Bilgisayar İşlemcisi ve En İyi İşlemci Hangisidir?

Bilgisayar İşlemcisi ve En İyi İşlemci Hangisidir?

Bilgisayar işlemcisi en önemli parçalardan birisi olarak karşımıza çıkar. Bilgisayarın beyni olarak bulunması sebebiyle oldukça önemli parçalar arasında gösterilir. Bilgisayarın merkezi işlem birimi olması sebebiyle dikkatli biçimde model seçimi yapılması elzemdir.

 

İşlemci modellerinden birçok türe veya markaya rastlamak mümkündür. İnsanlar kendi bütçelerine, amacına ve ihtiyacına uygun biçimde işlemci seçimi yaparak istedikleri verimi alırlar. İşlemcinin hızı, performansı ve kalitesi bilgisayarın genel performansı üzerinde birebir etkilidir. Bu nedenle işlemcinin yadsınamaz katkıları nedeniyle bilgisayar için çok önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz.

 

Modern işlemciler, yüksek hıza sahipken eski modellerin daha yavaş hızda bulunduğu görülür. Karmaşık algoritmaları, verileri ve öteki parçaların hızlı çalışmasına yaraması nedeniyle işlemcilerin gözde bilgisayar parçaları arasında yer aldığı görülmektedir.

 

Yüksek performanslı işlemcilerin üst düzey özelliklere sahip olması sebebiyle daha yüksek fiyatlarda satılması söz konusudur. Değerli ve kaliteli olan ürünlerin fiyat performans dengesine göre yüksek fiyatlara sahip olması normal durumlardan biridir. Bu nedenle kaliteli işlemci almak istiyorsanız kesenin ağzını açmalı ve bütçenizi zorlamalısınız.

 

İşlemciler, yapı olarak tahmini olarak kibrit kutusu boyutlarına sahip kare biçimde karşımıza çıkar. Kare olarak bulunan ve metale benzer yapısı olan işlemciler, anakartın ortasına takılmaktadır. Soketine takılan işlemciler küçük ve önemsiz gibi görünse de bilgisayarın beyni olarak karşımıza çıkar.sel açıdan da bilgisayarlar için büyük önem teşkil eder.

 

Bilgisayarın gelişimi ve bugün olduğu hâli almasında işlemcinin önemi tartışılmaz seviyede bulunur. Sizde kaliteli işlemci alarak bilgisayarınızın performansını ve kalitesini üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

 

Bilgisayar İşlemci Modelleri Nelerdir?

 

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok işlemci modeline rastlanmaktadır. En iyi işlemci hangisi sorusunu merak eden insan sayısı oldukça fazladır. İşlemciler bilindiği üzere değişik türlerde ve markalarda karşımıza çıkar. Yaygın biçimde görülen işlemciler şunlardır;

 

1. Intel Core i9
2. Intel Core i7
3. Intel Core i5
4. Intel Core i3
5. AMD Ryzen 9
6. AMD Ryzen 7
7. AMD Ryzen 5
8. Intel Xeon
9. Qualcomm Snapdragon
10. Apple A14 Bionic
11. Samsung Exynos
12. Asus Rog Strix

 

Yukarıda belirtilen işlemci türleri yaygın biçimde kullanılan modellerdir. İşlemci denilince akla Intel firması ile AMD firması gelir. İki türün ağır basması sebebiyle iki rekabetçi firmadan biri tercih edilmektedir. Yukarıda belirtilen seçenekler sadece temel olarak kategorize edilmiş modellerdir.

Bu modellerin kendi içlerinde onlarca türü veya çeşidi bulunmaktadır. Sitemiz üzerinden istediğiniz bilgisayar parçasına kolay biçimde ulaşmanız mümkün olacaktır. İşlemci, ekran kartı, RAM ve akla gelen tüm bilgisayar parçalarına sitemizden erişebilirsiniz.

 

İşlemci Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

Bilgisayar işlemcisinin görevleri nelerdir sorusu ve işlemcinin yaptığı büyük merak konusudur. İşlemciler bilgisayarın beyni olarak görev yapan spesifik parçalardır. Adından anlaşılacağı üzere bilgisayar içerisindeki birçok ayrıntının işlenmesinde etkin rol oynarlar. Diğer parçaların verimini yükseltme olanağı olduğu gibi aynı zamanda kalitesiz olarak bulunması durumunda verimde düşüşe sebebiyet verebilirler.

 

Görevleri, programları, yazılımları, oyunları ve akla gelen tüm içerikleri işleyerek hızlı biçimde kullanılmasında görev yapar. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar arasında işlemcinin kalitesi kadar diğer parçaların yüksek performans vermesi de yatar. Öteki parçaların düşük kaliteye sahip olması, doğal olarak işlemcinin kalitesini aşağı çekecektir. Aynı biçimde işlemcinin kalitesinin düşük olması öteki parçaların kalitesini aşağı çeker.

 

İşlemci özellikle çevrimiçi oyunlarda, videolarda veya fotoğraf düzenleme programlarında çok daha etkin rol oynar. Günümüzde prodüksiyon veya tasarım işi yapan birçok kurum yüksek işlemci ve grafik kartları tercih etmektedir. İşlemlerinin hızının ve performans kalitesini işlemcinin kalitesi doğrudan etkiler.

 

Bilgisayar üzerinde üst düzey yazılımların veya programların sorunsuz ve süratli çalışması için yüksek kaliteye sahip işlemci modellerine yönelmek önemlidir. Sitemiz üzerinden üst düzey performansa sahip işlemci modellerine kolay biçimde ulaşmanız mümkündür.

 

İşlemcilerde GHz kavramı büyük önem teşkil eder. Eski işlemcilerde 3.5 GHz, 3.7 GHz hıza sahip işlemciler mevcut iken zamanla çekirdek kavramı ortaya çıkmıştır. Yüksek çekirdek sayısı olan işlemcilerde çekirdek sayısına göre performans yukarıya çıkar.

 

Çekirdek sayısını anlamak için katlı sistem olarak düşünmek pekte yanlış olmaz. Örnek vermek gerekirse çift çekirdekli 3.0 GHz bir işlemciye göre 4 çekirdekli 3.0 GHz işlemci neredeyse 2 kat daha fazla performans verecektir. Bu nedenle işlemci seçerken ilk dikkat edilmesi gereken çekirdek sayısı olmalıdır.

 

AMD işlemci türleri oyun oynayan bireyler için daha uygun görülse de yüksek efor sarfiyatı nedeniyle kaliteli soğutma sistemlerine ihtiyaç duyar. Daha fazla ısınma ve yüksek efor görmek mümkün olacaktır. Bu nedenle fan ve sogutucu parçalarına özen göstererek hareket etmeniz gerekecektir.

 

Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de ekran kartınız ile en uyumlu olan işlemci türünde karar kılmaktır. Bu nedenle işlemci ve ekran kartını birbirine uyumlu olacak biçimde seçmeniz performansı yukarıya taşıyan durumlar arasında yer almaktadır. Oyun oynayan bireyler genellikle AMD tercihi yaparken genel kullanıcılar Intel türüne daha fazla yönelim gösterir.

 

AMD mi Intel mi İşlemci Almalıyım?

 

İnsanların en fazla merak ettiği konuların arasında hangi işlemci türünü almak gerekir sorusu yatar. İşlemciler, Intel ve AMD olarak iki büyük şirket kategorisine ayrılır. İkisinin kaliteli olması sebebiyle karar vermekte zorlanmak, normal durumlardan biridir. AMD ve Intel işlemcilerin kendi içinde bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

 

AMD işlemcinin avantajları arasında Intel işlemcilere nazaran daha uygun fiyatlarda bulunması ilk sırada yer almaktadır. İşlemci seçerken ihtiyacınızı belirleyerek hareket etmeniz çok daha mantıklı olacaktır. İhtiyacınızı tespit ederek ona göre yönelmek sizlere kolaylıklar sağlar.

 

Intel işlemci türleri, AMD işlemcilere göre daha fazla uyumlu olarak bulunurlar. Ancak fiyat olarak daha pahalı olması dezavantajları arasında yer almaktadır. Ayrıca Intel, yüksek ve kaliteli performans sunarken aynı zamanda daha yaygın kullanılmaktadır.

 

İki türün arasında karar verirken bütçe, amaç, ihtiyaç gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Bu etkenlerin haricinde öteki parçaların görevi, markası, özellikleri ve işlemci uyumunun ele alınması sonucunda tercih yapılmalıdır.

 

İşlemci Modelleri Ayrıntılı Analiz

 

İşlemciler ile ilgili modellere yukarıda göz atmıştık. Ancak belirtilen modeller ana hatları ile ortaya konmuştur. Örnek vermek gerekirse i5 bir işlemcinin birçok türüne ve modeline rastlanabilir. Popüler olarak bulunan işlemci modelleri şunlardır;

 

Intel Core i9 13900K 3.0 GHz 24 Çekirdek İşlemci
Intel Core i9 13900K işlemci
AMD Ryzen 9 7950X3D işlemci
AMD Ryzen 9 7900 4.70 GHz
AMD Ryzen 7 5700X işlemciler
Intel Core i7 13700K
Intel Core i9 19700KF
Intel Core i9 12900KS 3.40 GHz 16 çekirdekli işlemci
AMD Ryzen 7 5800X 3.80 GHz 8 çekirdekli işlemci
Intel Core i5 12400F 4.40 GHz 6 çekirdekli işlemci
Intel Core i9 13900F 5.60 GHz 24 çekirdekli işlemci
AMD Ryzen 5 5600 işlemci 
AMD Ryzen 5 4500 işlemci
Intel Core i5 13600KF 5.1 GHz 
Intel Core i3 12100F 
Intel Core i3 10105F
AMD Ryzen 7 5700G
Intel Core i7 10700F
Intel Core i5 12400

 

Yukarıda belirtilen modellerden anlaşılacağı üzere Intel Core i9 modelleri genellikle 13 bin küsur sayılı rakamlara ait modellere aittir. Aynı şekilde Intel Core i5 modellerinde ise 12 bin bandında modellerin arttığı veya düştüğü görülür. Intel Core i3 modellerinde ise 10000 ile 12000 arasında değişim görülür. 

 

Aslında modellerin sonundaki rakamlara dahi bakarak hangisinin üst segmente sahip olduğunu anlamak mümkündür. Rakamlar yukarıya çıkması halinde kalitede artacaktır. Model rakamı, çekirdek sayısı, GHz gibi detaylar yukarıya çıktıkça kalitede üste taşınır. 

 

Aynı durum AMD içinde geçerli olmakla birlikte AMD Ryzen 9 işlemcilerin, AMD Ryzen 7 modellerinden kaliteli olduğu tartışılamaz. Rakam veya model düştükçe kalitede gerilemeye başlar. Fakat, buradan Intel Core i3 veya AMD Ryzen 5 modellerinin kötü olduğu ortaya çıkmaz.

 

Intel Core i3 veya AMD Ryzen 5 gibi modellerde orta segmentin değerli parçaları arasında yer alır. Bu işlemcilerle bilgisayarda birçok işlemi hızlı biçimde yapabilirsiniz. Ancak üst düzey oyunlar oynayan gamer kişiler, yazılımcılar, profesyonel tasarımcılar en üst düzey işlemcileri tercih etmelidir. 

 

En üst segmentte yer alan işlemciler Intel Core i9 ve AMD Ryzen 9 işlemcilerinin 24 çekirdekli olan modelleridir. Bu modellerin üstünde yer alan ekstra işlemci türleri bulunsa da yaygın olarak üretimde olan modeller değildir. Nadir ve değerli olan parçalar aşırı profesyonel kişilerin aradığı istisnai modeller olarak karşımıza çıkar.

 

İşlemci Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir ve İşlemci Çekirdeğinin Önemi

 

İşlemci alırken ilk dikkat edilmesi gereken husus hangi amaçla ve neden alındığıdır. Amacınızı tespit ettikten sonra seçim yapmak çok daha mantıklı olacaktır. Müşteriler isteklerini kafalarında oturtarak işlemci modellerine yönelerek, alışveriş yapmalıdır. Çünkü işlemci ve bilgisayar parçaları değerli ürünlerdir. 

 

İşlemci alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında diğer parçaların uyumu önemlidir. İşlemci, bilindiği üzere anakart üzerine takılan ve beyin görevi gören parçadır. Bu nedenle anakartın modeli ve markası işlemcinin veriminde doğrudan tesir gücüne sahiptir. Sitemiz üzerinden anakart, işlemci ve tüm bilgisayar bileşenlerine ulaşabilirsiniz.

 

Aynı durum ekran kartı markası ve modeli içinde geçerlidir. Kaliteli ekran kartına ve işlemci ile uyumlu ekran kartına yönelmek alacağınız verimi yukarıya taşıyacaktır. Bu nedenle tüm parçaların birbirleri ile doğru ve kaliteli biçimde entegre olmasına özen göstermelisiniz.

 

Hatalı alışveriş ve işlemci seçimi sizlere maddi kayıplara sebebiyet verebilir. İşlemci alımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli konuların başında isteğinize göre ve ihtiyacınıza istinaden bütçe planlamasıdır. Teknolojik cihaz ve parçalarda bütçe veya fiyatın çok değişken olduğu unutulmamalıdır. 

 

Bütçenize göre işlemci türlerine yönelmek sizler için büyük kolaylık sağlar. Çünkü işlemciler 500 TL'den 50.000 TL'ye kadar fiyat bandında değişiklik görülebilir. Hatta bazı istisnai son modellerin bir araba fiyatına yakın olduğu dahi görülebilir. 

 

Aşırı profesyonel işlemciler çok pahalı olabilirken düşük kalitedekiler uygun fiyata sahip olabilmektedir. Aynı şekilde orta fiyat segmentinde sahip işlemci modellerine de sıkça rastlanır. Bu nedenle bütçe planlaması büyük önem teşkil etmektedir.

 

İşlemci almak isteyen bireyler bütçe planı sonrasında Intel mi AMD mi alması gerektiğini tespit etmelidir. İkisi arasında tercih yapmak için özellikleri hakkında fikir sahibi olmakta elzemdir. Yazımız içerisinde ikisinin arasındaki farkları incelediğimiz bölüm sayesinde fikir sahibi olabilirsiniz. İhtiyacınız ve bütçeniz doğrultusunda AMD veya Intel tercihi yapabilirsiniz.

 

İşlemci alımı sırasında en önemli ayrıntılardan birisi de işlemcinin çekirdek sayısıdır. İşlemciler; tek, 2, 4, 8, 16, 24 çekirdek sayılarına sahip olabilmektedir.

Çekirdek sayısının haricinde kaç GHz olduğuna da dikkat edilmesi önemlidir. İşlemcide verilerin işlenmesi esnasında çekirdeklerden yardım alınmaktadır. 

Çekirdek sayısını beyin olarak düşünmek veya benzetmek pek yanlış olmaz. Ne kadar fazla çekirdek mevcut ise işlemcinin işleme kalitesi ve hızı o denli artar. Çekirdek sayısı iş yükünün düşmesine ve yapılan işlemlerin çok daha hızlı ve verimli biçimde işlenmesine sebep olur.

 

İşlemci çekirdek sayısının önemine örnek vermek gerekirse tek çekirdekte 1 işçinin çalıştığını düşünelim. Ancak 24 çekirdekli bir işlemci üzerinde 24 adet işçinin aynı işi yaptığını varsayalım. Dolayısı ile 24 kat daha hızlı işin paylaşımı söz konusu olacaktır. 

 

Çekirdek sayıları işlemcinin içerisinde bulunan merkezi işlemlerinin birim sayısının belirtilmesi olarak düşünülebilir. Bu nedenle işlemci seçimi esnasında aşırı önemli durumlar arasında yer alır. Çekirdek sayısı arttıkça doğal olarak fiyatta yükselmeler meydana gelir.

 

En Uygun İşlemci Modellerine Nasıl Ulaşabilirim?

 

İşlemci alırken en uygun nereden temin edileceği merak edilmektedir. Bilgisayar parçaları bilindiği üzere değerli ve yüksek maliyete sahip parçalardır. Bu nedenle alım yaparken dikkatli biçimde davranmak sizlere ekonomik açıdan birçok kolaylık sağlayacaktır. Günümüzde tekno market ve site sayısının artması, insanların kafasının karışmasına sebebiyet verir. 

 

İşlemci alırken sitemizden kolay biçimde yararlanmanız mümkündür. Kurumumuz teknolojik ürünler konusunda sektörün öncü firmaları arasında yer alması sebebiyle düşük fiyatlarla sizlere yardımcı olur. Toptancı fiyatlarına yakın biçimde yardımcı olması sebebiyle firmamız oldukça popüler ve müşteri sayısı fazla olan şirketlerden biridir.

 

İşlemci alımı sırasında veri akışını yüksek veri hızına ulaşarak sağlayan işlemciler tercih edilmelidir. Ancak kaliteli ve hızlı görev yerine getiren işlemciler yüksek fiyatlarla karşımıza çıkar. TEQSMA, sizleri düşünerek kâr marjını düşük tutarak ürün satışı yapar.

 

Platformumuz içerisinde sadece bilgisayar parçaları yer almaz. Aynı zamanda değişik elektronik cihazlar, giyilebilir teknoloji ürünler, kablo dönüştürücüler, şarj aletleri, bataryalar, elektronik cihaz aksesuarları, akıllı cep telefonları gibi ürünlerde mevcuttur. Dilediğiniz ürünü seçerek hızlı şekilde sipariş verebilirsiniz.
 

Etiketler: #Bilgisayarİşlemcileri #İşlemciModelleri #Intelİşlemciler #AMDİşlemciler #ÇekirdekSayısı #İşlemciHızı #BilgisayarPerformansı #İşlemciSeçimi #Enİyiİşlemciler #Teknoloji #BütçePlanlaması #BilgisayarParçaları
Şubat 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR