Teknolojinin Faydaları ve Teknolojinin Zararları

Teknolojinin Faydaları ve Teknolojinin Zararları

Teknolojinin günümüzde birçok faydası ve zararı bulunmaktadır. Kullanım durumuna ve çeşitli faktörlere göre zararları olurken düzgün kullanım olması halinde teknoloji oldukça faydalı şekilde karşımıza çıkar. Faydalarının başında insan hayatını kolaylaştırması ve çeşitli konularda tasarruf yapması gelmektedir.

 

Teknolojinin Faydaları veya Yararları

 

Vakit ve Güç Kolaylığı: Teknoloji insanlara kolaylık sağlaması sebebiyle zaman, güç ve maddi olarak tasarruflar yaratmaktadır. Bu sayede insanlar gün içerisinde harcadıkları zamanları arttırabilir ve başka işlere yönelebilirler. Elde yapılması gereken birçok emek isteyen işlemin teknolojik aletler sayesinde kolay şekilde yapılması da güçten tasarrufa sebebiyet verir.

 

İletişim Olanağı: Teknolojinin belki de en önemli avantajı iletişimdir. Telefon, tablet, bilgisayar gibi araçlar sayesinde istenilen tüm kişiler ile kontak kurmak mümkündür. Dünyanın öteki ucundaki bireylerle dahi sesli ve görüntülü konuşma olanağı ortaya çıkar. Eski dönemlerde mümkün olmayan durum teknolojinin level atlaması ile birlikte basit ve sıradan hâle gelmiştir. 

 

Bilgiye Kolay Erişim: Teknoloji sayesinde istenilen tüm bilgilere hızlı ve kolay şekilde erişmek mümkündür. Pratik biçimde internetten ve arama motorlarında yapılacak aramalar sayesinde istediğiniz bilgilere saniyeler içerisinde ulaşmak kolay hâle gelmiştir.

 

Bundan yaklaşık 10 - 15 sene önce öğrenciler ve bilgi araştıranlar ansiklopediler içerisinde saatlerce o bilgiyi aramaktaydı. Bu nedenle evlerde ansiklopedi seti olmazsa olmazlar arasında yer alırdı. Ancak teknolojinin son geldiği nokta sayesinde saniyeler içerisinde tüm bilgiler öğrenilmektedir.

 

Verimlilik ve Üretim Artışı: Teknolojinin gelişmesi üretim alanlarında da oldukça önemli rol oynamaktadır. Günümüzde fabrikalarda ve çeşitli üretim tesislerinde bulunan makineler teknolojik olarak karşımıza çıkar. Teknolojik gelişmeler sayesinde kısa sürede istenilen işlemlerin yapılması söz konusudur. Son teknoloji cihaz ve makineler olmaması halinde uzun süre sürecek işlemler teknoloji ile birlikte hızlı bir şekilde tamamlanır.

 

Sağlık Hizmetleri: Teknolojinin gelişmesi sayesinde tıp alanındaki birçok cihazda ilerleme yaşanmıştır. Sağlık sorunlarının hızlı ve pratik şekilde çözülmesi son teknolojik tıbbi makineler sayesinde olmaktadır. Hasta tedavisi için olan ihtiyaç cihazlarının kaliteli olması süreci daha başarılı hâle getirir.

 

Teknolojinin yararları arasında o kadar faktör bulunurken en önemlisi tartışmasız sağlık sektörüne yarattığı etkidir. Sağlık alanında yaşanan gelişmeler teknoloji sayesinde olduğu için insan ömründe uzamalar söz konusu olmuştur.

 

Eğitim ve Öğretim: Eğitim alanındaki gelişmelerin teknoloji ile doğrudan bağlantısı vardır. Kullanılan cihazlar, araştırma biçimleri ve eğitim verme şekilleri teknoloji ile birlikte değişime uğramıştır. Gelişen teknoloji sayesinde bireyler kolay şekilde eğitim alabilmekte ve verebilmektedir.

 

Ulaşım: Teknoloji sayesinde ulaşım imkanları ve olanakları da oldukça kolay hale gelmiştir. İstediğimiz her yerden dilediğimiz bölgeye uçakla ve çeşitli araçlarla ulaşım sağlanır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha özel uçak ve toplu taşıma araçları ortaya çıkmıştır.

 

Toplu taşıma araçları arasında metro, metrobüs, havaray gibi araçlar sayesinde teknolojinin etkileri gözle görülür. Dakikalar içerisinde insanlar istedikleri alandan başka bölgeye varabilmektedir. Aynı zamanda araba kalitesi ve otomotiv sektörü tamamen teknoloji ile doğru orantılı biçimde karşımıza çıkar.

 

Teknolojinin Zararları

 

Teknolojinin yararları ve zararları bulunduğu için pozitif kısımlar kadar negatif bölüme de dikkat edilmelidir. Aksi taktirde negatif durumlar ile karşı karşıya kalınması söz konusu olacaktır.

 

Bağımlılık: Teknolojinin insanı olumsuz yönde etkilediği en önemli durumların başında bağımlılık gelir. Maalesef teknolojinin güzelliği insanların rutin hayat içerisinde çeşitli bağımlılıklarda davranmasına neden olur. Telefon, bilgisayar ve akla gelen birçok teknolojik cihaza bağımlı olan, uzun süreler harcayan milyonlarca insan bulunmaktadır.

 

Sağlık Problemleri: Teknolojik cihazların sürekli kullanılması sonucunda bazı sağlık sorunları ortaya çıkar. Özellikle bilgisayar, televizyon ve telefon kullanımları gözde ağrı, sulanma gibi durumlar yaratmaktadır. Aynı zamanda baş ağrısı gibi durumlara da sıkça rastlanmaktadır.

 

Sağlık açısından aynı zamanda uyku düzeni sorunları, bel ağrısı, boyun düzleşmesi, sırt ağrısı, eklem ağrısı gibi onlarca sorun ortaya çıkabilir bu nedenle teknolojik cihaz kullanım süresine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bazı cihazlarda radyasyon olması sebebiyle uzun vadede çeşitli sorunlar meydana gelebilir.

 

Eğitimde Yetersiz Kalmak: Teknoloji sayesinde bilgi öğrenmek kolay olması nedeniyle öğrencilerde miskinlik ortaya çıkabilir. Bu nedenle bilgi ve beceri konusunda isteksizlik görülen öğrencilere rastlanabilmektedir. Bilginin çok kolay ulaşılır olması insanlar üzerinde umursamazlığa yol açmaktadır.

 

Yetersiz Hareket: İnsanların teknoloji nedeniyle miskin olması ve az hareket etmesi söz konusudur. Hareketin azalması sebebiyle az egzersiz ve spor yapma durumu görülür. Bu nedenle teknolojik kullanımların belli saatler içerisinde olması önemlidir. Aksi takdirde çeşitli problemler ortaya çıkarak kişiye zarar verir.

 

Güvenlik Riski: Teknolojinin aşırı gelişmesi bazı durumları kötü etkiler. İnternetin yaygın kullanımı nedeniyle kişisel bilgiler ve gizlilik konusunda bazı zaafiyetler görülebilir. Bu nedenle güvenilir şekilde internet kullanımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Günümüzde internet üzerinden dolandırılan milyonlarca insan bulunur.

 

Sanal Dünya ve Sosyal Medya Bağımlılığı: Sosyal medya bağımlılığı en büyük teknolojik problemlerden biridir. Günümüzde sosyal medya aplikasyonları içerisinde saatlerce vakit geçiren insan sayısı oldukça fazladır. Özellikle Instagram, Facebook, YouTube, Twitter ve Tiktok gibi platformlar yüksek vakit harcanan alanlardır.

 

Sosyal Etkileşim Eksikliği ve Asosyallik: Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların dış dünya ile olan bağlantılarında azalmalar meydana gelmiştir. Fazla teknolojik cihaz kullanımı nedeniyle bireyler evde oturmakta veya çevresi ile daha az iletişime geçmektedir. Bu nedenle sosyal etkileşim azlığı sorunu yaygın şekilde görülür.

 

Günümüzde teknoloji sayesinde bilgisayar başında oturan asosyal olan birçok genç mevcuttur. İnsanlar dışarı birbirleri ile görüşürken dahi telefonlarına bakarak iletişim kurarlar. Hatta durum o kadar normal hâle gelmiştir ki televizyon kanallarında dahi elinde telefonla yayın yapan kişiler bulunmaktadır.
Çevresel Problemler: Teknolojinin güçlenmesi ve gelişimi çevreye bazı durumlarda zararlar vermektedir. Atık ve çeşitli fabrika alanlarında zararlı kimyasallar ve gazların ortaya çıktığı yaygın şekilde görülen negatif durumlardan biridir.

Etiketler: #TeknolojiFaydaları #TeknolojiZararları #BilgiErişimi #İletişimTeknolojileri #SağlıkteTeknoloji #EğitimdeTeknoloji #UlaşımTeknolojileri #TeknolojiBağımlılığı #SosyalMedyaEtkileri #ÇevreVeTeknoloji #SEO #TeknolojiHaberleri #DijitalYaşam #TeknolojikGelişmeler #BilgiToplumu
Şubat 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR