3D Baskı Makinesi veya 3D Yazıcı Nedir?

3D Baskı Makinesi veya 3D Yazıcı Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi birçok değişik ürün ortaya çıkmıştır. Bu ürünlerin başında 3D baskı makinesi ilk sırada yer alır. Yazıcıların gelişerek ve değişerek bambaşka seviyeye gelmesi sebebiyle insan hayatında yenilikler görülmeye başlanmıştır.

 

3D yazıcılar isminden anlaşılacağı üzere 3 boyutlu nesneler yapabilen, spesifik ve üst düzey kullanım imkanı sunan aletlerdir. Yazıcıların üst düzey beyne sahip olması sonucunda 3 boyutlu objelerin yapımı mümkün olmaktadır.

 

3D yazıcılar bilgisayar destekli biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar içerisinde yer alan programlar sayesinde istenilen nesnelerin yapımı söz konusu olacaktır. Genellikle CAD programları ile yapılan tasarımların baskı makinesi sayesinde basımı mümkündür.

 

CAD yazılımlarından aldığı verileri somut biçimde karşımıza çıkaran 3 boyutlu yazıcı, bazı meslek grupları için olmazsa olmazlar arasında yer alır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kullanılan malzeme kalitesi ve başarı oranı da yukarıya çıkmaktadır.

 

3D nesneler üreten birçok 3D baskı makinesi mevcuttur. Yüksek kaliteli sonuç veren iyi 3D yazıcılar aynı zamanda fiyat olarakta yüksektir. 3D yazıcı fiyatları kalite ve markaya göre artış göstermekle birlikte nesnelerin kalitesi ve hızı konusunda da değişimler görülmektedir. Fiyat performans dengesine bakıldığında yüksek kaliteli cihazların daha pahalı olması oldukça normaldir.

 

Piyasa içerisinde 3D baskı özelliğine sahip olan birçok makine mevcuttur. Bu makinelerden hangisinin daha iyi olduğu ve en iyi 3D baskı makinesi hangisidir soruları oldukça fazla merak edilir. Burada önemli olan nokta müşterinin bilgisi ve seviyesidir. Yeni başlayanlara önerilen modeller ile üst düzey bilgiye sahip kişilere önerilen modeller aynı değildir.

 

En İyi 3D Yazıcı

 

En iyi 3D yazıcı konusunda insanların merakı oldukça fazladır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte yüzlerce modele ve markaya rastlanır. Popüler şekilde tercih edilen 3D yazıcı modellerini sizler için aşağıda sıraladık;

 

1. Ultimaker: Marka popüler olmasının haricinde uygun fiyat seçenekleri ile karşımıza çıkar. Biçim ve şekil olarak mikrodalga fırını andıran modeli sayesinde efektif kullanım sunmaktadır.
2. Formlabs: Yüksek satış rakamı bulunan ilk 5 firma arasında yer almaktadır. 3 boyutlu yazıcı arayan kişilerin ilgilendiği markalardan biridir.
3. Makerbot: Ülkemizde bulunan en yaygın satışa sahip ilk 5 firma arasında yer almaktadır. Değişik modelleri müşterilerin büyük ilgisini çeker. 
4. Prusa Research: Ülkemizde bulunan kaliteli markalardan olmasına rağmen çok yaygın rastlanmaz. Yinede ürün kalitesi olarak kullanıcılar tarafından olumlu yorumlara şahit olunmaktadır.
5. Creality: En yaygın modeller arasında yer almaktadır. Özellikle Creality Ender 3 pro yoğun ilgi gören modellerden biridir. Dokunmatik ekran ve değişik özellikleri nedeniyle üst düzey 3 boyutlu nesne yazıcısı olarak karşımıza çıkmaktadır.
6. Anycubic: Creality Ender 3 pro ile birlikte en fazla talep gören markalardan biridir. Özellikle Anycubic Mega S modeli birçok kullanıcının ilgisini çekmektedir.
7. FlashForge: Yaygın olarak görülen markalar arasında yer almaktadır.
8. XYZprinting: Türkiye pazarında yaygın biçimde bulunan Türk yatırımcıları olan markalardan biridir. Bu nedenle yüksek miktarda ülkemizde görülen modellere sahiptir.
9. LulzBot: Bilgisayar kasası boyutunda olan büyüklüğe sahiptir. Ülkemizde aşırı rastlanmasa da belli kullanıcılar tarafından tercih edilen markalardan biridir.
10. Robo 3D: Ülkemizde kullanılan önemli ve portatif markalardan biridir. Genellikle amatör kullanıcılar ve yeni başlayanlar için uygun görülmektedir.

 

 

3D Yazıcılar ile Ne Yapılabilir?

 

3D baskı makinesi ile ne yapılabilir sorusu oldukça fazla sayıda merak edilir. 3 boyutlu yazıcılar ile birçok nesne veya objeyi yapmak mümkündür. Teknolojik gelişmelerin devam etmesi sonucunda yapılabilecek ve alınan sonuçların seviyesi artış göstermektedir.
3D yazıcılar farklı malzemeler kullanarak üç boyutlu nesnelerin basılmasına vesile olur. Bu nedenle 3 boyutlu cihazlar ile birçok objeyi veya nesneyi meydana getirmek mümkün. Büyük ve geniş baskı özellikleri sayesinde ileri seviyedeki makineler ile daha büyük ebatlara sahip obje ve nesneler yapmak mümkündür. 3D baskı makinesi ile yapılabilecek bazı nesneler şunlardır;

 

1. Endüstriyel sanayi ve sektörde kullanılan parçalar yapılabilir. Prototip ve yedek parça üretiminde kullanılan birçok araç ve gereçleri 3 boyutlu yazıcı ile yapmak mümkündür. 
2. Araba plastik parçaları, kapı kolu ve çeşitli parçalar yapmak mümkündür. Özellikle zor bulunan parçaların modellenmesi sonucunda 3 boyutlu baskı makinesi ile yapımı mümkündür.
3. Moda ve takı tasarımının haricinde değişik aksesuar ürünlerini 3D yazıcılar ile yapabilir ve giyilebilir teknoloji ürünlerini de basabilirsiniz.
4. Oyuncaklarda 3 boyutlu yazıcıların yapabildikleri arasında yerini almaktadır.
5. Proje ve öğrenme materyalleri de 3D yazıcıların yapabildikleri arasında yer alıyor. Eğitimcilerin ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu nesneleri 3D yazıcılar ile üretme olanağı oldukça fazladır. 
6. Sağlık sektöründe yer alan tıbbi malzemeler ve çeşitli medikal materyalleri 3 boyutlu yazıcılar ile yapabilirsiniz. Özellikle protezlerin yapımı dişçilik sektöründe önemli bir alana hizmet eder. Protez dişler 3 boyutlu yazıcılar sayesinde yapılabilen yapıya sahiptir. 
7. Mimari yapıların 3 boyutlu yazıcılar ile ölçekli maketleri ve proje çalışmaları yazıcılar ile yapılabilir. Günümüzde birçok inşaat projesi sırasında 3 boyutlu yazıcılar ile önden program ve plan yapılır.
8. Sanat ve çeşitli heykel ürünlerinde 3 boyutlu yazıcılar sayesinde yapılması söz konusudur. Değişik kalıplar sayesinde kaliteli sonuçlar alınabilmektedir.

 

3D Yazıcı Özellikleri 

 

3 boyutlu yazıcı alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında özellikler ilk sırada yer alır. Özelliklere ve kişinin ihtiyaçlarına göre hareket etmek mantıklı biçimde alışveriş yapmanıza vesile olacaktır. Değerli makineler olması sebebiyle hatalı alışveriş yapmak sizlere kayıplar doğurabilir. Bu nedenle alım yapmadan önce dikkat etmeniz gereken özelliklerden bazıları şunlardır;

1. Baskı Teknolojisi Türü: 3 boyutlu yazıcılarda birçok baskı teknolojisi türü mevcuttur. FDM, SLS ve SLA gibi değişik türlerin bulunması sebebiyle sizlere uygun olanı seçmeniz büyük önem teşkil eder.
2. Yapı Malzemeleri: 3D yazıcı türlerinde birçok malzeme veya materyal kullanımı söz konusudur. Plastik, metal, cam, seramik, zirkonyum, ahşap, gıda malzemeleri ve birçok seçenek mevcuttur. Hangi alana yönelik çalışma sağlanacak ise ona uygun cihazlarda karar kılmanız mantıklı olacaktır.
3. Yedek Parça: 3 boyutlu yazıcılar değerli cihazlar olması sebebiyle bazı parçalarında değişim, onarım ve bakım gerekebilir. Bu nedenle alacağınız cihazın yedek parça konusunda kolay tedarik edilmesi önemlidir. Bazı markaların maalesef ülkemizde distribütörü mevcut değildir. Bu nedenle yedek parça konusunda yurtdışından sipariş vermek sizlere zorluk çıkarabilir. 
4. Çözünürlük: Çözünürlük ürünün ve detayların belirlenmesi için oldukça önemlidir. Ayrıntıları kalitesiz biçimde sunan cihazlar başarı konusunda müşterileri tatmin etmez. Bu nedenle daha yüksek çözünürlük daha iyi kalite anlamına gelecektir.
5. Hız: 3D baskı makinesinde en önemli faktörlerin başında hız gelir. İstenilen baskı bir cihazda 3 gün sürebilirken başka bir cihazda 3 saat sürebilir. Bu nedenle hızlı cihazlara yönelmek çok daha mantıklı ve tasarruflu olacaktır. 
6. Bağlantı: Alacağınız 3 boyutlu yazıcıların bağlantı çeşitliliği büyük önem teşkil eder. USB, ethernet ve Wi fi gibi bağlantı türlerinden sizlere uygun olan cihazları seçmeniz gerekmektedir.
7. Fiyat: 3 boyutlu yazıcılar birçok fiyat bandında karşımıza çıkar. 1000 liraya bulunan model mevcut iken aynı zamanda 200.000 TL'ye ulaşan cihazlarda bulunur. Bu nedenle bütçenize ve amacınıza uygun modelleri seçmek önemlidir. 
8. İşletim Sistemi Uyumu: 3D yazıcılar belli işletim sistemlerine uyumlu biçimde entegre olurlar. Linux, Windows, Mac gibi işletim sistemlerinden sizlere uyumlu olanları seçmeniz elzemdir.
9. Desteklenen Dosya Biçimi: 3 boyutlu yazıcılarda birçok dosya formatı bulunur. STL, OBJ, 3MF, AMF ve onlarca tür karşımıza çıkar. Çalışmak istediğiniz formata uyumlu cihaz aldığınızda dikkat etmeniz gerekecektir.
10. Otomatik ve Manuel Seviyelere: Bazı 3 boyutlu yazıcılar, otomatik seviyeleme özelliğine sahiptir ve kullanıcılara vakit kazandırır. Bu nedenle alım sırasında size uygun cihazı seçmeniz önemlidir.
11. Elektrik Kesintisi Durumunda Kontrol: Bazı 3 boyutlu yazıcı modelleri elektrik kesintisi gibi durumlarda da kaldığı yerden devam eder. Ancak düşük modellerde elektrik kesintisi olması halinde baştan başlamak müşterilerin emeklerini boşa atan durumlardan biridir. Uzun süre baskı yapan kişiler anlık kesintiler nedeniyle negatif durumlar yaşayabilir. Bu nedenle elektrik kesintisi durumunda kontrollü davranan cihazlar sizin için avantajlı olacaktır.

 

 

3D Yazıcı Filament Nedir?

 

Filament kavramı birçok sektörde kullanılsa da en yaygın kullanım 3 boyutlu yazıcılar için geçerlidir. 3D yazıcılar, bir tasarımın katman katman oluşturulması için eritilmiş plastik bir malzemeyi eritmek ve nesneyi şekillendirmek için kullanmaktadır. İşte kullandığı bu malzemeye filament ismi verilmektedir. Baskı sırasında kullanılan malzeme olarak betimlemek yanlış olmayacaktır.

 

Filament, polimerik malzemelerden yapılabilir ve genellikle silindirik bir şekle sahip biçimde karşımıza çıkar. Ancak değişik türlerinin olması sebebiyle oldukça geniş kapsamlı ve bilgi isteyen bir alandır. Renkleri, malzemeleri ve çapları farklılık gösterebildiği için değişik kullanımlar söz konusu olacaktır.

 

3D Yazıcı Filament Çeşitleri Nelerdir?

3 boyutlu yazıcıların kullanımı sırasında baskıya yarayan malzemelere filament ismi verilir. Kullanılan filament türleri doğal olarak ortaya çıkan nesnenin biçimini ve yapısını belirler. Yaygın biçimde bulunan filament çeşitleri aşağıdaki gibidir;

 

1. PLA (Polylactic Acid): En popüler filament çeşidi olan ve bitkilerden elde edilen bir biyoplastiktir. Kolay kullanımı, düşük erime noktası (180-220 °C) ve çevre dostu olması sebebiyle tercih edilir.
2. ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene): Dayanıklı ve sert bir filamenttir. Yüksek ısılarda (220-250 °C) çalışır ve sanayi ürünleri, oyuncaklar, telefon ve bilgisayar kılıfları gibi birçok ürünün üretiminde kullanılır.
3. PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol): Şeffaf ve esnek bir filament çeşidi olan PETG, gıda ambalajları ve su şişelerinde kullanılan PET'nin (Polyethylene Terephthalate) filament olarak üretilmiş halidir. 
4. Nylon: Güçlü ve dayanıklı bir filament çeşidi olan naylon, yüksek sıcaklıklarda (240-260 °C) çalışır ve kompleks parçaların üretiminde tercih edilmektedir.
5. TPU (Thermoplastic Polyurethane): Esnek ve yumuşak bir filamenttir ve farklı renklerde bulunabilir. Ayakkabı tabanları, telefona uygun kılıflar gibi ürünlerin üretiminde kullanılabilir.
6. PVA (Polyvinyl Alcohol): Suda çözünebilen bir filamenttir ve destek parçaların basımında kullanılır. 
7. Metal Filamentler: Farklı metal tozlarının karışımından üretilen, metal görünümlü baskılar yapmak için kullanılır. BronzeFill, CopperFill, SteelFill gibi çeşitleri mevcuttur. 
8. Wood Filament: Gerçek ahşap tozlarından yapılan, dekoratif ve sanatsal amaçlarla kullanılan ahşap görünümüne sahip filamenttir.
9. Carbon Fiber Filament: Dayanıklı ve güçlü bir filamenttir ve yüksek performanslı parçaların, prototiplerin üretiminde tercih edilir. 

 

Etiketler: #3DBaskı #Teknolojiİnceleme #YazıcıModelleri #FilamentÇeşitleri #Enİyi3DYazıcılar #YüksekKaliteBaskı #3DTeknolojisi #MakineIncelemesi #TeknolojikGelişmeler #FiyatPerformansDengesi #YaratıcıTeknoloji #ÜçBoyutluNesne #YeniTeknoloji #Mimarlık3DBaskı #3DBaskıUygulamaları #3DBaskıDünyası #3DBaskıSanatı #Endüstriyel3DBaskı #TeknolojiTrendleri #MakerHareketi #GelişmişTeknoloji
Şubat 28, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR