Oyuncu Bilgisayarı Nasıl Olmalı ve Özellikleri

Oyuncu Bilgisayarı Nasıl Olmalı ve Özellikleri

Bilgisayarlar günümüzde birçok amaçla kullanılan teknolojik ve elektronik cihazlardır. İnsanlar ihtiyaç duydukları nedene göre bilgisayar kullanırken aynı zamanda temel gereksinim olarak karşımıza çıkan cihazlardan biridir. Bilgisayar bulunmayan ev neredeyse yok denecek kadar azdır. 

 

Bilgisayarın yaygın kullanımı nedeni ile çeşitli türde bilgisayarlara da rastlanmaktadır. Bu çeşitlerin başında oyuncu bilgisayarları oldukça fazla talep görür. Özellikle genç jenerasyon bilgisayar üzerinden oyun oynamayı sevdiği için belli özelliklere sahip bilgisayarlara yönelim gösterirler.

 

Oyun oynamak için bulunan bilgisayarlar kaliteli grafiklere sahip ve üst düzey özellikleri bulunan cihazlardır. Ancak dezavantajları arasında pahalı ve yüksek fiyatlarla tedarik edilmesi yatar. İyi bir oyun bilgisayarı sahip olması gereken bazı parçalar sayesinde üst düzey oyun deneyimini yaşatmaktadır.

 

Oyun performansın ve grafikleri sorunsuz olarak açabilmek için normal bilgisayarlara göre çok daha üst düzey ayrıca spesifik özelliklere sahip parçalar kullanılır. Yüksek performans alınması için bilgisayarın bazı parçalarını seçerken dikkat etmeniz gerekecektir. 

 

Oyuncu Bilgisayar Parçaları

 

Oyun bilgisayarında olması gereken parçalar genel olarak oyun performansını göz önüne alarak seçilmektedir. Bu nedenle belli bazı parçalara özen gösterilmesi gerekir. Oyun oynamak için gerekli olan bilgisayarda dikkat edilmesi gereken bazı parçalar şunlardır;

 

İşlemci 
Anakart
Ram 
Depolama Birimleri SSD - HDD 
Güç Kaynağı
Fan veya Soğutma Sistemi
Bilgisayar Kasası
Monitör
Klavye ve Mouse

 

Yukarıda belirtilen parçaların hepsine dikkat edilerek seçim yapmak çok daha mantıklı olacaktır. Ancak belirtilen parçalardan en önemlisi tabi ki ekran kartıdır. Ek kartı oyuncu bilgisayarının olmazsa olmazlarından biridir. Ekran kartının olmadığı bir bilgisayar maalesef orta ve yüksek kaliteye sahip oyunların birçoğunun düzgün oynanmasına engel olacaktır.

 

Oyun oynarken oyunları grafik, çözünürlük, ekran kalitesi üst düzey olacak şekilde ve donmadan açabilmek için yüksek kalitede ekran kartı gerekmektedir. Kaliteli ekran kartları olmadığı taktirde oyunların donması, takılması hatta açılmaması görülür. Buda oyuncuları oldukça memnuniyetsiz eden durumlardan biridir.

 

Oyuncu bilgisayarlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli parça ise monitörlerdir. Ekran kartının kaliteli olması monitörün kalitesiz olması durumunda karttan istenilen veri ve görüntü aktarımı oluşmaz. Bu nedenle oyunları full HD kalitede oynayabilmek için üst düzey monitörler gerekir.

 

Önemli olan parçalardan birisi de Ram olarak karşımıza çıkar. Ram e gelen verilen işlenir ve ön bellek olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle yüksek Ram kullanılmaması halinde oyunların performansı düşer, hatta açılırken yavaşlıklar görülebilir. Ram çeşitleri 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB gibi türlerde yaygın şekilde görülür.

 

Oyuncu Bilgisayarı Nasıl Olmalı

 

Bir oyuncu bilgisayarının, yüksek performanslı işlemler yapabilmesi için belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Gerek duyulan ve tavsiye edilen minimum özellikler şunlardır;

1. İşlemci: Bilgisayarın beyni olduğu için minimum Intel Core i5 veya AMD Ryzen 5 işlemciye sahip olmalı. Duruma ve bütçeye göre çok daha üst düzey işlemciler kullanılmaktadır.
2. Ekran kartı: Oyunlar için en önemli bileşenlerden ve parçalardan biridir. En az NVIDIA GTX 1050 veya AMD Radeon RX 560 ekran kartı önerilirken çok daha üst düzey özelliklere sahip ekran kartları bulunur. Bütçe müsait ise daha üst modelleri tercih edebilirsiniz.
3. Bellek: En az 8 GB RAM olması tavsiye edilirken aynı zamanda bilgisayarlara 4 adet Ram takma imkanı bulunur. Bu nedenle maddi olanaklara göre adette artış veya özelliklerde yükselmelere gitmek mantıklı olacaktır.
4. Depolama: En az 256 GB SSD veya 1 TB HDD depolama alanı önerilmektedir. Çünkü kaliteli oyunlar yüksek hafıza kaplayan yazılımlardır. Bu nedenle yüksek kapasite sahibi olmak oyunculara çok daha kolaylık sağlar. 
5. Soğutma: Oyun oynarken bilgisayarın aşırı ısınmasını önlemek için iyi bir soğutma sistemine sahip olmalıdır. Yüksek kalitede oyunlar ve kaliteli diğer parçalar çok daha hızlı ısınır. Isınmanın önüne geçmek ve arıza engellemek için yüksek kalitede fan sistemi temin edilmelidir.
6. Monitör: Yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesine sahip en az 24 inçlik bir monitör olmalıdır. Duruma göre çok daha büyük ve yüksek kaliteye sahip monitör tercih edilebilir. Ayrıca profesyonel oyuncu iseniz 2 veya 3 monitör gibi tercihlerde mantıklı olabilmektedir. Özellikle Twitch platformu içerisinde yayın yapan oyuncular 2 veya r monitör kullanmaktadır.
7. Klavye ve fare: Oyunlar için optimize edilmiş, tepkisel ve yüksek hassasiyetli klavye ve fare kullanılmalıdır. Oyun oynarken rahat hareket eden mouse sayesinde oyunda başarı oranı artar. Aynı şekilde klavyelerde kolay tuş dizilimi ve ekstra tuşlarda oyuncular için verimli olmaktadır.
8. Bağlantı: Ethernet bağlantısı veya en az WiFi 5 (802.11ac) bağlantısı önerilmektedir. Duruma göre daha yukarısı tercih edilebilir.
9. Ses: Oyunlar için optimize edilmiş bir ses sistemi olmalıdır. Oyunların seslerini kaliteli şekilde duymak ve gerçekçi hissedebilmek adına sese özen gösterilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde kulaklıklara da özen gösterilerek seçim yapılmalıdır. 

 

Yukarıda belirtildiği gibi bir oyuncu bilgisayarı yüksek performans, hız, depolama alanı, iyi bir monitör ve oyun için optimize edilmiş klavye ve fare gibi özelliklere sahip olmalıdır.

 

Kısaca özetlemek gerekirse bilgisayarın neredeyse tüm parçaları üst segmentte olması gerekir. Herhangi bir parçanın aşırı kalitesiz olması diğer parçalarında verimini aşağı çekecektir.

 

Oyuncu Bilgisayarı Özellikleri

 

Oyun bilgisayarı özellikleri genellikle yüksek performanslı işlemci ve üst düzey ekran kartı ile ortaya çıkar. Aynı zamanda Ram, anakart ve diğer parçalarda da üst düzey kalite görülmektedir. Oyuncular için önemli olan özelliklerden bazıları şunlardır;

 

Hızlı işlemci: Oyunların kalitesine göre ihtiyaç duyulan işlemci gücü artış gösterir. Bu nedenle üst düzey oyunları oynamak için kaliteli ve yüksek performansa sahip işlemciler kullanılmalıdır. 

 

Yüksek Bellek: Minimum 8 veya 16 GB hatta daha yüksek kullanım hızlı şekilde oyunların oynanmasına vesile olur.
Güçlü Grafik Kartı: Oyunlar için en önemli parçaların arasında olan grafik kartları yani ekran kartı olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Üst düzey ekran kartı sayesinde oyunları daha yüksek çözünürlüklerde donmadan oynayabilirsiniz.

 

Depolama: 1 TB ve üzeri hafızalar oyun stoğu için elverişli olacaktır. Yüzlerce oyun indiren ve oynayan gamer adlı kişiler yüksek kapasiteye ihtiyaç duyar. 

 

Soğutma Sistemleri: Bütün bileşenlerin veya parçaların kaliteli olması sebebiyle harcanan enerji ve eforda fazla olur. Bu nedenle parçaların ve bileşenlerin daha fazla ısınması söz konusudur. Kaliteli ve çift kanallı soğutma sistemleri sayesinde arızalanmaların önüne geçilmesi gerekir.

 

Bağlantı Noktaları: Oyun kumandaları, mikrofonlar, ses sistemleri, kulaklıklar ve diğer aksesuarlar için yeterli giriş noktası olması gerekir. Genellikle aksesuarların birçoğu USB girişine sahip olmaktadır. Bilgisayarda yeteri kadar USB girişi olmaması halinde giriş ve çıkışlarda sorun oluşur. 

 

Ekran: Oyun oynamak için minimum 1080p çözünürlüğe sahip, kaliteli monitör seçimi yapılmalı. Ayrıca 1440p veya 4K gibi üst düzey seçimlerde mantıklı olacaktır. Ancak monitör kalitesi artması durumunda fiyatlarda da yükselme ortaya çıkar. 

 

Yüksek yenileme hızına sahip ve hızlı tepki süresi olan ekranlar tercih edilmelidir. 144 Hz yenileme hızı, 1 ms altında tepki süresi tavsiye edilmektedir.

 

Oyuncu Bilgisayarı Aksesuarları

 

Oyuncu bilgisayarı aksesuarları arasında en fazla rağbet görenlerden biri klavye ve mouse olarak karşımıza çıkar. Ancak klavye ve mouse cihazları aksesuardan ziyade temel ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Oyuncular için önemli olan öteki aksesuarlar şunlardır;

 

Kulaklık: Kulaklıklar sayesinde oyunun içindeki sesler ve efektler çok daha kaliteli duyulur. Ayrıca online ve multiplayer oyunlarda diğer oyuncularla iletişim kurmak içinde kulaklık çok önemlidir.

 

Mousepad: Mouse veya farenin üzerinde gezdiği plastiğe benzer cisimdir. Bu cisim kaliteli olması halinde oyunda hızlı davranılması gereken durumlarda farenin kontrolü daha verimli olacaktır.

 

Webcam veya Kamera: Bazı oyunlarda kamera olması gerekmektedir. Bu nedenle üst düzey webcam olması oyuncular için oldukça önemlidir.
Oyun Kontrolcüleri: Oyunların bazılarında fare ve klavye yerine değişim cihazlar ile kontroller sağlanır. Bu nedenle oyuncuların sık sık tercih ettikleri aksesuarlar arasında yer almaktadır. 

 

Gamepad: Klavye veya mouse yerine tercih edilen yönlendirmeye yarayan kontrolcülere paralel göreve sahip pad türüdür. Oldukça fazla rağbet gören aksesuarlardan biridir

 

Oyuncu Bilgisayarı Ekipmanları

 

Oyuncu bilgisayarları ekipmanları arasında gerçekçilik katmaya sebep veren birçok ürün bulunmaktadır. Bu ürünler sayesinde oyun oynayan kişiler gerçek hissiyata kapılarak daha fazla haz ve keyif alır. Popüler olarak ilgi gören ekipmanlardan bazıları şunlardır;

 

Direksiyon Seti: Özellikle yarış oyunları için vazgeçilmezler arasında yer alır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte direksiyon, gaz pedalı, fren, vites gibi parçalar bulunmaktadır. Ayrıca duruma göre daha fazla ekstra aparatların olduğu görülmektedir. Setin kalitesine göre kullanılan cihazların gerçeklik hissiyatı artış gösterecektir.

 

VR veya Sanal Gerçeklik Gözlükleri: Teknolojinin gelişmesi ile birlikte 3 boyutlu oyun imkanı sunan gözlükler yüksek oranda talep görmektedir. Gözlükler sayesinde oyunun içindeymiş hissine kapılmak mümkündür. Hatta oyunda düşen kişilerin normalde dahi düştüğü ve oyundan aşırı etkilendiğine rastlanır. Yüksek bir binadan aşağı bakarken korkan hatta tedirgin olan oyuncu videolarına internette sıkça rastlanmaktadır.

 

Oyun Bilgisayarı Markaları 

 

Oyun oynamak için hangi bilgisayar gereklidir sorusu insanların merak ettiği temel konular arasında yer almaktadır. Günümüzde rekabet ortamının fazla olması nedeniyle birçok marka ve model bulunur. Oyuncu bilgisayarı konusunda önde gelen markalar şunlardır;

1. ASUS
2. Acer
3. Monster
4. MSI
5. Alienware
6. Lenovo
7. Dell G Series
8. Gigabyte
9. Razer
10. CyberPowerPC.
11. HP Omen

 

Yukarıda belirtilen markaların birçok model ve çeşidi mevcuttur. Ancak en yaygın olarak talep gören markaların başında MSI firması ve Monster üst sıralarda yer alır. Aynı şekilde Asus markası da popüler olarak ilgi gören oyuncu bilgisayarlarından biridir. TEQSMA farkıyla istediğiniz marka oyuncu bilgisayarına kolay şekilde sahip olmanız mümkündür.
 

Etiketler: #OyuncuBilgisayarı #OyunBilgisayarı #BilgisayarParçaları #OyunTeknolojisi #EnİyiMarkalar #BilgisayarDonanımı #OyuncuBilgisayarları #TeknolojiHaberleri #GamingSetup #MonsterBilgisayar #ASUSBilgisayar #MSIBilgisayar #OyuncuEkipmanları #BilgisayarAlırken #TEQSMA
Şubat 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR