Mac Bilgisayar Programları ve Mac Bilgisayar İşletim Sistemi

Mac Bilgisayar Programları ve Mac Bilgisayar İşletim Sistemi

Elektronik cihazların zamanla sürekli gelişim halinde olduğuna şahit oluyoruz. Sürekli değişen yazılım, teknoloji ve değişik gelişmeler sayesinde cihazlara yeni işlevler eklenir. Yeni özelliklerin eklenmesi ile birlikte elektronik cihazların kullanım kapsamında yüksek bir artış söz konusudur.

Elektronik cihaz denince akla gelen en temel alet tabi ki bilgisayardır. Personal Computer kavramı ile dünya literatüründe yer alan cihaz kısaltma olarak PC olarak biliniyor. Dolayısıyla bilgisayar ve PC gibi tabirlerin uluslararası alanda kullanımı söz konusu olmaktadır.


Bilgisayarlar zamanla değişimler yaşayarak farklı modellerde, markalarda ve özelliklerde karşımıza çıkıyor. Ancak 1984 senesinden itibaren varlık gösteren önemli bilgisayar tipleri arasında Mac bilgisayar ilk sıralarda yer almaktadır.


Mac bilgisayarlar Macintosh kavramı ile 1984 senesinin ilk aylarında doğdu. Markanın ortaklarından olan Steve Jobs oldukça popülerdir. Ancak diğer ortaklarında kurulum esnasında ve Apple markasının gelişiminde büyük rol oynadığı unutulmamalı.


Jef Raskin ve Wozniak gibi kişilerinde markanın doğusunda etkisi oldukça fazladır. Günümüzde bahsedilen tüm ortakların milyarder konumda olduğu ve bazılarının hayatını kaybettiği görülüyor.


Apple markasının sadece bilgisayar konusunda öncü olmadığı görülüyor. Markaya aite başka birçok cihazında sektörde kaliteli biçimde müşterilere sunulduğuna şahit olmaktayız. Apple ürünlerinden popüler olanlar ve yüksek satış rakamına sahip cihazlar şunlardır;


Apple iPhone telefon modelleri
Apple Macbook dizüstü bilgisayar modelleri
Apple İmac masaüstü bilgisayar modelleri
Apple Airpods kulaklık modelleri
Apple Watch akıllı saat modelleri
Apple Magsafe batarya ve şarj aletleri modelleri
Apple AirTag ile aksesuar ve cihaz bulma aparatları


Yukarıdaki tüm cihazlar Apple tarafından ortaya çıkarılan, yüksek kaliteye sahip teknolojik ürünlerdir. Kendi has dizaynı, tasarımı ve özellikleri ile milyonlarca kullanıcının huzuruna çıkmaktadır. Sitemiz TEQSMA sayesinde dilediğiniz Apple marka ürünlere kolay ve pratik biçimde sahip olabilirsiniz.


Mac Bilgisayar
Apple' ın ortaya çıkardığı Macintosh bilgisayarlar zamanla gelişmeler ışığında değişti. İlk çıkan PC modeli yaklaşık 8 kiloya yakın ağırlığa sahipken, günümüzde çok daha hafif yapıda bulunuyor. Aynı zamanda yeni Mac PC' lerde bulunan özellikler eskiye göre bambaşka düzeylerdedir.


Mac' lerin zamanla gelişim ve değişim ile birlikte farklı kategorilere sahip olduğu görülmektedir. Laptop ihtiyacı için Macbook Air, Macbook Pro gibi türleri mevcuttur. Masaüstü bilgisayar kullanımı için İmac adı verilen efektif ve spesifik bilgisayarlar karşımıza çıkacaktır.


Apple Mac veya Macintosh kullanıcılarının bazı ayrıcalıkları olduğu aşikârdır. Elinde Mac bilgisayar ve herhangi bir Apple ürünü bulunan kişiler bu durumun bilincindedir. Mac' iniz sayesinde öteki bilgisayarlarda olmayan bazı ayrıcalıklar bulunacaktır. Mac' inizde bulunan o ayrıcalıklı durumlar aşağıdaki gibidir; 


Özel, eşsiz ve estetik tasarım
Hoş, naif ve şık görünüm
Gri, beyaz ve kendine has spesifik renkler
Üst düzey çözünürlüklü monitör ve retina ekranlar
Üst düzey parça özellikleri
Yüksek performans ve uzun ömürlü kullanım
Öteki Apple ürünleri ile ahenk yakalamak
Kendine has işletim sistemi olan Mac OS ile n!ğ ve farklı kullanım
Apple markasına özel yazılım ve program uyumu ile kullanım


Mac bilgisayarlar kendine özel birçok özellik barındırıyor. Farklı işletim sistemleriyle hizmet veren cihazlar değişik ve keyifli kullanım sunar. Bazı müşteriler ilk defa kullanmaları halinde bir müddet farklı işletim sistemlerini yadırgar. Aynı durum Android telefon kullanıcılarının Apple iPhone kullanımına geçmesinde de görülüyor.


Yeni Mac kullanıcılarının bir süre sonunda alışması söz konusu olacaktır. Alışmaları halinde vazgeçmek ve değişmek neredeyse imkansızdır. Çünkü Apple işletim sisteminin kalitesini benimsemek ve keyfini almak âdeta sizleri markaya bağımlı yapacaktır.


Apple ürünlerini tercih eden kişiler kalite, estetiklik, dizayn ve üst düzey kullanım için seçerler. Markanın ürün fiyatları aynı ürünlere sahip öteki markalara göre oldukça pahalıdır. Özellikle döviz kurlarında oluşan dengesiz durumlar nedeniyle PC ve telefonlarının çok yüksek fiyatlarda olması normaldir.


Apple bilgisayarın fiyatını belirleyen en temel unsurlar çıktığı üretim yılıdır. Satışı esnasında yanında 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 gibi ibareler yer alır. Ayrıca kaçıncı nesil olduğu ve özelliklerinin hangi seviyeye hitap ettiği fiyatları doğrudan etkiler.


Mac Bilgisayar İşletim Sistemi ve Apple İşletim Sistemleri


Mac bilgisayarlarda kendine has, özel bir işletim sistemi bulunuyor. Normal bilgisayar modellerinde genellikle Microsoft Windows işletim sistem türleri görülecektir. Nadir olsa da Linux gibi işletim türlerine rastlanabilir.


Apple cihazlarda ise kendine özgün bir yapıya sahip Mac OS işletim sistemleri mevcuttur. Apple iPhone modellerinde ise iOS işletim sistemi bulunuyor. Apple cihazlarda bulunan işletim sistemleri aşağıdaki gibidir;


1. Mac OS: Apple'ın masaüstü bilgisayarları için geliştirdiği işletim sistemidir. İlk olarak 1984 yılında çıkmış ve günümüze kadar birçok sürümü yayınlanmıştır. Mac OS x gibi sürümleri ve çeşitleri mevcuttur.
2. iOS: Apple'ın mobil cihazları (iPhone, iPad ve iPod touch) için geliştirdiği işletim sistemi olarak biliniyor. İlk olarak 2007 yılında iPhone ile birlikte piyasaya sürülmüştür. Zamanla tüm iPhone cihazlarda kullanılarak yaygın ve popüler biçime dönüşmüştür. 
3. watchOS: Apple Watch akıllı saatleri için geliştirilmiş bir işletim sistemidir. İlk olarak 2015 yılında piyasaya sürülen yeni sistemlerden biridir. Giyilebilir teknoloji ürünlerinden olan akıllı saatlerin ortaya çıkması yakın tarihlere dayanıyor. Dolayısıyla işletim sisteminin geçmişi oldukça yenidir.
4. tvOS: Apple TV için geliştirilen bir işletim sistemidir. İlk olarak 2015 yılında piyasaya çıkması ile birlikte hâlâ aktif biçimde kullanılıyor.
5. iPadOS: iPad tabletleri için özel olarak tasarlanmış bir işletim sistemidir. İlk olarak 2019 yılında piyasaya sürülen, aktif kullanılan işletim türüdür.


Bahsedilen tüm işletim sistemleri, Apple cihazların farklı türlerinde kullanılıyor. Apple markasının en büyük özelliği kendi ürünlerine uyumlu işletim sistemleri ve yazılımlar üretmesidir.


Kendine has yazılım tasarımı ve menü çubuğunda bulunan değişik yazılım mevcuttur. Kullanım olarak ve içerik bakımından Windows işletim sistemine göre oldukça farklıdır. Aynı durum iPhone ve Android telefonlar arasında da geçerlidir. iOS işletim sistemine sahip telefonlarda farklı yazılımlar ve menü bulunuyor.


Mac bilgisayar işletim sistemleri belli zaman dilimlerinde güncellenir. Sürekli yenilikler, güncellemeler ve sorunsuz çalışma için değişimler söz konusudur. Yeni sürüm ve güncellemeler ile kullanıcılara maksimum konfor sunuluyor. Mac OS sürümlerinden bazıları şunlardır;


1. Mac OS X Cheetah (10.0)
2. Mac OS X Puma (10.1)
3. Mac OS X Jaguar (10.2)
4. Mac OS X Panther (10.3)
5. Mac OS X Tiger (10.4)
6. Mac OS X Leopard (10.5)
7. Mac OS X Snow Leopard (10.6)
8. OS X Lion (10.7)
9. OS X Mountain Lion (10.8)
10. OS X Mavericks (10.9)
11. OS X Yosemite (10.10)
12. OS X El Capitan (10.11)
13. Mac OS Sierra (10.12)
14. Mac OS High Sierra (10.13)
15. Mac OS Mojave (10.14)
16. Mac OS Catalina (10.15)
17. Mac OS Big Sur (11.0)


Mac Bilgisayar Programları ve Yazılımları 


Apple yazılımı ve uygulaması olan Apple Store gibi alanlardan cihazlara uyumlu programlar indirilebilir. Ayrıca yazılım ve program üreticilerinin Apple markasının yazılımlarında çalışması için farklı üretimleri söz konusudur. İş akışı ve aynı anda konforlu kullanım bakımından oldukça farklı, özel yapıya sahiptir.


Oyunlarda dahi iOS, Mac OS gibi işletim sistemlerine uyumlu farklı yazımlar görülecektir. Bazı programların Apple işletim sistemlerinde çalışmaması ve Microsoft Windows içerisinde çalıştığı görülmektedir. Fakat, aynı durumun tersine de şahit olunan birçok yazılım türü mevcuttur.


Apple yazılımları, aplikasyonları ve uygulamaları arasında birçok seçenek bulunuyor. Bu yazılımların ve uygulamaların ücretsiz olarak indirilmesiyle kullanım mümkündür. Apple mağaza, Store ve sitesi gibi alanlardan indirmek mümkündür. Ancak bazı özel uygulamaların ücretli olarak sunulduğunu görmekte mümkün olabilir.


Apple Mac bilgisayar programları ve yazılımları denince akla ilk gelenler Safari, İmovie, pages olarak bulunuyor. Ayrıca müzik için iTunes, numaralar için Numbers, not alma gibi işlemler için Keynote programları vardır. Apple bilgisayarlarda GarageBand, Photoshop, Office yazılımları da sıkça görülen programlardır.
 

Etiketler: #MacBilgisayar #AppleÜrünleri #SteveJobs #ElektronikCihazlar #İşletimSistemleri #TeknolojikGelişmeler #EstetikTasarım #Macbook #İmac #AppleAksesuarları #YazılımVeDonanım
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR