Monitör Çeşitleri ve Monitör Alırken Neye Dikkat Etmeliyim?

Monitör Çeşitleri ve Monitör Alırken Neye Dikkat Etmeliyim?

Gelişen teknoloji sayesinde çeşitli bilgisayar parçaları gelişim göstermiştir. Bilgisayar ekranlarına bilindiği üzere monitör ismi verilir. Monitörler bilgisayardaki tüm işlemleri görmemizi sağlayan televizyona benzer cihazdır. Bu nedenle olmazsa olmaz donanım parçalarından biridir. 

 

Monitör olmadan bilgisayarı kullanmak imkansıza yakındır. Monitör olmaması halinde alternatif bir projeksiyon veya televizyon bulunması gerekir. Aksi taktirde görüntüyü görmemiz veya işlemlere bakmamız olanaklar dışındadır. 

Monitörler eski dönemlerde tüplü şekilde bulunan cihazlardı. Ancak teknolojinin gelişimi sonucunda monitörlerde televizyonda oluşan plazma, LED, QLED gibi gelişmelerden nasibini almıştır. Teknolojik gelişmeler ile birlikte ilerleyen süreçte monitör gibi cihazlar bambaşka seviyelere ulaşacaktır.

 

Monitör Nedir?

 

Bilgisayarlar için monitörler, görüntüyü göstermek için kullanılan temel ve önemli bileşenlerden biridir. Bir monitör bilgisayarın işlediği grafikleri, resimleri ve metinleri görüntüleyebilen ayrıca kullanılan tüm programları anında yansıtan cihazdır. Televizyonun işleme sistemi ile aynı şekilde bulunurken tek farkı bilgisayar kasası ile entegre olmuş biçimde çalışmasıdır.

Monitörler, farklı boyutlarda ve teknolojilerde mevcut olduğu için birçok kullanım amacı ve nedeni bulunmaktadır. Kullanıcılar istedikleri amaca hizmet eden monitörlerde karar kılarak seçim yaparlar. Monitörün markası, ekran kalitesi ve boyutları da büyük önem teşkil eder.

Monitörün temel özellikleri arasında ekran boyutu, çözünürlük, yenileme hızı, renk doygunluğu ve tepki süresi bulunur. Bütün faktörler kaliteyi ve alınan verimi ortaya koymaktadır.

Ekran boyutu, monitörün fiziksel boyutunu ve görüntülenebilir alanını belirler. Çözünürlük, monitörün ne kadar ayrıntılı bir görüntü sağladığını ortaya koymaktadır.

Yenileme hızı, piksel kalitesi monitörün ekran görüntüsünü ne sıklıkla güncellediğini belirler. Renk doygunluğu, monitörün ne kadar canlı ve gerçekçi renkler sağladığını yansıtmaktadır. Tepki süresi ise monitörün ne kadar hızlı tepki verdiğini ortaya koyan önemli özelliklerden biridir.

Monitörler, farklı amaçlar için spesifik özelliklere sahip olabilir. Örneğin, oyun için kullanılacak bir monitör yüksek yenileme hızı ve düşük tepki süresi ile birlikte yüksek çözünürlüğe sahip olabilir. Buna karşılık, bir ofis için kullanılan monitörler çözünürlüğe ve renk doğruluğuna sahiptir. Ancak yüksek yenileme hızı veya düşük tepki süresi gibi özelliklere ihtiyaç duymayabilir.

 

Monitörlerin Boyutu

 

Günümüzde monitörler birçok boyutta ve türde karşımıza çıkar. Eski dönemlerde en yaygın olan monitor türü 17 inç iken günümüzde boyut olarak büyüyen birçok monitör türü bulunmaktadır. Televizyon çeşitlerinde olan büyümenin aynısı monitörlerde de görülür.

 

Monitör boyutları genel olarak ekranın çapraz köşelerinden baz alınarak ortaya çıkan mesafeye göre hesaplanır. Aynı durum televizyon hesaplaması içinde geçerlidir. Örnek vermek gerekirse bir monitörün sağ üst köşesinden sol alt köşesine olan mesafe inç olarak karşılık bulur.

 

İnç kavramı yabancı ülkelerde yaygın şekilde kullanılan uluslararası bir uzunluk birimidir. 1 inç santimetre olarak 2.54 cm'ye karşılık gelmektedir. Bu nedenle 10 inç monitör olan bir ekran 25.4 cm ekran boyutuna (çapraz hesapla) tekabül edecektir.

17 inç (43 cm)
19 inç (48 cm)
21,5 inç (55 cm)
24 inç (61 cm)
27 inç (69 cm)
32 inç (81 cm)
34 inç (86 cm)
38 inç (97 cm)

Monitör alacaksanız boyutlara dikkat ederek hareket edilmelidir. Yukarıda belirtilen ekran boyutları yaygın şekilde kullanılan ebatlardır. Bu boyutlar haricinde değişik aralıklarda da monitör türlerine rastlanmaktadır. Sitemiz TEQSMA üzerinden de istediğiniz monitör modelini tercih edebilirsiniz.

 

Monitörlerin birçok özelliğe ve kategoriye sahip olduğunu unutmamak gerekir. Farklı modellerde curved, ultrawide gibi değişik monitör biçimlerine de sıkça rastlanmaktadır. Özellikle tüplü monitörlerde LCD monitör biçimine geçilmesi nedeniyle çeşitlilik oldukça artmıştır.

 

Monitör boyutları farklı seçenekler sunar ve genellikle ölçüleri ekranın köşesinden köşesine çapraz olarak verilir. En yaygın monitör boyutları arasında 19 inç, 21 inç, 24 inç, 27 inç, 32 inç ve 34 inç bulunur. ,19 - 27 aralığı en fazla tercih edilen seçeneklerdir. 17 ve 15 inç kadar düşük seçenekler pek tercih edilmez.

 

Monitörlerde çok daha büyük boyutlarda mevcuttur. Monitör boyutu seçimi kişinin inisiyatifine göre değişim gösterir. Daha büyük boyutlar genellikle bilgisayardan iş yapan ve gelir elde eden kişiler için uygundur. Ancak boyut büyümesi yaparken ekran çözünürlüğünden ödün vermemek gerekir.

 

Monitör Türleri

 

Gündelik hayatımızda birçok monitör türü ve seçeneği karşımıza çıkar. Kullanılan amaçlara ve ihtiyaca göre uygun olan monitör seçimi yapılabilmektedir. İstediğiniz monitör türlerine sitemiz üzerinden de hızlı ve pratik şekilde ulaşmanız mümkün olacaktır. Değişik renk, marka ve modellere göz atabilirsiniz.

 

Monitörler üretim sırasında iki farklı panel biçimi ile karşımıza çıkar. Karşımıza çıkan ilk monitör panel biçimi ips paneldir. İkinci panel biçimi ise daha düşük fiyatlarla bulunan Tn paneldir. Profesyonel kullanıcılar daha çok ips panel tür monitör seçer.

 

Popüler olarak kullanılan değişik şekillere sahip farklı monitörler bulunmaktadır. Amaca, işleve ve kişilerin kullanım ihtiyaçlarına göre tercih edilmekle birlikte farklı tarzlarda karşımıza çıkar. Bu monitör türlerinden bazıları şunlardır;

Geniş Ekranlı Monitör Türleri
Kavisli Ekrana Sahip Monitörler (Curved)
Oyuncu veya Gamer Monitörleri

 

Yukarıda belirtilen monitör türlerinden geniş ekranlı monitörler yaygın şekilde görülmektedir. Kavisli veya Curved modeller ise kişinin isteğine göre tercih sebebidir. Oyun sever kişiler ise gamer veya oyuncu Monitörlerine yönelir. Özellikle gençlerin oyuncu monitörüne büyük ilgisi vardır.

 

Monitörlerde aynı televizyon gibi değişiklikler yaşamıştır. Televizyon ve monitör benzerliği nedeniyle iki tarafta birbirini tetikleyen gelişmeler yaşar. Bu nedenle monitör ve TV'nin ortak hareket etmesi normaldir. Televizyonda olduğu gibi monitör türlerinde de olan çeşitler şunlardır;

LCD monitör türleri
LED monitör türleri
OLED ve QLER monitör türleri
Plazma monitör türleri
Crt monitörler

Yukarıda bulunan türler televizyona paralel şekilde karşımıza çıkar. Televizyonların gelişmeleri aynı şekilde monitör gibi cihazlara da yansımaktadır. İlerleyen zaman dilimlerinde çok daha kapsamlı monitörler ile karşılaşma olanağımız yüksektir.

 

Monitör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Monitör alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ekran çözünürlüğü ilk sırada yer almaktadır. Bu duruma örnek olarak televizyonları göstermek çokta yanlış olmaz. Aynı boyutta bulunan iki monitörden birinin çok net ve detaylı ekran çözünürlüğü olurken diğeri kalitesiz görüntü sunabilir. Bu nedenle seçim yaparken yüksek ekran kalitesi tercih edilmelidir.

Monitör seçerken dikkate alınması gereken diğer faktörler arasında fiyat, bağlantı seçenekleri ve ergonomi özellikleri bulunur. Fiyat, genellikle ekran boyutu ve özellikleri ile doğru orantılıdır. Bağlantı seçenekleri, monitörün bilgisayara nasıl bağlandığını belirler ve farklı monitörler, HDMI, DisplayPort, VGA ve DVI gibi farklı bağlantı seçeneklerine sahip olabilirler. Ergonomi özellikleri, monitörün ayarlanabilir olup olmadığını ve kullanıcının konforunu artırmak için ayarlanabileceğini belirler.

 

Sonuç olarak monitörler, bilgisayarların vazgeçilmez bileşenlerinden biridir ve farklı amaçlar için özel özelliklere sahip olabilirler. Monitör seçerken ekran boyutu, çözünürlüğü, yenileme hızı, renk doygunluğu, tepki süresi dikkate alınmalı kullanım amacına göre eksik özellikte bir monitör yerine ihtiyaçlara karşılık veren monitörler tercih edilmelidir.

 

Oyuncu Monitörleri ve Yayıncı Monitörleri

 

Bilgisayar kullanan birçok birey oyun oynamayı da tercih eder. Oyuncu olarak tabir edilen kişilerin bilgisayar araç ve gereçleri oyunlara uygun ve adapte olacak şekilde bulunmalıdır. Oyuncu bilgisayarı olmadan üst düzey oyunları kaliteli oynamak mümkün değildir.

 

Oyuncu bilgisayarında ekran kartları çok önemliyken aynı şekilde monitörler büyük öneme sahiptir. Monitörler oyun oynarken donmamalı ve oyunun grafiklerini hızlı şekilde aktarabilmelidir. Tepki süresinin çok hızlı olması oyun oynarken üst düzey verim alma olanağı sunar.

 

Yayıncılar ise monitör seçimi yaparken daha farklı biçimde hareket etmektedir. Bilindiği üzere sosyal medyanın gelişmesi sonucunda bazı platformlar ortaya çıkmıştır. YouTube, Twitch gibi platformlarda canlı yayın açabilir ve gelir elde edilebilir.

 

Özellikle oyuncuların g sync monitörlere fazla yöneldiğini görmekteyiz. Yüksek ve hızlı ekran tazeleme sürati bulunan bu monitörler oldukça özel cihazlardır. 30 ile 144 Hz aralığında ile görüntüleme ve yenileme özellikleri mevcuttur. Eğer oyun oynuyorsanız sizde g sync özellikli monitörlere yönelebilirsiniz.

 

Özellikle Twitch platformunda oyun oynayarak ve sohbet ederek gelir elde eden yüzlerce yayıncı bulunur. Bu yayıncılar genellikle yatay ve dikey olarak iki adet monitör kullanırlar. Çift monitör kullanımı ile bilgisayardan işlem yaparken aynı anda chat takibi yapabilirler. Bu nedenle oyuncu kişilerin iki hatta duruma göre 3 adet monitör kullandığına şahit olabiliriz.

 

Ucuz Fiyata Nereden Monitör Alabilirim?

 

Ucuz monitör ve teknolojik araçlar almak için sitemizden destek alabilirsiniz. Kurumumuz TEQSMA sizlere üst düzey ürünleri ucuz ve uygun fiyatlarla sunmaktadır. Ayrıca hızlı kargolama sistemi sayesinde aldığınız ürünler çok kısa sürede elinize ulaşır. Tek yapmanız gereken ürünleri beğenerek sipariş vermek olacaktır.
Kurumumuz TEQSMA içerisinde sadece monitör ve bilgisayar ürünleri mevcut değildir. Aynı zamanda akla gelen tüm elektronik ürünleri bulmanız mümkün. Sitemiz sayesinde çeşitli teknolojik ürünlere sahip olabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Etiketler: #MonitörEvrimi #TeknolojiGelişimi #BilgisayarEkranları #LCD #LED #QLED #MonitörBoyutları #EkranÇözünürlüğü #OyuncuMonitörleri #YayıncıMonitörleri #UcuzMonitörAlımı #TEQSMA #TeknolojiÜrünleri #BilgisayarDonanımı #EkranTeknolojisi #GamingSetup #OyunDeneyimi #MonitorTechnology #BilgisayarAksesuarları #TeknolojiHaberleri
Şubat 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR