisayar ENİAC ismi ile bilinen ve Amerika Birleşik Devletleri için büyük öneme sahip cihazlardır. İlk bilgisayar olan bir hesaplama makinesi kullanımı söz konusudur.

 

1945 senesi civarında Amerikan ordusu ilk bilgisayarı bugün bulunan kullanımından oldukça farklı biçimde kullandı. Bahsedilen dönemde savaş esnasında atılan top atışlarının kaç adet olduğunun hesabı için kullanılmaktaydı. Dolayısıyla abaküs ve matematik hesaplama amacı ile ilk kullanım ortaya çıkmıştır.

 

Zamanla ilk bilgisayarın gelişerek günümüzdeki hallere dönüşüm göstermesi söz konusu olmuştur. İlginç bilgilerden birisi de ilk bilgisayarın yaklaşık olarak 30 ton gibi absürt bir ağırlığa sahip olmasıdır. Günümüzde ise bir bilgisayarın cebe dahi sığması görülen normal durumlardan biridir.

 

Ayrıca ilk üretilen bilgisayarların dönemin parası ile oldukça pahalı olduğu görülmektedir. Bahsedilen dönemde yarım milyon dolar fiyatlara ulaştığı söylenir. Zamanla ENİAC markası yaklaşık 10 sene sonunda 1955 yılından itibaren üretimi durdurmuştur. Gelişim ve değişim süreci başka markalar ile devam etmiştir.

 

İlk Kişisel Bilgisayar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

 

Bilgisayarın ilk çıkış noktası ile ilgili birçok merak konusu bulunuyor. Bilgisayar ilk çıktığı hâlden sonra biçim değiştirerek ve gelişim sağlayarak kişisel kullanıma gelmiştir. Kişisel kullanıma elverişli hâle gelmesi sonucunda ilk kişisel bilgisayarın kullanıma ve üretimine başlanmıştır.

 

1945 yılında bilgisayar olarak çıkan cihaz aradan yıllar geçtikten sonra kişisel biçime dönüştü. 1981 senesinde IBM aracılığıyla kişisel bilgisayar kullanımı başladı. 
Günümüzde milyarder olarak bulunan Steve Jobs ve Steve W. adlı ikili kişisel bilgisayar atılımını başlattı. Kendilerinin araç garajında ürettiği, geliştirdiği ve tasarladığı cihaz küçülerek ev tipine dönüştü.

 

Bilgisayar Gelişim Süreci 

 

Gelişen cihaz elektroniği bilgisayarları bambaşka biçime çevirmiştir. Günümüzde modern bilgisayar türleri birçok işlemi yapabilen kompakt ve efektif aletler olarak karşımıza çıkar.

 

Özellikle 2000 senesi ile birlikte bilgisayarların boyutlarında büyük küçülme görüldü. Laptop sayısı yaygınlaşırken minibook gibi çok daha küçük cihazlara telefonlara ve tabletlere geçildi. Hatta birçok telefonda artık bilgisayara özgü çoğu işlemin yapılması söz konusudur. 

 

Eski dönemde lüks olarak bulunan bilgisayar artık temel ihtiyaç olmuştur. 2000'li yıllarda Türkiye içerisinde bilgisayar sahibi olan kişi sayısı oldukça azdı. Ülkede sadece sayılı kişilerde görülen ehemmiyete ve değere sahipti. Günümüzde ise aynı evde 1 adetten fazla olduğu dahi görülmektedir.

 

Bilgisayar boyutlarında gelişimler monitör tiplerinde de değişime neden olmuştur. Eski zamanlarda tüplü monitör mevcut iken günümüzde ince, portatif ve yüksek çözünürlüklü monitör kullanılıyor.

 

Bilgisayar gelişiminde parçaların veya donanım birimlerinin aldığı yolda çok önemlidir. Ekran kartı, RAM, anakart gibi parçaların gelişimi bilgisayarın çok daha üst seviyelere gelmesine neden olmuştur. Bilgisayarların gelişmesi ile değişen bazı durumlar şunlardır;

 

Ağırlık olarak daha hafif cihazlar
Daha hızlı ve süratli cihazlar
Tasarım ve dizayn açısından estetiklik
Dönemine göre daha uygun fiyatlar
Oyun yapmak, yazılım yazma ve site oluşturma işlemlerinin basitleşmesi
Çeşitli programların kullanımı ve bazı pratiklikler
Yüksek performans
Üst düzey çözünürlük
Yüksek hafıza ve kapasite
İnternet hızının ve ağının gelişimi
Aplikasyon, program ve içeriklerin yaygın hâle gelmesi
Görüntülü, sesli iletişimin kolaylaşması
Veri aktarımı, dosya iletiminin basit olması
Ücretsiz ve kolay iletişim
Yüksek kalitede oyunlar
Aksesuar çeşitliliği
Bilgisayar modellerinde farklılık ve değişik modellerin bulunması
Farklı ebat ve boyut imkanı
Daha küçük ve kaliteli parçalar
Donanım bileşenlerinin daha elverişli olması
Çok daha uzun ömürlü kullanım
Kolay temin etme ve kullanım
Sosyal medyanın doğuşuna etki etmesi
İnternet üzerinden birçok işlemin yapılmasına vesile olmak
İnternet site sayısı ve e-ticaret sisteminin gelişimi
Dokunmatik ekran gibi özelliklerin doğması
Birden fazla monitör kullanımı
Dosya ve veri aktarım hızının artması
Daha konforlu, keyifli ve verimli kullanım
Bilgisayar ile para kazanma imkanları
Bilgisayar ile iş kurma, şirket açma ve popüler olabilmek

Etiketler: #BilgisayarTarihi #İlkBilgisayar #ENIAC #TeknolojiEvrimi #KişiselBilgisayar #ElektronikCihazlar #BilgisayarGelişimi #CharlesBabbage #BilgisayarTeknolojisi #ModernBilgisayarlar
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR