İlk Mac Bilgisayar ve Eski Mac Bilgisayar Modelleri

İlk Mac Bilgisayar ve Eski Mac Bilgisayar Modelleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayar olarak bulunan aletlerde de değişimler ve gelişimler söz konusudur. Eski dönemlerde kullanılan cihazların çok daha farklı ve kendine has özellikler ile kullanılması söz konusudur. Markaların kendine has bir tarz ve stil çizgisine sahip olması görülecektir.

 

Bilgisayar denince akla ilk gelen marka ve modellerin başında Mac bilgisayarlar ilk sırada karşımıza çıkıyor. Macintosh olarak bilinen ve Apple markasına özgü olan bilgisayarlar kendine ait özellikleri ile ortaya çıkmıştır. Ayrıca Macintosh' un tasarımı ile yıllardır varlık göstermesi dikkatleri üzerine çeken unsurlardan biridir. Mac veya Macintosh bilgisayar tiplerinin, normal bilgisayarlardan farkları şunlardır;

 

Kendine has tasarım
Kendine özgü menü
Mac OS işletim sistemi
Apple markasının diğer ürünlerine uyumluluk
Beyaz ve gri tonları
Kendine özgü ısırılmış elme logosu
Şık klavye ve mouse yapısı
Üst düzey monitör ve yüksek çözünürlüklü kullanım
Mac yazılım çeşitleri ile ayrıcalıklı kullanım
Kendine has programlar
Sürüm güncelleme özellikleri
Minimalist ve yüksek görsel kalite
Üst düzey güvenlikli yazılım

 

Apple' ın önemli marka gücü ve kalitesi nedeniyle Apple Macintosh günümüzde yüksek satış rakamlarına sahiptir. Sadece Türkiye içerisinde değil aynı zamanda uluslararası alanda da yüksek kâr marjına sahip olduğunu görüyoruz. 

 

Sitemiz TEQSMA üzerinden de Mac veya Macintosh modellerine göz atabilirsiniz. Oldukça değerli ve pahalı olması nedeniyle alırken uygun seçenekleri tercih etmek mantıklı olacaktır. Aynı zamanda Mac bilgisayar alımı esnasında orijinal ve lisanslı cihazlar almaya özen göstermeniz mühimdir. Aksi taktirde imitasyon bir cihaza çok büyük paralar ödemeniz kaçınılmaz olacaktır.

 

 

İlk Mac Bilgisayar 

 

 

İlk Mac bilgisayarların 1984 yılında ortaya çıktığı görülüyor. Apple firmasi ile ortaya çıkan cihazlar, zamanla gelişerek günümüzdeki halini almıştır. IBM şirketine ait bilgisayarların sektörde yavaş yavaş varlık göstermesi görülmekteydi. Ardından 1984 senesinin Ocak ayında Macintosh bilgisayar hayatımıza giriş yaptı.

 

 

İlk Macintosh bilgisayar, günümüzdeki ekranlardan çok farklı bir boyutta ekrana sahipti. İlk üretimde 9 inç boyuta sahip ekran yapısı nedeniyle oldukça küçük ve işlevsel olarak günümüzden oldukça uzaktır. Bilgisayar tarihine geçecek olan bu buluş 21.yy içerisinde hâlâ dünyanın ileri gelen konuları arasında yer alıyor. 

Ayrıca Motorola işlemci ve 128 Kb özelliğinde RAM mevcuttur. Ağırlık olarak ise günümüzde bulunan bilgisayarlardan çok daha ağır bir kişisel bilgisayar olarak bunuyordu. 7 - 8 kilogram ağırlığına sahip olan Macintosh bilgisayar zamanla gelişerek hafiflemiş ve estetik hâle çevrilmiştir.

 

 

İlk kişisel bilgisayar olarak kullanılan bilgisayarlar günümüzde her evde bulunan markalara dönüşmüştür. Apple markasısı ilk çıkışından itibaren saygı ve itibar kazanmaya devam etmiştir. Markanın günümüzde bulunan değeri ve popülerliği tartışılmaz seviyelerde bulunuyor.

 

 

Markanın sahibi ve CEO'su olan Steve Jobs günümüzde milyarder olarak bulunmaktadır. 1984 yılı ile ortaya çıkan bilgisayarlarda ilk açılışta "Merhaba ben Macintosh" yazısı insanları karşılıyordu.

 

 

Markanın ilk bilgisayarları sonrasında 1985 senesinde gelişimler devam etmiştir. Ardından 1986 senesinde Macintosh Plus ismi verilen cihaz piyasaya çıkmıştır. Özellik olarak RAM 1 MB olarak güncellenmiş ve çok daha güçlü hâle çevrilmiştir.


Macintosh Plus aynı zamanda Apple markasının en fazla ve uzun süre piyasa içerisinde bulunan cihazıdır. Uzun yıllar boyunca üretimi sağlanan cihaz bir müddet sonunda tekrardan güncellenerek farklı versiyonlara evrildi.

 

 

Apple ilk bilgisayarı piyasaya sürmesinden sonra zamanla gelişen bilgisayarları şu şekildedir;

 

 

Macintosh Plus
Macintosh İİ
Macintosh Classic (Klasik)
Macintosh Powerbook
Powerbook Macintosh
Power Macintosh
İmac
İbook

 

 

Yukarıdaki gelişmeler sonucunda Apple markasının ürünleri durmaksızın gelişimini sürdürmüştür. Gelişmelerin akabinde günümüzde bulunan popüler modeller şunlardır;

 

 

Macbook Pro
İmac
Macbook Air

 

 

Mac serisi içerisinde bulunan son modellerin kendi içinde laptop ve masaüstü bilgisayar kategorisi mevcuttur. Macbook türleri isminden belli olacağı üzere laptop veya dizüstü bilgisayarlardır. İmac bilgisayarlar ise masaüstü bilgisayarlar olarak biliniyor.

 

 

Apple firmasına ait Macintosh üreticileri sadece Steve Jobs değildir. Aynı zamanda Jef Raskin adlı kişi ile birlikte ekip olarak marka doğmuştur. Elma ve Macintosh isminin alakası ise Mclntosh adlı elma çeşidi ile ilişkilidir. 

 

 

İsim ile ilgili marka patenti problemleri doğması nedeniyle belli sorunlar meydana gelmiştir. Bu nedenlerden ötürü marka ismini Apple olarak belirleyerek piyasa içerisinde yerini alıyor. Marka günümüzde iPhone cep telefonu, İmac ve Macbook ürünleri ile uluslararası alanda lider konumdadır.

 

 

Eski Mac Bilgisayar

 

 

Apple markasının lider konumunun haricinde tartışılmaz bir saygı ve kaliteye sahip olduğu da görülüyor. Kalitesinden ve kendine has çizgisinden asla taviz vermeyen Apple değerine değer katarak gelişmektedir. 

 

 

Maalesef günümüzde döviz kurları artışı nedeniyle Apple cihazlarının fiyatları ülkemizde oldukça pahalıdır. Amerika Birleşik Devletleri içerisinde 500 ile 1000 birim arasında bu telefonları ve bilgisayarları almak mümkün olacaktır. 

 

 

Yarım aylık bir maaş ile telefon alınırken, ülkemizde durum oldukça zordur. Son model iPhone almak için 5 - 6 asgari ücret gerekmektedir. Hatta 6 aylık maaşın hiç harcanmadan biriktirilmesi sonucunda iPhone telefon almak mümkün olacaktır. Bu nedenle oldukça değerli ve pahalı ürünler olarak kabul görmektedir.

 

 

Markanın değerli olması nedeniyle insanlarda 2. El arayışlar sıkça görülür. Dolayısıyla eski Mac bilgisayar veya eski Macintosh bilgisayar arayışları oldukça fazladır. Daha uygun fiyatlarla Apple bilgisayara sahip olma arayışı doğmuştur.

 

 

Eğer eski Mac bilgisayar alacaksanız dikkat etmeniz gereken birçok ayrıntı mevcuttur. Eski ve 2. El Mac veya Macintosh alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

 

 

Sorunsuz çalışıyor olması
Arızasız ve problemsiz olması
İmkanlar dahilinde ise garantisinin olması
Garantisi mevcut değil ise şube ve teknik servis imtiyazı olması
Çalıntı olmaması
Değerinin uygun ve düşük olması
Güncel ve yeni nesil olması
Deforme olmayan ve kırık parçaları bulunmayan yapıda olması
Estetik görünümünü koruması
Hızlı ve konforlu yapısını kaybetmemesi
Orijinal olması ve sahte olmaması
Aksesuarların tam ve eksiksiz olması
Monitörde ölü piksel bulunmaması
 

Etiketler: Apple, Macintosh, Mac bilgisayarlar, teknoloji evrimi, bilgisayar tarihi, Steve Jobs, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, Macbook Pro, İmac, Macbook Air, ikinci el Mac, orijinal Macintosh, bilgisayar tasarımı, eski Mac modeller, bilgisayar alımı, Apple markası.
Mart 01, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR