Türkiye de İlk Cep Telefonu ve İlk Çıkan Cep Telefonu

Türkiye de İlk Cep Telefonu ve İlk Çıkan Cep Telefonu

İlk cep telefonu ne zaman çıktığı sorusu insanlar tarafından sıkça merak edilir. Telefonlar gündelik hayatımızda büyük öneme sahip teknolojik cihazlardır. Zamanla gelişim gösteren cep telefonu modellerinden günümüze kadar devrim gerçekleşmesi söz konusu olmuştur.

 

Telefonla ilk olarak sadece arama ve kısa mesaj atma işlemlerinin yapılmasının haricinde kapsamlı özellikler mevcut değildi. Ancak teknolojinin yarattığı gelişmeler neticesinde artık bambaşka kullanımlar ve bilgisayara eş değer işlevsellik görülür. Bu nedenle insan hayatında olmazsa olmaz araçların başında gelir.

 

Dünya üzerinde klasik veya standart telefonun çıkmadı Alexander Graham Bell ile alakalı olsa da cep telefonlarında durum farklıdır. Taşınabilir olarak ortaya sürülmesi 1973 yılındaki gelişmeler ile alakalı olacaktır. 

 

Telefonların satışa sunulması ve seri basım işlemleri ile 1990'lı yıllarda meydana gelmiştir. Seri üretim olarak ortaya çıkan telefonlar döneminde oldukça pahalı ve değerli olarak bulunmaktadır.

 

İlk çıkan her teknolojik cihazın nadir olması nedeniyle yüksek değere ve fiyata sahip olduğu görülür. Bu nedenle 1990 ve 2000 yılları arasında bir cep telefonu sahibi olmak neredeyse bir arabaya sahip olmaya eş biçimde karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde bahsedilen yıllarda taşınabilir bir laptop sahibi olmakta oldukça zor ve lüks sayılıyordu.

 

İlk Cep Telefonu Ne Zaman Çıktı?

 

Cep telefonlarının ilk çıkması Martin Cooper adlı mucit ile ilintilidir. Kendisi 1973 yılları civarında taşınabilen cep telefonunu bularak insan hayatını kolay hale getirmiştir. Neredeyse üzerinden 40 yıl geçti ve cihaz bugün bambaşka hallere dönüşmüştür. 1990'lı yılların içerisinde telefon yaygın biçimde dünya geneli ile buluşarak satışa sunulmuştur.

 

Çıkan ilk telefonun 1 kilodan daha ağır olması bugün cihazın ne denli gelişim kaydettiğini kanıtlar. Bahsedilen dönemde sadece cep telefonuyla görüşme kısıtlı biçimde yapılırken günümüzde bilgisayar gibi kullanılabilmektedir.

 

Eski telefonlarda 1G gibi kullanımlar bulunurken zamanla 2G, 3G ye geçiş yapılmıştır. Günümüzde son teknolojik gelişmelerin ışığında 4.5 G hız erişen telefon özellikleri görülür. Bu gelişim Nisan 2016 içerisinde olmuş ve kullanım olanakları çok daha basit hale getirilmiştir. 4.5 G sayesinde 900 MHz ile 3000 MHz hızına erişim söz konusudur.

 

Eski cep telefonlarında veri aktarım hızınında oldukça düşük olduğu görülür. Hatta ilk telefonlarda aktarma özelliği dahi mevcut değildir. Zamanla kızılötesi, Bluetooth gibi veri aktarımı özellikleri telefonlara entegre oldu.
Cep Telefonu Türkiye ye Ne Zaman Geldi?

 

Dünya genelinde cep telefonun üretimi ile ülkemize entegre olması aynı süreyi ifade etmez. Telefonun üretimi sonrasında bazı ülkelerde yaygınlaşmaya başlaması sonucunda ülkemize de daha sonradan dahil olmuştur. Bu sebeple Türkiye'ye ne zaman geldiği büyük merak konusudur.

 

Türkiye'de ilk cep telefonu görülmesi, icadından çok daha sonraları dayanmaktadır. 1994 yılına ait Şubat ayının içerisinde siyasi liderlerin arasında yapılan telefon konuşması ülkemizdeki ilk cep telefonunu iletişimi olarak kayıtlara geçmiştir.

 

Ülkemizde ilk cep telefonu görüşmesini siyasi liderler gerçekleştirmiştir. Tansu Çiller adlı kadın liderin bahsedilen yıllarda eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile yaptığı konuşma ülkemizde ilki gerçekleştirdi. Bu görüşme kayıtlara ülkemizdeki ilk görüşme olarak olarak geçerek telefon Türk insanının yani bizlerin hayatımıza girdi.

 

Teknolojik gelişmeler sayesinde telefonların bugün olduğu hallere gelmesi sonucunda üst düzey özellikler insanlara sunulur. Sizde son teknolojik akıllı cep telefonlarına firmamız TEQSMA üzerinden kolay ve pratik biçimde erişim sağlayabilirsiniz.

 

Cep Telefonunda Dünden Bugüne Olan Değişimler

 

Cep Telefonu günümüzde birçok kullanım imkanı sunmaktadır. Eski dönemde temel kullanım imkanları bulunurken günümüzde birçok özelliğin bulunduğuna şahit olmaktayız. Özellikle 2000'li yılların başından itibaren telefonun gelişimi hızlı biçimde ilerlemiştir. 

 

1994 senesi ile ülkemize adapte olan telefonun 2000'li yıllarda gelişimi hızlanarak değişik özellikler eklenmiştir. Polifonik müzikler, video yüklemek, Bluetooth gibi özellikler zamanla telefona dahil olmuştur. Yıllar ilerledikçe kameralı telefonların ortaya çıkması söz konusu olmuştur. Zamanla kamera kalitelerinin gelişerek bambaşka seviyelere geldiği görülür.

 

Özellikle 2005 senesi ile birlikte Nokia markasının atılımları ile kameralı telefonların hem ön hemde arka kameraları modelleri teknolojiye büyük yön verdi. Ardından 2010 senesi ile birlikte Apple ve Samsung gibi markaların akıllı telefonlar çıkarması ile çağ bambaşka gelişimlere şahit olmuştur.

 

Apple markasının ve Samsung firmasının yaptığı modeller zamanla gelişerek bilgisayar özelliğine eş biçimde cihazların kullanıma açılması mümkündür. Artık telefonlar ile dünyanın başka bir ülkesindeki kişiler ile uygulamalar sayesinde sesli, görüntülü konuşma olanağı bulunur. Aynı zamanda program indirmek, oyun oynamak ve üst düzey yazılımlarında telefona uyumlu olması söz konusudur.

 

1990 ve 2010 seneleri arasında yurtdışındaki bir kişi ile görüşme yapmak için yüzlerce lira para vermek gerekmekteydi. Yapılan bir uluslararası görüşme veya konuşma için ortaya çıkan maliyetler aşırı fazlaydı. Ancak günümüzde üst düzey programların çıkması ve sosyal medyanın doğması nedeniyle dünyanın her bölgesindeki kişiler ile ücretsiz konuşmak mümkün hale gelmiştir. Yazılım gelişmelerinin haricinde internet ağının gelişimi de durumu tetikler.

 

Telefonların hafızaları veya kapasitelerinde de büyük değişiklikler görülmüştür. Dosya ve fotoğraf kalitesinin artması nedeniyle hafızalarda büyümeler ortaya çıkmıştır. Eski dönemde MB olarak görülen hafizalar artık GB, hatta TB olarak karşımıza çıkar.

 

Telefonlardaki en büyük değişim bilgisayar olarak kullanımıdır. Akıllı cep telefonları artık küçük bir bilgisayar veya tablet olarak hizmet sunar. İçerisinde akla gelen tüm yazılımları çalıştırmak mümkündür. Office programları adı verilen Word, Excel gibi programlardan Adobe Photoshop gibi üst düzey yazılımlara kadar birçok programın kullanımı söz konusudur.

 

Telefonlarda kullanılan programların telefona uyumlu biçimde ortaya çıktığı görülür. Mobil uyumlu olan uygulamalar veya programlar sayesinde telefona entegre edilebilen yazılımlar insan hayatına kolaylık sağlar. Telefon üzerinden sosyal medya reklamı verebilir, YouTube kanalı yönetebilir, internet sitesi açabilir, yazılım kodu yazılabilir hatta üst düzey oyun bile yapılabilir.

Etiketler: #ceptelefonu, #telefontarihçesi, #ceptelefonuevrimi, #teknoloji, #MartinCooper, #Türkiyeceptelefonu, #mobililetişim, #akıllıtelefon, #ceptelefonudeğişimleri
Şubat 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR