Masaüstü Bilgisayar İçin Bluetooth Kullanımı

Masaüstü Bilgisayar İçin Bluetooth Kullanımı

Bilgisayar kullanımları ile birlikte başka cihazların adaptasyon süreci mühim hâle gelmiştir. Bu nedenle günümüzde Bluetooth gibi çeşitli veri transferi yapmaya yarayan bağlantı tipleri büyük önem taşıyor. Bilgisayarların birçoğu içerisinde Bluetooth özelliği mevcuttur.

Bilgisayar içerisinde Bluetooth özelliği bulunmasına rağmen aktif olmadığı görülebilir. Bu sebeple kişilerin nasıl aktifleştirme yapacakları konusunda bilgi sahibi olmaları elzemdir. Başka bir Bluetooth cihazını bilgisayarınızla eşleştirmek için bazı adımlar takip edilmelidir.


Bilgisayarlarda yerleşik şekilde bulunan Bluetooth özelliği olmak üzere birçok değişik işlevi kolay biçimde aktif biçime çevirmek mümkün. Gerekli adımların sırasıyla yapılması halinde Bluetooth tanımlamasını yaparak açabilirsiniz. Eğer teknolojik başka cihazlar kullanıyorsanız Bluetooth gibi bağlantı yolları olmazsa olmaz öneme sahip olacaktır.


Genellikle bilgisayarınızın USB bağlantı noktasına takılan parçalar ile bağlantı kurmak mümkündür. Ancak USB bağlantısı ile birlikte aynı zamanda Bluetooth özelliğinin aktif olduğu cihazlar oldukça fazladır. Telefonlar, hoparlörler ve çok daha fazlası USB Bluetooth bağlantısı ile teknolojik cihazlarla eşleşecektir.


Veri Aktarırken veya Paylaşırken Kullanılan Bağlantı Türleri 

Gündelik yaşam içerisinde bilgisayarın yaygın kullanımı bazı ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Elektronik cihazların birbirlerine bağlanması ve veri aktarımı gibi ihtiyaçların olması söz konusudur. Çeşitli verileri aktarırken ve dosya iletirken birçok bağlantı türü kullanılıyor.


Yaygın biçimde görülen ve teknolojik cihazlar arasında veri aktarımı için kullanılan bağlantılar şunlardır;


Kızılötesi: Eski dönemlerde bulunan, 2000'li yılların popüler veri aktarım yöntemidir. Bluetooth yönteminin düşüğü ve yavaş hâli olarak düşünülebilir. Artık günümüzde pek tercih edilmez ve yerini Bluetooth seçeneğine bırakmıştır. 
Bluetooth: Veri paylaşımı noktasında en yaygın kullanılan türlerin başını çekiyor. Bluetooth akla gelen her cihazda bulunan özelliklerden biridir. Telefon, tablet, hoparlör, kulaklık, mikrofon, taşınabilir harddisk, şarj aleti gibi birçok ürün görülecektir. Bu ürünlerin haricinde giyilebilir teknoloji ürünlerin dahi Bluetooth ile senkronize olduğuna şahit olmaktayız.
HDMI: Yüksek çözünürlüklü seslerin ve videoların aktarılması için tercih edilen bağlantı tipidir. Dolayısıyla sinema, editörlük, video prodüksiyon ve ses işlemleri için olmazsa olmaz öneme sahiptir.
USB: En yaygın kullanılan kablolu aktarım biçimlerinden biridir. Genellikle telefon, tablet ve bilgisayardan bilgisayara ver aktarımı öne çıkar. Aynı şekilde veri depolama, saklama ve işleme gibi işlemler içinde elverişlidir.
Ethernet: kablolu ağ bağlantısı olarak bulunan önemli bir sistemdir. Hızlı, pratik ve güvenilir biçimde aktarma işlemine yarayacaktır.
Wi-Fi: Kablosuz ağ bağlantı sistemi olarak bulunuyor. Ethernet versiyonunun gelişmesi ile birlikte son 15 senede kablosuz ağ çok daha yaygın biçime dönüştü. Dolayısıyla veri iletimi konusunda öncü aktarma türlerinden biridir.


Bluetooth Önemi ve Hangi Cihazlarda Tercih Edilir?
Teknolojik cihazlar kullanırken birbirine bağlamak çok önemlidir. Özellikle aksesuar kullanımlarında birçok aksesuarın Bluetooth gibi bağlantı tipleri ile aynı anda kullandığına şahit oluyoruz. Dolayısıyla Bluetooth, veri aktarımının haricinde iki cihazın birbirine uyumlu bir biçimde aynı anda çalışmasına vesile olur. Bluetooth yaygın olarak aşağıdaki cihazlarda kullanılır;

Bilgisayardan bilgisayara veri aktarımı
Dizüstü bilgisayarlar arası aktarım
Akıllı cep telefonuna hoparlör bağlayarak müzik dinlemek
Akıllı cep telefonuna kablosuz kulaklık bağlamak
Akıllı cep telefonuna akıllı saat bağlamak ve uyumlu kullanım
Akıllı bileklik ve cep telefonu senkronizasyonu
İki cep telefonu arasında dosya paylaşımı
Bilgisayara kablosuz hoparlör bağlamak 
Bilgisayara kablosuz kulaklık bağlamak
Kablosuz şarj aletini telefona bağlamak
Sanal gerçeklik cihazını bilgisayara bağlamak
Oyun konsolları aksesuarlarını ve kollarını ana makineye bağlamak
Akıllı saat ile hoparlör
Akıllı süpürge robot ile telefon veya bilgisayar bağlantısı
Powerbank, taşınabilir harddisk gibi aksesuarların PC ve telefon ile bağlanabilmesi
Araba içerisindeki televizyon, navigasyon, müzik sistemleri ile ilgili bağlantılar
Sağlık cihazları ile ilgili bağlantıların telefon veya bilgisayara yapılabilmesi
Telsiz ve çeşitli iletişim araçların bağlantısı
Kitle iletişim araçları ile birçok teknolojik cihazın entegresi
Televizyon ile bilgisayar bağlantısı
TV ile telefon bağlantısı
TV ile mouse ve fare bağlantısı 
TV ile müzik ve ses sitemi bağlantısı 

Bilgisayar İçerisinde Bluetooth Kullanımı ve Aktif Hâle Getirmek


Bluetooth kablosuz iletişim teknolojileri denince akla gelen ilk oluşumlardan biridir. Bilgisayarda Bluetooth kullanabilmek için öncelikle bilgisayarın Bluetooth özelliğine sahip olması gerekiyor. Aksi taktirde dışarıdan takviye alarak kullanım söz konusu olacaktır.

Dışarıdan takviyeli kullanıma örnek olarak Bluetooth adaptörü ilk sırada yerini alıyor. Bilgisayara takarak üst düzey performansla kullanabilir ve Bluetooth ihtiyacınızı gidermeniz mümkün.

Bluetooth adaptörünü bilgisayara yaktıktan sonra Windows işletim sistemi üzerinden özelliklerini aktif hâle getirmeniz gerekmekte. Bunun için Ayarlar - Cihazlar - Bluetooth sekmelerine tıklamalısınız. Ayrıca öteki cihazlar bölümüne giriş yapıp, açma ve kapatma seçeneğini göreceksiniz.

Bluetooth ile bilgisayarda bulunan Bluetooth özellikli cihazlarla kablosuz veri transferi mümkündür. Örnek vermek gerekirse Bluetooth kulaklık, hoparlör, klavye, mouse gibi cihazları PC'ye eşleyebilmeniz basittir.

Bluetooth sayesinde telefonunuzda bulunan fotoğraf, müzik ve çeşitli evrakları kolay biçimde aktarmanız kolaydır. Baskı işlemleri içinde pratiklik sunmasının haricinde birçok kolay ve basit kullanım olanakları doğacaktır. Ev, iş ortamı gibi akla gelen tüm alanlarda Bluetooth olmazsa olmazlardan biridir.

Bilgisayar içerisinde Bluetooth özelliği mevcut ise bunun nasıl açılır sorusu oldukça basittir. Sizler için en yaygın kullanılan işletim sistemi olan Windows 10 için yapılması gereken aşamalar sırasıyla aşağıdaki gibidir;

Başlat kısmına girilir veya tıklanır
Ayarlar kısmına tıklanarak devam edilir
Cihazlar menüsüne tıklanır
Bluetooth ve diğer cihaz kısmı seçilir
Üst bölgenin sağ tarafındaki kısımdan Bluetooth altındaki anahtar aktif veya faal biçime getirilir


İşlem merkezi kısmından alternatif yöntem;


İşlem merkezi ismi verilen alan görev çubuğunun orada bulunmakta ve tarih, saat yanında yer almaktadır
Görev çubuğunuzun bulunması
İşlem merkezinin tıklanması
Bluetooth seçimi yapılır
Seçimden sonra açılarak aktif hâle getirilir

Bluetooth Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?


Bluetooth uzun süredir hayatımızda kolaylık sağlayan bağlantı tiplerinden biridir. Dolayısıyla çıkış noktası ve tarihi insanlar tarafından merak ediliyor. Bluetooth ilk olarak 1994 senesinde bazı denemeler ile ortaya çıkmıştır. 

1994 senesinde ünlü telefon firmalarından olan Ericsson şirketinin geliştirmeleri ile birlikte yaygın biçimde kullanılmaya başlandı. Eski dönemde çok daha yavaş bir hıza sahipken zamanla gelişmeler hızlandı ve hızına hız kattı. Helsinki içerisinde düzenlenen global bir fuar içerisinde ilk olarak Bluetooth tanıtılmıştır.

Helsinki fuarında tanıtılması ve insanlarla buluşması nedeniyle Bluetooth bağlantı tipinin çıkış tarihi 1999 senesi olarak kabul ediliyor. Zamanla ilerleyen hızı ve kolay kullanımı söz konusu olmaktadır. Eski dönemlerde dakikalarca süren işlemlerin, artık saniyeler içerisinde tamamlandığı görülüyor. Ayrıca birçok değişik cihaza Bluetooth özelliğinin kolayca adapte edildiği gelişmeler arasında yer almaktadır.

Bluetooth ile veri aktarımı veya bağlantı insanlar için basit gibi gelebilir. Fakat derin düşünürsek iki cihazın arada kablo olmadan sinyaller yoluyla veri alışverişi yapması korkunç bir buluştur. Bundan yaklaşık 50 sene önce insanlara kablosuz veri iletilmesi ile ilgili bilgi verilseydi. Muhtemelen bunun deli saçmalığı olduğuna inanılır, hatta tepki gösterilirdi.

Günümüzde diğer cihazlar ile saniyesinde bağlanabilir yapı söz konusudur. Hatta otomatik olarak algılama durumları sayesinde cihazlar, seçici biçimde otomatik bağlanma yapacaktır. Duruma göre cihaz ekle ile Bluetooth bağlantısı öncesinde yeni cihazları tanıtmakta mümkündür. Bu gelişmeler bizlere teknolojinin ne seviyelere geldiğini kanıtlar niteliktedir.

Aynı şekilde USB Bluetooth entegresi ile birlikte çeşitli aparatların birbirine ahenkli biçimde kullanımını görüyoruz. Bu özelliğe sahip klavye, mouse, hoparlör, kulaklık, şarj aleti gibi cihazları dilediğiniz alete bağlayarak kullanmanız imkanlar dahilindedir.

Yaygın biçimde tercih edilen ürünlerin başında Bluetooth kulaklık, Bluetooth hoparlör ve akıllı saatler geliyor. Aynı zamanda giyilebilir teknoloji ürünleri olarak bulunan akıllı saatlerinde Bluetooth yardımı ile bağlanması mümkün olacaktır. Akla gelen birçok başka cihazlar ile dilediğiniz teknolojik cihazlar bağlanarak kolaylıkla kullanmak mümkün.


Bluetooth Avantajları Nelerdir?

Bluetooth kullanımı gündelik yaşam içerisinde elektronik ve akıllı cihazlarda birçok kolaylık sağlıyor. Artık günümüzde Bluetooth kullanımı ihtiyaçtan ziyade zorunluluk ve temel bir olguya dönüşmüştür. Dolayısıyla elektronik ve teknolojik tüm aygıtlarda Bluetooth özelliği mevcuttur. Özelliğin bu denli yaygın olmasının birçok faydası ve avantajı mevcut, sunduğu kolaylık ve avantajlar aşağıdaki gibidir;

Kablosuz bağlantı
Hızlı veri transferi
Kolay ve pratik bağlantı
Enerji verimi 
Pil ve şarj tasarrufu
Çoklu ve Multi bağlantı
Birden fazla cihazın aynı anda kullanımı
Güvenilirlik ve pratiklik
Ücretsiz kullanım
Uyumluluk ve adaptasyon
Kaliteli veri aktarımı ve veri alımı
Veri yedekleme, stoklama ve saklama imkanı
En basit cihazda dahi bulunması
Duruma göre dışarıdan aparat ile eklenen özellik olabilmesi
Yüksek performanslı veri alışverişi
Efektif kullanım imkanı
Süratli aktarım 
Kolay biçimde bağlanabilme
Otomatik bağlanma
Cihaz tanıma ve aygıt tanıma
Cihazı hızlı bulabilmek
Bulunan cihaza kısa sürede bağlantı
Her cihazda mevcut özellik olması
Veri transferi haricinde de kullanım
Aksesuar tanımlaması ve eşleşmesi
Hoparlör, kulaklık ve ses sistemleri kullanımı
Şarj aleti ve powerbank kullanım imkanı
Taşınabilir cihazlarda entegrasyon
Giyilebilir teknoloji ürünlerde kullanım olanağı
 

Etiketler: Bluetooth kullanımı, Bilgisayar Bluetooth aktifleştirme, Veri transferi teknolojileri, Kablosuz bağlantı yöntemleri, Bluetooth adaptörü kullanımı, Elektronik cihazlarla Bluetooth eşleştirme, Veri aktarım bağlantı türleri, Bluetooth özelliği açma kapatma, Bluetooth adaptasyon süreci, Teknolojik cihazlarla Bluetooth kullanımı
Şubat 29, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR